Τοπικά

Μέτωπο ενάντια στις εξαρτήσεις από φορείς της Μαγνησίας με σκοπό την προστασία των μαθητών

Οκτώ συναντήσεις με γονείς Γυμνασίων και Δημοτικών έχουν πραγματοποιήσει από τα μέσα Οκτωβρίου οι τοπικοί φορείς οι οποίοι μετά από πρωτοβουλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έχουν συγκροτήσει το δίκτυο για την πρόληψη από τις εξαρτήσεις. Η πιο πρόσφατη συνάντηση διεξήχθη στο 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας με την παρουσία αρκετών γονέων της Α’ Τάξης Γυμνασίου και των ΣΤ’ Τάξεων των όμορων Δημοτικών.

Από το δίκτυο των φορέων επισημάνθηκε η κομβική σημασία που έχει η επικοινωνία του γονέα με το παιδί του, προκειμένου να προλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις. Άλλωστε στην ευρεία γκάμα των εξαρτήσεων περιλαμβάνονται οι ουσίες, αλλά και το αλκοόλ, η βία, το κάπνισμα και άλλες.
Το ΚΕΘΕΑ Πιλότος, το ΚΕΣΥ, η Πρόταση Ζωής, η Αστυνομική Διεύθυνση, η Μητρόπολη Δημητριάδος, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας συνθέτουν το δίκτυο κατά των εξαρτήσεων, ενώ εντός Μαρτίου αναμένεται και η πραγματοποίηση ημερίδας για το θέμα.
Ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας κ. Χρήστος Παπαϊωάννου ανέφερε «πως το φαινόμενο των εξαρτήσεων είναι ένα σύνθετο, πολυπαραγοντικό, δύσκολο κοινωνικό φαινόμενο και θα πρέπει η οικογένεια με το σχολείο να βρουν τρόπους αντιμετώπισής του. Και αναφερόμαστε σε όλων των ειδών εξαρτήσεις, από τις ουσίες μέχρι και το διαδίκτυο. Οι διάφορες έρευνες δείχνουν ότι όλο από πιο μικρές ηλικίες τα παιδιά πέφτουν στην παγίδα των εξαρτήσεων. Θα πρέπει, συνεπώς, να διερευνήσουμε τα αίτια και να προλαμβάνουμε. Και αυτός ήταν ένας από τους στόχους της εκδήλωσης που έγινε στο σχολείο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πολλοί γονείς ακούν για τις εξαρτήσεις και νομίζουν ότι είναι ένα θέμα που δεν τους αφορά, ότι είναι μακριά από αυτούς, θεωρώντας ότι ελέγχουν το παιδί τους, αλλά δυστυχώς, αν δεν ξέρουμε να διαχειριστούμε καταστάσεις, όπως μέσα από την επικοινωνία με το παιδί μας, τότε δημιουργούνται ζητήματα. Εξάλλου το βασικό και η ουσία είναι η αυτοεκτίμηση του παιδιού, η επικοινωνία και οι σχέσεις του με τους γονείς, τους φίλους».
Η υπεύθυνη της Μονάδας Θεραπείας και Έγκαιρης Παρέμβασης από το ΚΕΘΕΑ Πιλότος κ. Κλαίρη Κουτρουλή επισήμανε πως «πραγματοποιήσαμε την όγδοη συνάντηση με γονείς της Α’ Τάξης Γυμνασίου και των ΣΤ’ Τάξεων δημοτικών και αυτό που συμπεραίνουμε, είναι το ενδιαφέρον τους για τα θέματα εξαρτήσεων. Υπήρξαν συναντήσεις με μεγάλη συμμετοχή και άλλες με πιο μέτρια. Βέβαια η γνώση και η ενημέρωση μπορούν να διαχυθούν στο σύνολο των γονέων, ακόμη και αυτών που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, και το σχολείο να είναι κερδισμένο».
Η ίδια πρόσθεσε πως «εστιάζουμε πάρα πολύ στο κομμάτι της επικοινωνίας με τα παιδιά και της σωστής ενημέρωσης. Γιατί ένας ενήμερος γονιός είναι και πιο έτοιμος γονιός».
Επίσης από τους φορείς αναφέρθηκε πως «το φαινόμενο των εξαρτήσεων είναι κοινωνικό και μπορεί να κτυπήσει οποιαδήποτε οικογένεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το