Οικονομία

Μέτρα για λίστα Λαγκάρντ, 100 δόσεις και λαθρεμπόριο

varoufakis

Το δικό του… e-mail ετοιμάζεται να στείλει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκειμένου να δοθεί και οριστικά το πράσινο φως για την τετράμηνη παράταση (θα εκκρεμεί πλέον μόνο η ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια). Το τελικό «ok» θα δοθεί ύστερα από διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς» αλλά και την τελική έγκριση από το Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση οι παρεμβάσεις να μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέσα στο 4μηνο και να φέρουν χρήματα στα κρατικά ταμεία

Ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι το μήνυμα, έκτασης 2-3 σελίδων, να περιλαμβάνει παρεμβάσεις οι οποίες αφενός θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέσα στο 4μηνο και αφετέρου θα να φέρουν χρήματα στα κρατικά ταμεία χωρίς όμως να θυμίζουν… μνημόνιο.

Με έμφαση στη φοροδιαφυγή 

Κυρίαρχη θέση αναμένεται να καταλάβουν τα μέτρα που αποσκοπούν στο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Έτσι, στον πίνακα που θα συνοδεύει το e-mail θα καταγραφούν:

  1. Το σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (σχετική μελέτη έχει συντάξει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος και εκτιμά ότι η υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται μπορεί να αποφέρει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ).
  2. Το σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα το οποίο επίσης μπορεί να αποδώσει περί τα 800 εκατ. ευρώ.
  3. Η καταπολέμηση της διαφθοράς μέσα από τον άμεσο έλεγχο των ονομάτων που εμπλέκονται στη λίστα Νικολούδη (σ.σ. το μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό καταπολέμησης της διαφθοράς μπορεί να αποδώσει ακόμη και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τι άλλο θα περιλαμβάνει το e-mail

Επίσης, στο ελληνικό e-mail θα υπάρχει η προαναγγελία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις με το φρέσκο μέτρο του «κουρέματος» φόρων (αναφορά θα υπάρχει και στην αντίστοιχη ρύθμιση του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία όμως δεν προβλέπει κούρεμα ασφαλιστικών εισφορών παρά μόνο προσαυξήσεων). Το μέτρο θα συνοδεύεται με την εκτίμηση ότι μπορεί να αποδώσει άμεσα χρήματα στα κρατικά ταμεία δεδομένου ότι το κίνητρο είναι πολύ ισχυρό. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι θα επιδιώξει να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές που λιμνάζουν από το 2009 ή και παλαιότερα, οι οποίες, χωρίς το «κούρεμα» θα είναι εξαιρετικά αδύνατο να εισπραχθούν. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά, αναμένεται να υπάρξει στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς (π.χ ηλεκτρονικά ΚΕΠ).

Με τους πόρους που θα προέλθουν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να πείσει ότι θα χρηματοδοτήσει τόσο ένα «πακέτο» μέτρων για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης (π.χ δωρεάν ρεύμα, κουπόνια φαγητού, πρόγραμμα στέγασης) όσο και την μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων που από μόνη της κοστίζει περί τα 500 εκατ. ευρώ αν προστεθεί και το πάγωμα (και όχι το περαιτέρω κούρεμα μέσω της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων).

Οι «καυτές πατάτες» της ελληνικής κυβέρνησης

«Καυτές πατάτες» για την ελληνική κυβέρνηση, αποτελούν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί, όπως επίσης και η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ για την οποία η τρόικα ήταν ιδιαίτερα πιεστική πριν τις εκλογές.

Σε αυτά τα θέματα, η ελληνική πλευρά, θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο. Για το εργασιακό, η κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσει το πλαίσιο αφού προχωρήσει σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το θέμα του κατώτατου μισθού δεν αναμένεται να μπει τώρα στο τραπέζι δεδομένου ότι ούτως ή άλλως είναι ζήτημα που επρόκειτο να ανοίξει από το φθινόπωρο. Το ίδιο θα συμβεί και για το φορολογικό, μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η νέα φορολογική κλίμακα, τα οποία είναι προγραμματισμένα για το β’ εξάμηνο του 2015.

Όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να συντάξει μελέτη για την επανεξέταση ολόκληρου του πλαισίου, χωρίς όμως να δεσμευτεί εδώ και τώρα για συγκεκριμένα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ή στις τουριστικές μονάδες, μέτρα που ούτως ή άλλως έχει απορρίψει με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή www.thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το