Τοπικά

Μία ρευματοκλοπή κάθε δύο ημέρες… Μάστιγα το φαινόμενο για τον ΔΕΔΔΗΕ στη Μαγνησία “Θ”

Σ14 Φ1

Ολοένα και συχνότερα τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στα δικαστήρια. Αιτία οι δίκες για ρευματοκλοπές, που έχουν γίνει περισσότερες από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά. Υπολογίζεται ότι οι ρευματοκλοπές είναι δεκάδες στη Μαγνησία από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα και η τάση παραμένει υψηλή…

Το πρόβλημα έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας για τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), που η εταιρεία εισηγείται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οι «κλεμμένες» κιλοβατώρες να πληρώνονται με προσαύξηση 30% έως 90%… Επίσης εισηγείται στην ανοιχτή διαβούλευση που «τρέχει» μέχρι 27 Ιουλίου, ο παραβάτης, ανάλογα με το είδος της σύνδεσης που διαθέτει, να πληρώνει εφάπαξ πρόστιμο 300 έως 700 ευρώ, όταν διαπιστώνεται η σχετική παράβαση.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί 80 ρευματοκλοπές σε εγκαταστάσεις που δεν είναι μόνον οικιακές, αλλά και επαγγελματικές και εμπορικές.

Υπολογίζεται ότι σε μηνιαία βάση εντοπίζονται 12-13 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, που σημαίνει ότι ετησίως οι περιπτώσεις ρευματοκλοπής μπορεί να φθάνουν και τις 140-150 στη Μαγνησία…

«Ψάχνουμε καθημερινά τόσο εμείς, όσο και συνεργεία εργολάβων με τα οποία συνεργαζόμαστε. Ο αριθμός των ρευματοκλοπών πάντως είναι ο ίδιος με πέρυσι», δήλωσε στη «Θ» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου.

Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, καθώς εκατοντάδες νοικοκυριά που βρέθηκαν στην ανεργία, αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και εξωθήθηκαν σε παραβατικές ενέργειες. Πάντως υπάρχουν και περιοχές, όπως οι καταυλισμοί τσιγγάνων, που οι ρευματοκλοπές είναι χρονίζον φαινόμενο.

Όσοι συλλαμβάνονται να κάνουν ρευματοκλοπή, δεν παραπέμπονται πάντως όλοι στη δικαιοσύνη. Όσοι παραπέμπονται στον εισαγγελέα, έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης, ενώ καλούνται να πληρώσουν όλο το ποσό που έκλεβαν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που απέφευγαν, συνυπολογίζοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ωστόσο υπάρχουν και παραβάτες που δεν παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. «Δεν πάνε όλες οι υποθέσεις ρευματοκλοπής ποινικά. Εξαρτάται από το μητρώο του πελάτη, αν θα παραπεμφθεί», προσθέτει το στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου. «Μπορεί να είναι ένας καλός πελάτης ή ένας πελάτης που αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αυτός έχει  άλλη αντιμετώπιση».

 

Αφήνουν ίχνη οι παραβάτες

 

Σύμφωνα με χαμηλόβαθμα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, το μέγεθος της ρευματοκλοπής  στη Μαγνησία είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που εντοπίζεται από τα συνεργεία ελέγχου, τόσο τα ιδιωτικά, όσο και της επιχείρησης. Μάλιστα σημειώνουν πως το φαινόμενο έχει επεκταθεί και σε κοινωνικές τάξεις, που δεν φανταζόμασταν παλαιότερα ότι θα έκαναν ρευματοκλοπή, όπως σε ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, ακόμη και επιχειρηματίες…

Πάντως η οποιαδήποτε επέμβαση στον μετρητή αφήνει ίχνη, ενώ παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει τις αδικαιολόγητες μειώσεις καταναλώσεων μέσω αυτόματης μηχανογραφικής εφαρμογής και διενεργεί άμεσα ελέγχους στους αντίστοιχους μετρητές.

Σύμφωνα με ηλεκτρολόγο, διάφορα τερτίπια σκαρφίζονται οι παραβάτες, προκειμένου να κλέψουν ρεύμα και πρόθυμοι ηλεκτρολόγοι καλούνται να υλοποιήσουν τις παραβάσεις έναντι αμοιβής, που κυμαίνεται από 50 μέχρι και 200 ευρώ… Μεταξύ άλλων άγκιστρα, που τα ρίχνουν πάνω από εναέρια καλώδια, ειδικά λαμάκια, σπρέι, ακόμη και μαγνήτες χρησιμοποιούνται, για να «παγώνουν» τους μετρητές…

Συνήθως χρησιμοποιούν την επιβράδυνση της ροής του μετρητή, με αφαίρεση εξαρτημάτων του, έτσι ώστε να αλλοιώνονται οι ενδείξεις. Ο μετρητής δουλεύει και καταγράφει μειωμένη κατανάλωση.

Επίσης συνδέοντας τη γραμμή από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού, καταφέρνουν να μη γράφει ο μετρητής την κατανάλωση. Με το λεγόμενο «μπάι πας», το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή της ΔΕΗ. Ψεκάζουν τις επαφές με ειδικό σπρέι ψύξης, ώστε να παγώνουν και να μη γράφουν οι μετρητές. Ακόμη τοποθετούν μαγνήτες, που ακινητοποιούν τη ροδέλα του μετρητή. Κάθε μετρητής έχει ένα λαμάκι μέτρησης τάσης. Οι επιτήδειοι το θέτουν εκτός λειτουργίας ή το αφαιρούν, έτσι ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, από τους 1400 περίπου καταναλωτές στους οποίους διακόπτεται η ηλεκτροδότηση κάθε μήνα, σε ποσοστό 10% γίνεται επανέλεγχος από τα συνεργεία του διαχειριστή του δικτύου και οι μισοί από όσους επανελέγχονται, αποδεικνύεται ότι προχωρούν σε παράνομη επανασύνδεση, χωρίς να υπολογίζουν τους κινδύνους, που ελλοχεύουν για τους ίδιους.

Ετησίως πάνω από 600 παράνομες επανασυνδέσεις βεβαιώνονται στην περιοχή της Μαγνησίας, κυρίως σε καταυλισμούς Ρομά. Πολλές τέτοιες επανασυνδέσεις σύμφωνα με εκπροσώπους του ΔΕΔΔΗΕ, γίνονται με την παρότρυνση και τη συνδρομή διαφόρων τεχνικών. Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ συστήνουν την προσοχή των καταναλωτών, επισημαίνοντας ότι αυτοί έχουν την ευθύνη και ότι δεν κερδίζουν τίποτα, αφού κατά τον επανέλεγχο θα κληθούν να πληρώσουν, ενώ αντιμετωπίζουν και ποινικές κυρώσεις. Ήδη έχουν υποβληθεί και στον Βόλο μηνύσεις για τέτοια περιστατικά.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το