Τοπικά

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου διεκδικεί χώρο του Terminal στο λιμάνι του Βόλου

Τη μεταφορά του σε νέο κτήριο σχεδιάζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου και συγκεκριμένα διεκδικεί από την ΟΛΒ Α.Ε. την παραχώρηση του ισόγειου χώρου 931,59 m2 του Terminal στο λιμάνι του Βόλου, ζητώντας από τους Βολιώτες να στηρίξουν το αίτημά του με επιστολές τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 με βασικούς ιδρυτές τους φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Υποψήφιο Διδάκτορα Γεωλογίας Μάρκο Βαξεβανόπουλο και την MSc Γεωλόγο Αγγελική Ρεϊζοπούλου και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 8 Ιουλίου 2012.
Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ο χώρος στον οποίο στεγάζεται σήμερα συνολικής έκτασης 174m2. Ήδη στις υπάρχοντες αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου υπάρχουν απολιθώματα τα οποία δεν είναι δυνατό να εκτεθούν στο κοινό λόγω του περιορισμένου υφιστάμενου χώρου.

Όπως τονίζεται σε επιστολή προς την ΟΛΒ Α.Ε. στον αιτούμενο χώρο σχεδιάζεται να μετεγκατασταθούν η έκθεση και οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου.

Συγκεκριμένα, στον ισόγειο χώρο του κτηρίου θα κατασκευαστεί η έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, η οποία θα περιλαμβάνει την επεξήγηση της μεγάλης έκρηξης (Big Bang), τη δημιουργία της Γης, τη δημιουργία του στερεού φλοιού της, των ορυκτών και των πετρωμάτων, των ηφαιστείων, των σεισμών και φαινομένων όπως η διάβρωση, η αποσάθρωση. Επίσης θα τοποθετηθούν απολιθώματα από όλη την Ελλάδα, που έχουν προσφερθεί από τα Τμήματα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης θα υπάρχει επεξήγηση της εξέλιξης των θηλαστικών και του ανθρώπου. Στο χώρο του ισογείου θα εκτεθεί ο μεγαλύτερος και παλαιότερος χαυλιόδοντας προβοσκιδωτού (του είδους Mammuthus meridionalis) που προσφέρθηκε από το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ηλικία του υπολογίζεται περίπου στα 2 εκατομμύρια χρόνια και θα εκτεθεί μαζί με τα συνοδά απολιθώματα από ζώα όπως άλογο, καμηλοπάρδαλη, γαζέλα, αρκούδα, ρινόκερος, ύαινα, μαχαιρόδοντας και λύκος. Στον ίδιο χώρο θα εκτεθεί και απολιθωμένος κορμός δέντρου συνολικού ύψους 2,5 μέτρων που ανακαλύφθηκε στη Σίβηρη Χαλκιδικής.

Επιπλέον στον ισόγειο χώρο θα δημιουργηθεί αποθηκευτικός χώρος για τα ορυκτά, τα πετρώματα και τα απολιθώματα της Θεσσαλίας και γενικά της Κεντρικής Ελλάδας, με σκοπό την αποτελεσματική διαφύλαξή τους και την ασφαλή προστασία τους. Επίσης θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια συντήρησης των απολιθωμάτων και επεξεργασίας των ορυκτών και των πετρωμάτων. Σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσει χώρος ηλεκτρονικού μικροσκοπίου για ενδελεχείς επιστημονικές έρευνες.
Επιπρόσθετα, στον ίδιο χώρο θα διαμορφωθούν αίθουσες και πολυχώροι για την εκπόνηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

Η μετεγκατάσταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου κρίνεται αναγκαία προκειμένου να εκτεθούν με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία της φυσικής ιστορίας του τόπου μας. Η δημιουργία της νέας έκθεσης θα πραγματοποιηθεί με την πολύτιμη αρωγή και επιστημονική επιμέλεια του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, για την εκπόνηση των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και της μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης το Μουσείο πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τις προσεχείς ημέρες. Επιπλέον ιδιώτες χορηγοί ήδη έχουν ενδιαφερθεί, ώστε να συντελέσουν στην επίτευξη αυτού του έργου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το