Τοπικά

Το Μουσικό Χωριό θα σιγήσει φέτος – Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για αδιαφορία 

Ένα φεστιβάλ που γεννήθηκε πριν 11 χρόνια και εξελίχθηκε σε πολιτιστικό «τσουνάμι», το Μουσικό Χωριό, δεν θα πραγματοποιηθεί τη φετινή χρονιά καθώς κανένας τοπικός φορέας δεν είχε διάθεση να το υποστηρίξει. Οι διοργανωτές δεν άντεξαν την αδιαφορία και καταγγέλλουν ακόμα και φαινόμενα κερδοσκοπίας.

«Η διοργάνωση αναζητάει επίμονα εδώ και χρόνια συνεργασία και συσπείρωση όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών και τοπικών φορέων σε έναν κοινό στόχο: Τη μεταμόρφωση μίας μικρής κοινωνίας σε πρότυπο πολιτισμικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης. Δυστυχώς ο στόχος αυτός δεν έχει ακόμα επιτευχθεί στον βαθμό που θα το επιθυμούσαμε: Παρά την αυτοθυσία και την προσφορά μεγάλου μέρους της επαγγελματικής κοινότητας του χωριού, συχνά υπερισχύει η κερδοσκοπία και το προσωπικό συμφέρον, το οποίο υποσκάπτει κάθε προσπάθεια επίτευξής του στόχου αυτού. Θα χρειαστούμε λοιπόν αρκετό χρόνο και ενέργεια ώστε να διερευνήσουμε σε βάθος τις προοπτικές που μπορούν να εδραιώσουν τον θεσμό στον Άγιο Λαυρέντιο, εφόσον επικρατήσει η κοινή λογική», αναφέρουν.

Η διεθνής μουσική κοινότητα που κατέστησε σημείο αναφοράς τον Άγιο Λαυρέντη, από το 2006, έχοντας φιλοξενήσει πάνω από 500 καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, εμπειροτέχνες δημιουργούς και πάνω από 50.000 επισκέπτες που βιωματικά πλαισίωσαν τις δράσεις στήριξαν την ιδέα της ύπαρξής του και διαμόρφωσαν την ταυτότητά του.

«Η πληθώρα των καταγεγραμμένων αρχείων, η δημιουργία πέντε ντοκιμαντέρ και εκατοντάδων φωτογραφικών και video τεκμηριώσεων με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο πλούτος των έργων που υπάρχουν στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία και πραγματοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα της συμβίωσης των καλλιτεχνών όλα αυτά τα χρόνια, οι εργασίες φοιτητών και ακαδημαϊκών που το είχαν ως αντικείμενο μελέτης, το γεγονός ότι αποτέλεσε αφορμή να δημιουργηθούν και άλλες κοινότητες καλλιτεχνών στη χώρα, αναδεικνύουν τη δυναμική και την προοπτική ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου μουσικού δικτύου που γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο και εξαπλώνεται εντός και εκτός ελληνικών συνόρων», αναφέρουν και σημειώνουν:

«Ως ιδρυτικά μέλη, νομίζουμε ότι έχουμε αφομοιώσει την εμπειρία και τη γνώση αυτών των χρόνων κι έχοντας αποκομίσει μεγάλη ικανοποίηση για όλα όσα συνέβησαν μέχρι τώρα, νιώθουμε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα του Μουσικού Χωριού προχωρώντας σε μία σειρά ουσιαστικών αλλαγών. Επιθυμούμε να «ακονίσουμε» και πάλι την αιχμή που διαθέτει και να διεισδύσουμε βαθύτερα σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως δημιουργία υψηλού επιπέδου μέσα από την χαρά της δημιουργικής συνεύρεσης, την ανταλλαγή ιδεών, το σμίξιμο νέων και παλιών καλλιτεχνικών τάσεων και την καινοτομία», επισημαίνουν οι οργανωτές.
Νέο μοντέλο με έλεγχο στην εισροή κόσμου.

