Τοπικά

Μήνυση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής για το επεισόδιο στα Σφαγεία Βόλου

Σκηνές βίας και τρόμου έζησε μέσα στα σφαγεία του Βόλου μια υπάλληλος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μαγνησίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κρατήθηκε όμηρος και δέχτηκε απειλές για τη ζωή της όταν διαπίστωσε σε έλεγχο ασθένεια σε σφαγμένο ζώο. Η γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, έχει λάβει αναρρωτική άδεια ενός μήνα. Χθες κατατέθηκε μήνυση στην Εισαγγελία από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και θα επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο. Οι ιδιοκτήτες των σφαγείων αρνούνται τις κατηγορίες.

Με καταγγελία στο υπουργείο και τον περιφερειάρχη, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει «περιστατικά βίας εναντίον κτηνιάτρου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας στα Σφαγεία του Βόλου». Με δημόσια επιστολή αναφέρουν «ένα εξοργιστικό περιστατικό, και απηχεί μια γενικότερη κατάσταση παθογένειας στον χώρο της κτηνιατρικής δημόσιας υγείας».
Καταγγέλθηκε συγκεκριμένα ότι «μέλος του συλλόγου που υπηρετεί ως κτηνίατρος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι τη 10η Σεπτεμβρίου και ενόσω ευρισκόμενη σε εντεταλμένη υπηρεσία, εκτελούσε κρεοσκοπικό έλεγχο στα Σφαγεία Βόλου Α.Ε., επί της οδού Λάζου αρ. 10 στον Βόλο, δέχθηκε από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης φραστική επίθεση, χυδαία εξύβριση, απειλές κατά της ζωής και της σωματικής της ακεραιότητας και παράνομη κατακράτηση.
Ειδικότερα, μετά από υποδείξεις στις οποίες προέβη η κτηνίατρος κατά τη διενέργεια του ελέγχου προς τους ιδιοκτήτες εκείνοι την εξύβρισαν, την απείλησαν με σωματική βία και εν τέλει την κλείδωσαν επί ώρα σε ένα γραφείο της επιχείρησης. Αφού μετά από ώρα πείστηκαν να την αφήσουν να αποχωρήσει από τον χώρο των σφαγείων, την ακολούθησαν στον χώρο της υπηρεσίας της, όπου συνέχισαν να την εξυβρίζουν ενώπιον του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα συνέβησαν περιλήφθησαν, με κάθε λεπτομέρεια, στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 16714/11.09.2018 έκθεση ελέγχου της υπαλλήλου ως και στην από 11.09.2018 αίτησή της προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου η υπηρεσία να προβεί σε μηνυτήρια αναφορά».
Και συνεχίζει: Πέραν του περιστατικού, την 11.09.2018, με κοινή τους δήλωση – αναφορά προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι κρεοσκόποι κτηνίατροι που υπηρετούν στη Διεύθυνση γνωστοποίησαν ότι έχουν κατ’ επανάληψη συμβεί αντίστοιχα περιστατικά διαπληκτισμών μεταξύ διεύθυνσης των σφαγείων και υπαλλήλων – κτηνιάτρων και εκφοβισμού των τελευταίων και ζήτησαν από την υπηρεσία τη διασφάλιση της προστασίας της σωματικής και ψυχικής τους υγείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και της ομαλής εκτέλεσης των ελεγκτικών τους καθηκόντων.

Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ενέργεια, σύμφωνα με την καταγγελία (χθες κατατέθηκε η μήνυση).
«Έχουμε τη γνώμη ότι θα ήταν καίριο σφάλμα αν το περιστατικό της 10.09.2018 στον Βόλο αντιμετωπιστεί από τους αρμοδίους φορείς ως μεμονωμένο. Τουναντίον είναι προφανές ότι αποτελεί μια προβολή της παθογένειας στον ευαίσθητο χώρο της κτηνιατρικής δημόσιας υγείας, αλλά και της δημόσιας διοίκησης.
Η συμπεριφορά κατά της συναδέλφου (δυστυχώς όχι πρωτοφανής), εκτός από παράνομη, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την παρακώλυση των ελέγχων, την υπονόμευση της δημόσιας υγείας και την υποτίμηση των κτηνιάτρων τόσο ως επιστημόνων όσο και ως δημοσίων λειτουργών και ως εκ τούτου προσβάλλει τη δημόσια υπηρεσία, την πολιτεία και όλους μας ως πολίτες.
Είναι ευνόητο ότι ο κάθε μεμονωμένος υπάλληλος είναι περισσότερο ευάλωτος σε προσπάθειες εκφοβισμού του, ενώ αν έχει την προστασία της υπηρεσίας, ήτοι της ευνομούμενης πολιτείας, θα δύναται να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά του και να προστατεύει τη δημόσια υγεία.
Ως αρμόδιος επιστημονικός φορέας ζητούμε να προβείτε άμεσα σε κάθε νόμιμη και επιβαλλόμενη από το υπηρεσιακό σας καθήκον ενέργεια, προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να προστατευτεί το κύρος των κτηνιάτρων συναδέλφων ως επιστημόνων και δημοσίων λειτουργών, να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το