Τοπικά

«Μέτωπο» Πατσιαντά-Σκοτινιώτη κατά Α. Μπέου

SANYO DIGITAL CAMERA

Τα έργα στις οδούς Δημητριάδος και Ιάσονος έχουν ανάψει για τα καλά τα  «αίματα» στο Δήμο Βόλου, με την δημοτική παράταξη «Επιλογή Ευθύνης», να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της-  σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Δημάρχου κ. Αχιλλέα Μπέου- για διχαστικό λόγο και ζωνάρι διαρκώς λυμένο για καβγά, . Την ίδια στιγμή η δημοτική παράταξη Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή  της επισημαίνει πως οι κυκλοφοριακές αλλαγές που αποφασίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο αποκλειστικά και μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας οδήγησαν την πόλη μας σε αποδιοργάνωση και διασυρμό.

Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στο Δήμο Βόλου μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε κυκλοφοριακά έργα στο κέντρο της πόλης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία έγκριση από τις ανώτερες αρχές. Τα έργα σταμάτησαν μετά από εντολή του Αστυνομικού Διευθυντή, αν και ο Δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να τα συνεχίσει για το καλό της πόλης και των δημοτών.

Ολόκληρη η  ανακοίνωση της «Επιλογής Ευθύνης» έχει ως εξής:

«Δεν θα σχολιάσουμε τη δήλωση του κ.Μπέου, με   τη γνωστή πια αγοραία φρασεολογία στην οποία καταφεύγει κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ούτε θα επανέλθουμε στις προτάσεις που καταθέσαμε και στις θέσεις που τεκμηριωμένα διατυπώσαμε, τόσο  στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όσο  και στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε σχέση με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προωθεί η Δημοτική Αρχή.

Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι όσοι σταθερά και με συνέπεια υποστηρίζουμε την ανάγκη χειραφέτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος και τα κόμματα, μόνο να επιχαίρουμε δεν μπορούμε από την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση.  Είχαμε άλλωστε εγκαίρως και με αίσθημα ευθύνης επισημάνει ότι η αλαζονεία, ο ετσιθελισμός και η περιφρόνηση της νομιμότητας,  θα οδηγήσουν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκει ο κ. Μπέος: θα οδηγήσουν, δηλαδή, στην αμφισβήτηση της θεσμικής αυτονομίας του Δήμου και στην υπονόμευση του  δικαιώματος του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει κυρίαρχο λόγο για τα μεγάλα θέματα της  πόλης.

Ο κ.Μπέος θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η δήθεν επίδειξη πυγμής, ο διχαστικός λόγος, η ενοχοποίηση κάθε διαφορετικής άποψης, οι απειλές  και η προσωπική σπίλωση οποιουδήποτε δεν δηλώνει υποταγή  στη “νέα τάξη πραγμάτων” που ονειρεύεται, μπορεί ενδεχομένως, σε ορισμένες περιπτώσεις, να δημιουργεί πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη, θα αποδειχθεί ωστόσο παντελώς αδιέξοδη. Με το ζωνάρι διαρκώς λυμένο για καβγά δεν λύνονται τα προβλήματα της πόλης.  Στο χέρι της Δημοτικής Αρχής είναι να αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, ώστε οι όποιες κυκλοφοριακές αλλαγές να προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και με σεβασμό στη νομιμότητα και τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας».

Η ανακοίνωση των Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής κι Αλληλεγγύης

