Τοπικά

Μήνυμα της Ζέττας Μ. Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μ. Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

“8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα που εορτάστηκε πρώτη φορά το 1911, μια ημέρα που απλώνει ή θα έπρεπε να απλώνει το φως της πάνω στα σκοτάδια κάθε ημέρας του χρόνου, εκατό και πλέον χρόνια τώρα και εκατοντάδες χρόνια πριν.

Είναι δύσκολο να μιλήσει κάποιος για την ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες χωρίς να κατακλυστεί από έντονα συναισθήματα, σκέψεις, εικόνες.

Είναι όμως αδιανόητο να αδιαφορήσει κάποιος απέναντι στην έμφυλη ανισότητα, στις διακρίσεις λόγω φύλου, στους αποκλεισμούς και στις εξαιρέσεις, που εμποδίζουν τη γυναίκα, ακόμα και σήμερα, να δημιουργήσει, να αυτονομηθεί, να εξελιχθεί, να ηγηθεί, να συγκριθεί με ίσους όρους και να διακριθεί.

Το θέμα της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024 είναι «Inspire Inclusion» και είναι μια ισχυρή προτροπή στο να εμπνέουμε τον κόσμο γύρω μας να κατανοήσει και να εκτιμήσει την ισότιμη ένταξη των γυναικών σε κάθε δραστηριότητα. Μέσα από αυτό το μήνυμα έρχεται η προσωπική και η συλλογική δέσμευση ότι αγωνιζόμαστε για την ισότητα των γυναικών και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σας μεταφέρω τα αυτονόητα:

Όταν οι γυναίκες δεν είναι παρούσες, πρέπει να ρωτάμε: “Αν όχι, γιατί όχι;”

Όταν οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις, πρέπει να επισημάνουμε την κακή πρακτική.

Όταν η μεταχείριση των γυναικών δεν είναι δίκαιη, πρέπει να αναλάβουμε δράση.

Και αυτό πρέπει να το κάνουμε κάθε φορά, κάθε φορά.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, δράσης αλλά και μια παγκόσμια ημέρα που γιορτάζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών.

Αυτά τα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πιθανότατα θα ακουστούν, σήμερα, με μεγαλύτερη ή μικρότερη απήχηση, στα περισσότερα μέρη του κόσμου, σε γνωστές γλώσσες αλλά και σε διαλέκτους που δεν έχουμε ακούσει ποτέ.

Θα τα μεταφέρουν σε συνομιλητές και ακροατήριο άνθρωποι κάθε φύλου, ηλικίας, καταγωγής, θρησκείας αλλά και τα ίδια λόγια θα τα αποκρύψουν, θα τα καταπνίξουν ή θα τα αφορίσουν και πάλι άνθρωποι κάθε φύλου, ηλικίας, καταγωγής, θρησκείας.

Για τη δεύτερη περίπτωση που γυρίζει τον κόσμο μας πίσω και στερεί την πρόοδο, την ισότητα, την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την αξιοπρέπεια από τις γυναίκες είμαστε εδώ γιατί υπάρχει επείγουσα δουλειά να γίνει – και όλοι μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο.

Η Παιδεία μπορεί και πρέπει να αναλάβει την μεγάλη ευθύνη και να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στη δημιουργία μιας φιλοσοφίας και μιας κοινωνίας σεβασμού, συμπερίληψης, ελευθερίας, αξιοπρέπειας, ισότητας για έναν κόσμο καλύτερο για όλες και όλους”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το