Ελλάδα

Μονόδρομος για την Αθήνα το αίτημα για νέα παράταση

auhnaΜπορεί η νέα ελληνική κυβέρνηση απομονώθηκε στις πρώτες της επαφές με ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης, αλλά έχει μία ευκαιρία να παρουσιάσει τα σχεδιά της στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα θέσουν στο τραπέζι τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στην Αθήνα σε ειδική συνεδρίαση την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής.

Η συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει στις 18.30 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες θα είναι η ευκαιρία της αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας που εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου, να εξηγήσει πώς σκέπτεται να ανορθώσει την οικονομία της και να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, σεβούμενη τις δεσμεύσεις που έδωσε η χώρα υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η θέση των χωρών της ευρωζώνης είναι περισσότερο στη γραμμή της Γερμανίας, η οποία διευκρίνισε ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε υποβάθμιση των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που είχαν ληφθεί από προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

«Δεν βγήκε συμπέρασμα μετά τις χθεσινοβραδινές συνομιλίες. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να μας πει τι θέλει να κάνει», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να στερέψεει από ρευστό στις αρχές Μαρτίου, εάν δεν δεχθεί περαιτέρω βοήθεια από την ευρωζώνη. «Η Ελλάδα χρειάζεται τα επόμενα πέντε και πλέον χρόνια περίπου 30-35 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, εάν θέσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1-1,5% του ΑΕΠ και υπολογίσουμε ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τότε οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 60 δισ. ευρώ », αναφέρει έκθεση της Unicredit.

«Σε κάθε περίπτωση μία ταχεία λύση είναι αναγκαία, καθότι το 2015 θα εκτοξευθούν οι δημοσιονομικές ανάγκες. Χωρίς εξωτερική στήριξη η Ελλάδα σύντομα θα ξεμείνει από χρήματα, μέχρι το Μάρτιο», επεσήμανε η τράπεζα.

Αξιωματούχος της Κομισιόν από την πλευρά του είπε ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Αυτό απαιτεί από την Αθήνα να υποβάλει εκ νέου αίτημα τις επόμενες ημέρες και μία συμφωνία στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το