Τοπικά

Μισός αιώνας συνεχούς συμβολής στον πολιτισμό από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών

Μισό αιώνα προσφοράς συμπληρώνει η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών. Ο ερχομός της καινούργιας χρονιάς θα σηματοδοτήσει τη συμπλήρωση πενήντα ετών δράσης της Ε.Θ.Ε., που από το 1971 δεν έχει πάψει στιγμή να προωθεί την επιστήμη και τον πολιτισμό στη Μαγνησία. Η πρόεδρος κ. Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, η οποία κατέχει τη θέση αυτή εδώ και δεκαεννέα χρόνια, μίλησε για το «ιωβηλαίο» της Εταιρείας.

Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, η οποία το 2011 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το πολύπλευρο έργο της, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής της είχε την τύχη να βρίσκονται στις τάξεις της σπουδαίοι άνθρωποι. Ανάμεσα στα ονόματα των ιδρυτών της, μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τους αλησμόνητους Κίτσο Μακρή, Γιώργο Χουρμουζιάδη, Δημήτρη Θεοχάρη, Γιώργο Θωμά, Κώστα Λιάπη, Νίκο Μπαζιάνα, Κώστα Στριμμένο, Απόστολο Γ. Λιβανό, Γιάννη Μουγογιάννη, Γιάννη Σακελλίωνα, Νίκο Κολοβό και Μένιο Μουρτζόπουλο. Όλοι τους λαμπροί επιστήμονες, που είχαν γόνιμη θητεία στην Ε.Θ.Ε. και το έργο τους μέχρι σήμερα αφήνει βαθιά ίχνη στην τοπική κοινωνία.

Η κ. Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, που διαδέχθηκε στην προεδρία τον Δημήτρη Σιάτρα (πιο παλιά διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εταιρείας), έχει ζήσει από κοντά τη μισή σχεδόν διαδρομή του φορέα με την 50χρονη δημιουργική πορεία. «Είμαστε υπερήφανοι για την επέτειο των 50 χρόνων, πολύ δε περισσότερο διότι τα καταφέρνουμε παρά τα προβλήματα», παραδέχθηκε, ενώ στη συνέχεια επισήμανε πως το έργο που επιτελεί η Ε.Θ.Ε. είναι μοναδικό: «Δεν υπάρχει άλλος φορέας στην περιοχή μας, που να ρίχνει ανάλογη ματιά στην τοπική Ιστορία».

Μεγάλο το εύρος των δραστηριοτήτων της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, διαλέξεις, εκθέσεις, ξεναγήσεις, επιμορφωτικά μαθήματα, μέχρι και ελεύθερο πανεπιστήμιο, είναι ο πλουσιότατος απολογισμός της Εταιρείας, αν και το κορυφαίο επίτευγμα είναι το «Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών», μια περιοδική έκδοση που κάθε φορά διανθίζεται από πρωτότυπες και σημαντικές εργασίες και μελέτες με ποικίλη θεματολογία, που προάγουν τη θεσσαλική ιστοριογραφία.

«Θεωρώ πως το πιο σπουδαίο είναι ότι βγάζουμε το «Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών». Έχουμε φτάσει στον 22ο τόμο, δημοσιεύοντας κάθε φορά μελέτες ιστορικού, λαογραφικού, αρχαιολογικού και λογοτεχνικού περιεχομένου», ανέφερε η κ. Καραθάνου. «Οι τόμοι του Αρχείου ζητούνται και αποστέλλονται σε επιστημονικά ιδρύματα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, σε Αμερική και Ευρώπη. Το επιστημονικό και πολιτιστικό μας έργο έχει καταξιωθεί ευρύτατα και εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ με την ανταλλαγή των εκδόσεών μας με επιστημονικά κέντρα, διατηρούμε μία δυναμική επικοινωνία και ανταλλάσσουμε σκέψεις με επιστήμονες ανά τον κόσμο», κατέληξε η πρόεδρος της Ε.Θ.Ε. και επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου για το 2023; Ζαλίζουν οι περιουσίες τους

Το 2023 σημοτοδοτήθηκε και από την παγκόσμια οικονομική κρίση, από την οποία επλήγησαν εκατομμύρια πολίτες…

23 Δεκεμβρίου 2023

Συναγερμός για την εξαφάνιση 52χρονης

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση Σταυρούλας Γκουγκουλιά από την περιοχή της Κυψέλης,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Έγκλημα στα Καλύβια: Δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτό που συνέβη, λέει η μητέρα του 16χρονου

Προθεσμία για το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Ανακριτή…

23 Δεκεμβρίου 2023

32χρονη γέννησε δύο μωρά, από δύο μήτρες, σε δύο ημέρες

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ με δύο μήτρες γέννησε δύο φορές σε δύο ημέρες, μετά από…

23 Δεκεμβρίου 2023

Το φετινό Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ρ. Φεραίου Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου…

23 Δεκεμβρίου 2023