Τοπικά

Μετρούν αντίστροφα για τη δοκιμασία του Ιουνίου – Τρεις υποψήφιοι μιλούν στη «Θ» για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Περίπου τρεις μήνες απέμειναν για την έναρξη και των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μετρούν αντίστροφα τον χρόνο πλέον και προσπαθούν να παραμείνουν προσηλωμένοι στον στόχο τους και να μη λυγίσουν από το δεδομένο άγχος, ενώ έχουν διανύσει μια μεγάλη απόσταση. Στηρίγματά τους σε αυτή την προσπάθεια τόσο οι γονείς, όσο και οι καθηγητές τους.

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για πανελλαδικές. Πλέον η επόμενη φάση θα είναι οι γραπτές εξετάσεις τον Ιούνιο. Όλα μπήκαν στην τελική ευθεία…
Στη «Θ» μιλούν τρεις μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Βόλου για την κατάσταση που βιώνουν και τις πανελλαδικές.
Ο Γιώργος Βασίλης Τσατάλας δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια σχολή θα δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο και μάλλον θα οδηγηθεί στις τελικές του αποφάσεις, μόλις μάθει και τη βαθμολογία των πανελλαδικών εξετάσεων. «Υπάρχει άγχος, αφού απομένουν 2,5 μήνες για τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά χρειάζεται μια ισορροπία» μας λέει αρχικά.
Οι υποψήφιοι διαβάζουν και πιέζονται σε μια εποχή που η κρίση φουντώνει και το πτυχίο δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα τους προσφέρει εργασία. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους υποψήφιους; «Οι υποψήφιοι το γνωρίζουν αυτό. Ξέρουν ότι κάνουν πολλές θυσίες και τελικά, όταν αποφοιτήσουν από τη Σχολή, να μην έχουν αυτό που ονειρεύονταν. Ωστόσο αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι 2,5 μήνες πριν τις πανελλαδικές είναι προσηλωμένοι σε αυτό τον στόχο» μας απάντησε ο μαθητής.

Συστηματικό και όχι ποσοτικό διάβασμα
«Μετράμε ήδη αντίστροφα» μας είπε η Αγγελική Χασακού που επέλεξε την κατεύθυνση με τα οικονομικά με στόχο να εισαχθεί είτε στο Τμήμα Οικονομικών επιστημών είτε σε Σχολή Πληροφορικής. Η ίδια πρόσθεσε πως «οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μια εμπειρία που όλοι οι μαθητές την περνούν. Δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι. Γι’ αυτό και παρά τις δυσκολίες, θα πρέπει να το διασκεδάσουμε μέσα από το δημιουργικό άγχος για να πετύχουμε τον στόχο μας. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και διαβάζουμε όσο μπορούμε». Η υποψήφια μας τόνισε πως διαβάζει μέχρι τις 11 το βράδυ και δεν θέλει να ξενυχτάει. «Με ενδιαφέρει να διαβάζω συστηματικά και όχι ποσοτικά, βρίσκοντας και λίγο ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση. Πάντως έχω ξεκινήσει από πολύ νωρίς την προετοιμασία και δεν θεωρώ ότι έχω πιεστεί».

Στήριξη από γονείς
Η Μαρία-Αναστασία Καραγιάννη της Θετικής Κατεύθυνσης που στοχεύει στην Ιατρική, αλλά και στη ΣΑΣΣ Φαρμακευτική, τόνισε πως «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και είναι αυτονόητο ότι υπάρχει άγχος, γιατί πρέπει να πιεστούμε για να καταφέρουμε τον στόχο μας. Έχουμε απομείνει λίγοι μήνες και ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε θυσίες, καθώς αυτό το διάστημα θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή μας». Όπως μας τόνισε «προσπαθώ να διαβάζω όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες, αλλά χωρίς να πιέζω τον εαυτό μου, δηλαδή στις 12 το βράδυ σταματάω, αφού μετά ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα κάθε μαθητής θα πρέπει να έχει λίγες ώρες ξεκούρασης και να τον αφιερώνει στον ύπνο, στην άθληση, στις παρέες, γιατί διαφορετικά θα μπλοκάρει και θα νιώθει πολύ ασφυκτικό αυτό που βιώνει».
Η υποψήφια αναφέρθηκε και στις σχέσεις με τους γονείς της λέγοντας πως «οι γονείς προσωπικά με βοηθούν πάρα πολύ και οποιαδήποτε στιγμή τους ζητήσω κάτι για τα μαθήματα, θα με στηρίξουν αμέσως. Και όλοι οι γονείς προσπαθούν να κάνουν ησυχία στο σπίτι, ώστε το παιδί τους να διαβάζει με ηρεμία. Παράλληλα όμως το ενθαρρύνουν και του υπενθυμίζουν ότι επιβάλλεται και λίγος χρόνος για ξεκούραση ως διάλειμμα από το συνεχές διάβασμα».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το