Οι  κυκλοφοριακές αλλαγές που αποφασίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο  Βόλου  με ψήφισή τους αποκλειστικά και μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας  οδήγησαν δυστυχώς για ακόμα μια φορά την πόλη μας και τους δημότες σε πλήρη αποδιοργάνωση αλλά και διασυρμό. Είναι αλήθεια ότι χρόνια τώρα καμία ουσιαστική παρέμβαση, με περιεχόμενο και προοπτική, δεν έγινε και καμία ριζοσπαστική αλλά και οραματική πρόταση δεν έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας. Προφανώς και δεν υιοθετούμε τη λογική των  επ’ άπειρον  συζητήσεων που απαξιώνουν και  το διάλογο και την ουσία και  οδηγούν στη αναβολή των όποιων αποφάσεων. Προφανώς επίσης δεν εννοούμε τη εκπόνηση  δαπανηρών μελετών που πολλές φορές στο παρελθόν εμφανίστηκαν.  Εννοούμε την αξιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου μας και  την ενεργοποίηση φορέων, ειδικών και δημοτών, που με χρονικό όριο και με πραγματικό μη προσχηματικό διάλογο θα καταλήξει σ’ ένα άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση  για μια πραγματικά βιώσιμη πόλη.

Στον αντίποδα όμως αυτής της πολιτικής πρότασης βρεθήκαμε όλοι έκπληκτοι μπροστά στο φαινόμενο μιας αυταρχικής και απολυταρχικής συμπεριφοράς (και δεν είναι η πρώτη φορά) και μιας πρωτοφανούς αυθαίρετης κίνησης της Δημοτικής Αρχής. Χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες, οι οποίες παρ’ ότι ζητήθηκαν δεν εμφανίστηκαν ποτέ, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις και χωρίς να έχει αποφασιστεί η διαδικασία εκτέλεσης από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν.

ΑΛΛΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ την ίδια μέρα. Ήταν  μήπως παράνομη και εχθρική η Αστυνομική Διεύθυνση που σταμάτησε, με όση είναι αλήθεια  μεγαλύτερη διακριτικότητα μπορούσε, ένα έργο που δεν είναι νόμιμο; Είναι αφελείς και ευθυνόφοβες οι όποιες υπηρεσίες είναι αρμόδιες να εγκρίνουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες κατά το νόμο μελέτες; Είναι μήπως αναληθές ότι δεν υπάρχει καμιά αναφορά της Δημοτικής Αρχής  για τον φορέα υλοποιήσης  ενός ΜΗ εγκεκριμένου έργου με λογικό συνειρμό ότι αν εκτελείται κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες από εργολάβο τότε κάποια άλλα συμφέροντα εξυπηρετούνται;

Όλα βέβαια τα προηγούμενα είναι κατά την ανακοίνωση του Δημάρχου αθλιότητες, ρουφιανιές και λοιπές πολιτικές  αλητείες. Αν  αυτοί οι χαρακτηρισμοί του  Δημάρχου αφορούν  στον συνδημότη με κινητικά προβλήματα που δεν μπορεί να κινηθεί εξ αιτίας του πλάτους των πεζοδρομίων και που προσέφυγε στην Αστυνομία για τη περιφρούρηση του δικαιώματός του, στους γονείς που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με τα παιδικά καροτσάκια, στους συνδημότες με προβλήματα όρασης που ουσιαστικά τους απαγορεύεται η κίνηση , στους επισκέπτες του κέντρου της πόλης όπου θα πρέπει να διανύσουν δρόμους με προτεραιότητα στα οχήματα και όχι στους πεζούς, τότε ας βγει και ας το πει ευθέως και όχι  κρυπτόμενος  πίσω από «μαύρα μέτωπα» και λασπολογών.

Όσο για το «Μαύρο Μέτωπο» και άλλα φαιδρά θα θυμίσουμε  ότι τα μαύρα μέτωπα δεν συγκροτούνται για να υπερασπίσουν  τη νομιμότητα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία  αλλά την αυθαιρεσία, την αυτοδικία, τον αυταρχισμό και την ολιγαρχία, αρχές και συστήματα που μάλλον υιοθετούνται  από το σημερινό  Δήμαρχο.

Επειδή τέλος όλες αυτές οι συμπεριφορές και αποφάσεις μας κάνουν πιο υπεύθυνους, πιο ενεργούς, πιο απαιτητικούς  στις προτάσεις μας και πιο αποτελεσματικούς  για το καλό της πόλης όλων μας, δηλώνουμε ακόμα μια φορά ότι δεν θ’ αφήσουμε τη πόλη να γίνει παιχνίδι στα χέρια των «παιδιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το