Τοπικά

Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ζητά ο Απ. Ριζόπουλος

Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων ζητά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου Απόστολος Ριζόπουλος. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης την περιπέτεια δημόσιας υγείας που περνάει η χώρα και ολόκληρος ο κόσμος» και σημειώνει: .

«Η αλήθεια είναι ότι ο κίνδυνος αποκτά τεράστιες διαστάσεις από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Ελλείψεις στο βωμό της εμπορευματοποίησης και την ιδιωτικοποίησης της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων.
Το γεγονός ότι σήμερα στη χώρα λειτουργούν μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού και ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν το 60% των οργανικών θέσεων στις μονάδες υγείας, αποτελούν τo πιο τρανταχτό παραδείγματα της εγκατάλειψης της υγείας του λαού. Το ίδιο σκηνικό και στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου υπηρετούν περίπου 100 ειδικοί γιατροί, από τους 160 που προβλέπονται σύμφωνα με τον υπάρχον ελλιπή οργανισμό και 15 επικουρικοί και 60 ειδικευόμενοι από τους 22 και 86 που προβλέπονται αντίστοιχα. Η ίδια κατάσταση αφορά και το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, που, από τις 1000 θέσεις που προβλέπονται στο οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου, καλύπτονται μόνο οι 700. Σε παρόμοιο ποσοστό είναι και οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας. Επίσης σήμερα στο Νοσοκομείο Βόλου λειτουργούν 1 ΜΕΘ με οχτώ κρεβάτια και 5 δωμάτια – θάλαμοι αρνητικής πίεσης, ενώ υπάρχουν ερωτήματα για τον σχεδιασμό για αξιοποίησης κι άλλων χώρων του νοσοκομείου, καθώς επίσης για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι λιγοστά, ενώ η αντιμετώπιση των αναγκών καθαριότητας- απολύμανσης και φύλαξης, που έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες είναι ανεπαρκής.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας, του πληθυσμού και των εργαζομένων απαιτούνται άμεσα τα εξής:
1ο) Να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ με πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού και με το σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό!

2ο) Η κυβέρνηση πρέπει έκτακτα να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Χωρίς καμία καθυστέρηση να προχωρήσει στην επίταξη στων ιδιωτικών εργαστηρίων και πολυιατρείων στις Σποράδες!

3ο) Να προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα υλικά τα νοσοκομεία και τα ΚΥ για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας να παρέχονται δωρεάν και στους ασθενείς. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση, ασθενείς και εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να τα αγοράζουν, πληρώνοντας από την τσέπη τους, επειδή δεν τους παρέχονται από το κράτος.

4ο) Απαιτείται 24ωρη λειτουργία των δομών της ΠΦΥ. Να προχωρήσει το μέτρο με έκτακτες προσλήψεις, ώστε να στελεχωθούν πλήρως και ταυτόχρονα να μην υπάρχουν μετακινήσεις .Αυτό θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων .

5ο) Απαιτούμε άμεση κάλυψη κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και αύξηση του αριθμού τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Παράταση των συμβάσεων όσων λήγουν το επόμενο διάστημα και επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν το τελευταίο 3μηνο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να απαιτήσουν αποφασιστικά απ’ την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού. Καλούμε τα σωματεία να προβάλλουν αιτήματα και διεκδικήσεις για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μένουμε σπίτι, αλλά δε μένουμε σιωπηλοί! Σε καραντίνα να μπει ο κορωναϊός και όχι τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το