Τοπικά

Μετρά τις πληγές της η Μηλίνα

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία κι όλη τη Θεσσαλία και η περιοχή της Μηλίνας, στο Νότιο Πήλιο, προσπαθεί να σταθεί και πάλι όρθια.
Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι απερίγραπτη, ενώ και οι εικόνες από την περιοχή μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μηλίνας, Κωνσταντίνος Γκουτζίνης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει πάθει ζημιά. Άλλοι υπέστησαν μικρές ζημιές κι άλλοι μεγάλες, το ίδιο οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Η Μηλίνα δεν είναι αμφιθεατρικά στημένη, αλλά επίπεδη. Βέβαια, κάποια σπίτια που ήταν στα πρανή δεν έπαθαν κάτι. Βλέπαμε βαρέλια και πιθάρια να παρασέρνονται από τα νερά. Από θαύμα σώθηκε ένα γατάκι που το άρπαξε ένας κάτοικος από τον σβέρκο. Το μεγαλύτερο θαύμα ήταν που δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Φανταστείτε να γίνονταν αυτό το φαινόμενο πριν 15 ημέρες που είχαμε 2.500 κόσμο. Τον χειμώνα η Μηλίνα έχει 700 άτομα περίπου».
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι σημαντική προϋπόθεση είναι να υπάρξει σύνδεση με τα χωριά Τρίκερι και Λαύκο, ενώ από την Πέμπτη έχει ξεκινήσει η αποκομιδή των κατεστραμμένων οικοσκευών τα οποία θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ με φορτηγά εθελοντών, της Περιφέρειας και του δήμου. Όπως δήλωσε, «ο δρόμος για το Τρίκερι έχει επισκευαστεί, αλλά ο δρόμος για τον Λαύκο χρειάζεται καιρό. Ήδη εργαζόμαστε πέντε ημέρες και κόβουμε βράχους για να κάνουμε τον δρόμο. Με το Χόρτο και την Αργαλαστή υπάρχει οδική σύνδεση».
Όσον αφορά στο νερό, καλό είναι οι κάτοικοι της περιοχής να μην το χρησιμοποιούν για πόση, καθώς διατίθενται νερά στον κόσμο. «Το δίκτυο έχει καταστραφεί εντελώς. Ωστόσο, μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να αποκατασταθεί για να μπορούμε να προμηθευόμαστε επαρκές νερό από τις πηγές, γιατί αυτή τη στιγμή παίρνουμε νερό από δύο γεωτρήσεις» είπε μεταξύ άλλων.
Δίνοντας μία ενδεικτική εικόνα για τη Μηλίνα και πόσα σπίτια από αυτά που καταστράφηκαν ήταν κατοικήσιμα, ο πρόεδρος ανέφερε ότι «από τα 12 σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα 10 ήταν κατοικήσιμα. Μέσα στη θάλασσα από αυτά που μπόρεσαν να δούνε οι δύτες υπάρχουν 60 αυτοκίνητα κι οχήματα και κάποια που βρέθηκαν σε άλλες παραλίες. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην βγάλει ο καιρός πουνέντη και βγάλει τα πάντα στην ακτή».
Σε απόγνωση σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται οι επιχειρηματίες κι επαγγελματίες, καθώς σκέφτονται αν θα ξαναλειτουργήσουν, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που μείνανε μόνο τοίχοι και ντουβάρια.
Κλείνοντας ο πρόεδρος χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «ασπιρίνες», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει ψυχολογία στον κόσμο. Αυτό που ζήσαμε δεν έχει προηγούμενο. Δεν ξέρω αν αυτό το χωριό θα ξαναγίνει χωριό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το