Οικονομία

Μητσοτάκης: Ζητεί από τους τραπεζίτες γρηγορότερα το χρήμα στην αγορά

Να ρίξουν γρηγορότερα χρήμα στην αγορά ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις τράπεζες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv, την ενίσχυση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα στην οικονομία, ανέδειξε ως πρώτη προτεραιότητα ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τη συμμετοχή των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και διευθύνοντων συμβούλων των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε «να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση» με τους εκπρόσωπους των τραπεζών από την πλευρά τους να δηλώνουν ότι το 2020 υπάρχει δυνατότητα να διοχετευτούν στην Οικονομία και στις επιχειρήσεις χρηματοδοτήσεις περίπου 16 δισ. ευρώ.
Το θέμα έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και μάλιστα παρουσίασε λίστα όπου καταγράφονταν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Οι τραπεζίτες απάντησαν ότι είναι, πια, πολύ λιγότερα τα δικαιολογητικά και συμφωνήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει θεσμική πρωτοβουλία να «ελαφρύνει» ο αριθμός των δικαιολογητικών ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τις διαθέσεις του, παρουσιάζοντας ο ίδιος στους τραπεζίτες τα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις κάθε τράπεζας μέσω του ΤΕΠΙΧ, δείχνοντας έτσι ότι ο ίδιος προσωπικά θα παρακολουθεί συνεχώς τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.
Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων για τους ευάλωτους δανειολήπτες έχουν συγκλίνει στις απόψεις με τους θεσμούς και υπάρχει συναντίληψη για ένα πλαίσιο που θα αφορά δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα και έγιναν «κόκκινα» με την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, 80.000 τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο ακόμη ομολογιακές εκδόσεις έως το τέλος του έτους, ενώ ενδέχεται να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να ενισχύσει τη διαθέσιμη ρευστότητα και να καλύψει τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω του κορωνοϊού, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, επιφυλάσσεται σε ό,τι αφορά τα σχέδια για λιγότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φέτος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το