Οικονομία

Με μισή ώρα καθυστέρηση θα αρχίσει το Eurogroup

daiselbloum

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα αρχίσει με μισή ώρα καθυστέρηση, στις τέσσερις και μισή (ώρα Ελλάδας), είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, μετά την χθεσινή κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που συνάντησε την άρνηση του Βερολίνου, έτυχε όμως θετικής υποδοχής από τις Βρυξέλλες. Στο Eurogroup θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι διαβουλεύσεις είναι από χθες πυρετώδεις. Ενδεικτικό είναι ότι το EuroWorking Group συνεδρίαζε χθες από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, με στόχο να διαμορφωθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων που θα διευκολύνει τις εργασίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το EuroWorking Group πήγε καλύτερα και η Ελλάδα δεν ήταν μόνη της. “Εμείς καλύψαμε τα δικά μας 4/5 της διαδρομής. Τώρα να καλύψουν και οι Ευρωπαίοι το δικό τους 1/5”, λένε οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: “Πάμε για να κλείσουμε συμφωνία. Αν όμως μας πιέσουν, δεν θα υποχωρήσουμε”.
Νωρίτερα διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα κατευθυνθούν σήμερα προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπογράμμιζαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο σημερινό Eurogroup.
Μετά το γερμανικό “όχι” από τον Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην κατεύθυνση μιας αμοιβαίας επωφελους λύσης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η επικοινωνία έγινε σε θετικό κλίμα.
Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σημειώνεται ότι ο κ. Ολάντ θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση στο Παρίσι με την Άγκελα Μέρκελ, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα.
Σε συνέντευξή του στη RAI ο κ. Ρέντσι δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση “προσπαθεί” να δώσει ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το