Τοπικά

Μια διαφορετική επετειακή εκδήλωση στη Βιέννη, στα ίχνη του Άνθιμου Γαζή

Τα μέλη της αποστολής του Σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» επέστρεψαν από τη Βιέννη, όπου είχαν μεταβεί, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου των Ελλήνων της Βιέννης και στην πνευματική εκδήλωση – αφιέρωμα στον συντοπίτη μας Άνθιμο Γαζή. Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821 Ά. Γαζή, η παραμονή του οποίου στη Βιέννη (1796-1817) είναι στενά συνδεδεμένη με τη δραστηριότητά του εκεί, τόσο ως κληρικός και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, αλλά και ως διδάσκαλος, προετοιμάζοντας την προεπαναστατική του δράση.
Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού, η Iερά Μητρόπολη της Αυστρίας, η Ελληνική Σχολή της Βιέννης, το σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» με τη συνεργασία του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι συναισθημάτων και ένα προσκύνημα σε μια πόλη που κουβαλά βαρύ φορτίο ιστορίας αιώνων. Για σημαντική πολιτιστικής σημασίας παρουσία της βολιώτικης αποστολής, μίλησε ενώπιον πλήθους Ελλήνων της Βιέννης, ο μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιος υποδεχόμενος τα μέλη της ομάδας στον Ελληνοορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου και χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία που τελέστηκε, ενώ με τον πνευματικό του λόγο αναφέρθηκε στα μεγάλα οράματα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και στη συμβολή των Ελλήνων που έζησαν στη Βιέννη, όπως ο Ρήγας Βελεστινλής και Άνθιμος Γαζής και διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο, στην Εθνεγερσία του 1821. Το μήνυμα της Επετείου ανέπτυξε και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη κ. Σ. Μανδαλίδης.

Αμέσως μετά, το εκκλησίασμα μετέβη στην παρακείμενη προτομή του Ρήγα Βελεστινλή, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές της Ελληνικής Κοινότητας της Βιέννης, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του Φίλων Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, Κερασία Μπαρζιώκα. Στη συνέχεια, όλοι οι παραβρισκόμενοι εισήλθαν στον όμορο ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου ο Άνθιμος Γαζής υπηρέτησε, επί πολλά χρόνια.
Εντός του ναού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στην ιστορική προσωπικότητα του Άνθιμου Γαζή. Η εκδήλωση περιλάμβανε τον χαιρετισμό του μητροπολίτη κ.κ. Αρσενίου, που τόνισε τη σύνδεση του Α. Γαζή με τη Βιέννη και το Πήλιο και της προέδρου του Σωματείου Κ. Μπαρτζιώκα, η οποία μιλώντας για τη σημειολογία της εκδήλωσης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμείς ερχόμαστε από τη γη του Ρήγα Βελεστινλή και του Άνθιμου Γαζή, δυο κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας, με διεθνή εμβέλεια. Ερχόμαστε τη μεγάλη και ιστορική σημερινή ημέρα, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και με όλες τις εκδηλώσεις τιμής, να προσπαθήσουμε να αναμοχλεύσουμε την κληρονομιά μας, συνειδητοποιώντας το ιερό μας χρέος. Τις ημέρες αυτές ανακαλούμε στη μνήμη μας τις μορφές των αγωνιστών που, με την ψυχή και το αίμα τους, πάλεψαν και έδωσαν στον ελληνικό λαό το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

Ένα φωτεινό σημάδι στους διαρκείς αγώνες για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη». Χαιρετισμό είχε αποστείλει επίσης ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Βαγγέλης Νασιόπουλος, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου για την τιμητική αυτή επετειακή εκδήλωση και τονίζοντας τον βαθύτατο πνευματικό σύνδεσμο που συνδέει τη Βιέννη με τη γενέτειρα του μεγάλου αυτού εθνεγέρτη, τις Μηλιές, εκφράζοντας την ελπίδα να παραμένουν αναλλοίωτες οι παρακαταθήκες και τα οράματα του συντοπίτη μας Μηλιώτη διαφωτιστή και αγωνιστή Ανθίμου Γαζή. Παράλληλα, η Κ. Μπαρτζιώκα παρουσίασε το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και πτυχές του σύγχρονου Βόλου, μέσα από ένα εξαιρετικά καλαίσθητο video, το οποίο επιμελήθηκαν ο Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.
Ακολούθησε η ομιλία της ιστορικής ερευνήτριας και προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, Μαρίας Σπανού με θέμα «Άνθιμος Γαζής: «O πρωτοπόρος ρασοφόρος Πηλιορείτης στον ελληνικό Διαφωτισμό», που ταξίδεψε τους παραβρισκόμενους σ’ ένα πνευματικό ταξίδι στο παρελθόν της πολυκύμαντης διαδρομής του Ά. Γαζή.

Η ομιλία διανθίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων από δυο μικρούς μαθητές της Ελληνικής Σχολής της Βιέννης, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα επίκαιρο μουσικό πρόγραμμα που ετοίμασε και παρουσίασε ο γνωστός μουσικός, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Βασίλης Αγροκώστας. Ξεδιπλώνοντας τα ηχοχρώματά του συνοδεία της κιθάρας του ο Β. Αγροκώστας, μέσα σε μια έντονη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, γεμάτη από μηνύματα, οι Έλληνες της Βιέννης τραγούδησαν μαζί του τραγούδια αγαπημένα, όπως τον «Θούριο» του Ρήγα, «Νάτανε το 21», «Κλέφτικη ζωή», «Τσάμικος» για να ψάλουν στο τέλος, όλοι μαζί, τον Εθνικό Ύμνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το