Φαινόμενα κερδοσκοπίας
Τα τρία κεντρικά σημεία που εντοπίζουν στην επικοινωνία τους με τους ανθρώπους που τους στήριξαν, είναι:
-Το ανθρώπινο επαγγελματικό και ημιεπαγγελματικό δυναμικό του Αγίου Λαυρεντίου είχε την ευκαιρία, μέσα σε βάθος 11 ετών, να αναπτύξει πλήθος τουριστικών και άλλων αναπτυξιακών υποδομών, πράγμα το οποίο και έκανε στον βαθμό που μπόρεσε, βασιζόμενο στις δράσεις του Μουσικού Χωριού: Οι δεκάδες δωρεάν συναυλίες, παραστάσεις, αφιερώματα και διαλέξεις που πραγματοποιούνταν κάθε καλοκαίρι και το κλίμα ευφορίας και ανάτασης που προσφέρει η συνύπαρξη τόσων καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Η διοργάνωση αναζητάει επίμονα εδώ και χρόνια συνεργασία και συσπείρωση όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών και τοπικών φορέων σε έναν κοινό στόχο: Τη μεταμόρφωση μίας μικρής κοινωνίας σε πρότυπο πολιτισμικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης. Δυστυχώς ο στόχος αυτός δεν έχει ακόμα επιτευχθεί στον βαθμό που θα το επιθυμούσαμε: Παρά την αυτοθυσία και την προσφορά μεγάλου μέρους της επαγγελματικής κοινότητας του χωριού, συχνά υπερισχύει η κερδοσκοπία και το προσωπικό συμφέρον, το οποίο υποσκάπτει κάθε προσπάθεια επίτευξής του στόχου αυτού. Θα χρειαστούμε λοιπόν αρκετό χρόνο και ενέργεια ώστε να διερευνήσουμε σε βάθος τις προοπτικές που μπορούν να εδραιώσουν τον θεσμό στον Άγιο Λαυρέντιο, εφόσον επικρατήσει η κοινή λογική και ένα ενωτικό πνεύμα.

-Η ανεξέλεγκτη πλέον διαμονή εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Μουσικού Χωριού μπορεί να φέρνει μία κερδοφόρα σεζόν στους εστιάτορες και τους ξενοδόχους, δεν υπηρετεί όμως απαραίτητα την εύρυθμη λειτουργία ενός θεσμού και μιας κοινωνίας στο σύνολό της. Η μεγάλη προσέλευση λοιπόν δεν έχει αντίκρισμα στις υπάρχουσες υποδομές του Αγίου Λαυρεντίου. Ο θεσμός του Μουσικού Χωριού άνθισε επάνω στην συνθήκη που προσφέρει ο τόπος για μία απερίσπαστη εργασία στους καλλιτεχνικούς τομείς, στην ανάγκη για συγκροτημένη επικοινωνία, ψυχική γαλήνη και παραγωγή έργου που προσφέρουν τα συμβιωτικά εργαστήρια. Συνεπώς, θα αναζητήσουμε ένα νέο μοντέλο με καλύτερο έλεγχο στις εισροές κόσμου, προσφέροντας ποιοτικές συνθήκες διαμονής και στέγασης των ομαδικών μαθημάτων και ενισχύοντας την εκπαιδευτική έρευνα και την αρμονική συμβίωση που αποτέλεσαν ανέκαθεν το ενδιαφέρον μας.
3. Το ανθρώπινο δυναμικό της διοργάνωσης είναι πολύ περιορισμένο για να επεξεργαστεί το πλήθος των νέων προτάσεων και των προοπτικών που γεννάει το δυναμικό αυτό δίκτυο. Επιθυμούμε την ενίσχυση της αυτόβουλης δράσης των καλλιτεχνών του δικτύου και τη δημιουργία αλυσίδας θεματικών ενοτήτων που οι ίδιοι θα συντονίζουν, ώστε να εξασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο μετάδοσης της γνώσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το