Παραπολιτικά

Μήπως να μετακομίσουμε;

Από το 2012 έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι σταθμοί μέτρησης της αερορύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παραμένει όμως σε λειτουργία και μετρά ανά δευτερόλεπτο την ατμοσφαιρική ρύπανση ο σταθμός της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη διαβεβαιώνει ότι, για την ώρα, δεν υπάρχει κάτι αξιοποιήσιμο, αφού οι όποιες υπερβάσεις είναι ελάχιστες και για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Ωστόσο, τα πρώτα τζάκια άναψαν και τις βραδινές ώρες η ατμόσφαιρα στο Βόλο μυρίζει ταβέρνα…

«Ο κόσμος καίει ό,τι μπορεί να καεί», λέει το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Όμως, οι σταθμοί μέτρησης της αερορύπανης καταγράφουν μόνο τις ποσότητες  των μικροσωματιδίων,  δεν δίνουν απαντήσεις για την ποιοτική σύσταση του ρύπου. “Πολύς κόσμος μας λέει πως καίει ο,τι μπορεί να καεί, για να ζεσταθεί. Ο σταθμός δεν υπολογίζει αν πρόκειται για άργιλο ή διοξίνες ή βαρέα μέταλλα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε”.

Από την άλλη έχουμε τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα δόθηκαν από το Νοσοκομείο Βόλου και από το Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης, όπου πάνε πολλοί Βολιώτες. Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν από τους πολίτες να αφυπνιστούν και να ζητήσουν από την κεντρική διοίκηση να στρέψει τον κόσμο στη χρήση φυσικού αερίου, καθώς  είναι το καύσιμο που επιβαρύνει λιγότερο την ατμόσφαιρα. Μέχρι τότε, το μόνο που απομένει να κάνουμε είναι να παρατηρούμε το βιοτικό μας επίπεδο να υποβαθμίζεται καθημερινά και να αναρωτιόμαστε, μήπως θα ήταν καλύτερα να μετακομίσουμε σε άλλη χώρα ή σε άλλο πλανήτη καλύτερα;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το