Κόσμος

Μήνυμα από Γερμανία: Η επόμενη κυβέρνηση έχει μόνο μια επιλογή, το Μνημόνιο

greece708_20

Το περασμένο Ιανουάριο ρίγη ανησυχίας για ενδεχόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταλάβει τις αγορές. Αυτήν τη φορά το κλίμα είναι αντιδιαμετρικά αντίθετο. Η όποια νέα κυβέρνηση έχει μια και μόνη επιλογή.

Eπιδεικτικά ψύχραιμοι εμφανίζονται αναλυτές και οικονομολόγοι για τις συνέπειες στην οικονομία της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με το κλίμα στις προηγούμενες βουλευτικές του περασμένου Ιανουαρίου, όπου και μόνο το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούσε εικασίες για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι εκλογές τις Κυριακής (20.09) δεν συνδέονται με επιπτώσεις στις αγορές υπογραμμίζει η FAZ.

«Μεγαλόθυμοι οι δανειστές»

Η Γερτρούδη Τράουντ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας του κρατιδίου του Έσσης στο Τίμπινγκεν διαβεβαιώνει ότι «αυτήν τη φορά δεν προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις εκλογές και δεν διαθέτουμε σενάρια για πιθανά αποτελέσματα. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και ο όποιος νικητής θα διαβεβαιώσει καταρχήν πως θα προσπαθήσει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος». Της ίδιας άποψης είναι και ο Αντρέας Χέφερ, επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής UBS.

Ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, επισημαίνει πιθανό κίνδυνο από το ενδεχόμενο να μην προκύψει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία, να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην δοθεί στην Ελλάδα η χρηματοδότηση από τον ESM. Ωστόσο ακόμη κι αυτό, κατά την άποψή του, θα επηρέαζε απειροελάχιστα τις αγορές. «Τελικά η διεθνής κοινότητα έδωσε στην Ελλάδα νέο πρόγραμμα βοήθειας παρά το δημοψήφισμα εναντίον των μεταρρυθμίσεων και τον χαρακτηρισμό των δανειστών ως ‘τρομοκράτες’ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών». Ο Κρέμερ προσθέτει ότι «η μεγαλοθυμία των δανειστών φαίνεται ότι δεν γνωρίζει όρια και αυτό το ξέρουν οι χρηματαγορές το αργότερο από το καλοκαίρι». Ως εκ τούτου ένα ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα κλονίσει στο διηνεκές τις αγορές.

«Χρειάζεται η συνεργασία της νέας κυβέρνησης»

Τελικά μόνο ο Μάρτιν Μόρισον, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Oppenheim της Κολωνίας, θεωρεί ότι κίνδυνος Grexιt συνεχίζει να υφίσταται και ότι το χρέος παραμένει υπέρογκο. Αλλά και σύμφωνα με το δείκτη διάσπασης της ευρωζώνης Euro Break Up – Index, που καθορίζεται έπειτα από έρευνα επί τη βάσει 1000 θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών με ερώτημα κατά πόσο πιθανή είναι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το ποσοστό ήταν το ίδιο χαμηλό όσο και το Νοέμβριο του 2014.

Για τον αρθρογράφο της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει τη χρονική πολυτέλεια να εξοικειωθεί με τα κυβερνητικά της καθήκοντα. Υπάρχουν τρία βήματα που θα πρέπει να γίνουν και τα οποία εξαρτώνται το ένα από το άλλο: πρώτον η θετική επαναξιολόγηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων και η δρομολόγηση σημαντικών μέτρων πχ. στο συνταξιοδοτικό, θα κρίνει αν ανοίξει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, δεύτερον η συμμετοχή του ΔΝΤ, που είναι σημαντική για ορισμένες χώρες και τρίτον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και για τα τρία χρειάζεται η εποικοδομητική συνεργασία και η ετοιμότητα της νέας κυβέρνησης. Στις Βρυξέλλες, λοιπόν, ποντάρουν στην ελπίδα ότι ακόμη κι αν καθυστερήσει για μια ή δυο εβδομάδες αυτή η διαδικασία θα έχει ασήμαντες επιπτώσεις.

Σε άρθρο της η Handelsblatt διερωτάται πώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη των εκλογών. Ξεκινώντας από την χθεσινή ομιλία του Tσίπρα στο Σύνταγμα, όπου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια φωτοβολίδα που θα σβήσει» και ότι «ο λαός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» η οικονομική εφημερίδα θέτει το ερώτημα: «Τι είναι στ´ αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα ανερχόμενο αστέρι ή ένας διάττων αστέρας; Η απάντηση δεν είναι απλή. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ένα χωνευτήρι, κάτι περισσότερο από δώδεκα διαφορετικές πολιτικές συνιστώσες (….). H συμμαχία που δεν ήταν εξαρχής πολιτικό κόμμα κατέρρευσε όταν έπρεπε να έρθει σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα αναλαμβάνοντας την κυβερνητική ευθύνη».

Η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο εξής, μετά και την αποχώρηση των βουλευτών που ίδρυσαν την Λαϊκή Ενότητα: «Θα μπορέσει ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ να μείνει ενωμένος; Είναι η νυν διάλυση του κόμματος το πρώτο βήμα προς τη σταθεροποίηση και ίσως τη δημιουργία ενός νέου λαϊκού κόμματος στο μέλλον; Και αν ισχύει αυτό, ο ίδιος ο Τσίπρας από ταραξίας της Ευρώπης θα γίνει ένας ηγέτης; Μεταξύ άλλων και αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών της Κυριακής».

Το παλιό και το νέο…

Σε σχόλιο της η Νeue Presse του Ανοβέρου σχολιάζει τη διαπάλη «παλιού και νέου» που μονοπώλησε την προεκλογική εκστρατεία των δύο μεγάλων κομμάτων. «Οι Έλληνες έχουν την εξής επιλογή: από τη μια πλευρά ο παλιός νεποτισμός της διαφθοράς που θέλει να επανέλθει, κι από την άλλη ο νέος που επαναστάτησε κατά της ΕΕ και ζητά ακόμη την ευκαιρία να μάθει. Παράλληλα η ακροδεξιά στέκεται έτοιμη στην πρώτη γραμμή. Αυτές οι εκλογές κρίνουν τα πάντα και τίποτα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Από την πλευρά της η Osnabrücker Ζeitung σημειώνει: «Η πτωχευμένη Ελλάδα καλείται και πάλι μετά από επτά μήνες στις κάλπες, ενώ επίκειται ο κίνδυνος να επέλθει αδιέξοδο μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. (…) To πόσο λίγο όμως ενδιαφέρει αυτό το αδιέξοδο τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έχει γίνει άλλωστε ήδη γνωστό: ´ Kαμία κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΔΕΞΙΑ´ ήταν τα λόγια του 41ετών πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο η αξιοπιστία δεν είναι ίδιον της θορυβώδους Αριστεράς”.

Πηγή: Deutche Welle

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το