Τοπικά

Μέτρα στήριξης εδώ και τώρα ζητούν οι αυτοαπασχολούμενοι – Διαμαρτυρία στην Εφορία του Βόλου

Διαμαρτυρία έξω από την Εφορία του Βόλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων. Αυτοαπασχολούμενοι κρατώντας πανό ζήτησαν τη λήψη μέτρων στήριξης και την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων τους. Μάλιστα κατέθεσαν και υπόμνημα στον προϊστάμενο της ΔΟΥ Βόλου με τα αιτήματα τους.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Λούμας τόνισε ότι πολλοί δεν έχουν ανοίξει καν τα μαγαζιά τους, δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν τα καταστήματά τους, όπως στην εστίαση, ενώ πολλοί δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ από τα χρήματα των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχει δώσει η κυβέρνηση. «Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών πήγε στους μεγαλοξενοδόχους και στις μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε.

Το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί Δημήτρης Αδραχτάς επισήμανε ότι σήμερα είναι πανελλαδική ημέρα δράσης για τους αυτοαπασχολούμενους με κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις. «Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που μας έχει φτάσει σε αυτό το σημείο καθώς δεν έχει πάρει κανένα μέτρο στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους. Η κατάσταση είναι τραγική για πολλούς κλάδους επαγγελμάτων και τίθεται θέμα επιβίωσης. Υπάρχουν κλάδοι που όλο αυτό το διάστημα έχουν μηδενικό τζίρο» δήλωσε ο κ. Αδραχτάς. Τόνισε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Αναφορικά με τον κλάδο του, τους οδηγούς ταξί, σημείωσε ότι το εισόδημα παραμένει χαμηλό. «Η πτώση φτάνει το 80%. Με πάρα πολλές ώρες δουλειά δεν μπορούμε να καλύψουμε τα βασικά» πρόσθεσε.

Οι αυτοαπασχολούμενοι ζητούν:
– Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
– Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
– Ο τρέχον κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
– Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
– Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
– Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν στην κατανάλωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το