Τοπικά

Μετατρέπεται σε άνοδο η οδός 54ου Συντάγματος ΕΛ.ΑΣ. από Δημητριάδος έως Γαλλίας

Την αλλαγή κατεύθυνσης (αντιδρόμηση) τμήματος της οδού 54ου Συντάγματος ΕΛ.ΑΣ. από Δημητριάδος έως Γ. Καρτάλη (Γαλλίας), με κατεύθυνση από την πρώτη προς τη δεύτερη, αναμένεται να λάβει στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η υπηρεσία έχει δεχθεί κατά καιρούς τόσο προφορικά παράπονα όσο και έγγραφα αιτήματα από οδηγούς οχημάτων που κινούνται προς την συνοικία της Μεταμορφώσεως, προερχόμενων τόσο από το κέντρο της πόλης, όσο και από την Νέα Ιωνία, για την ιδιαίτερα περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης προς την περιοχή, καθώς για περισσότερα από δέκα οικοδομικά τετράγωνα μεταξύ των οδών Κοραή και Ξενοφώντος / Μακρυνίτσης, που λειτουργούν ως «άνοδοι», δεν παρέχεται καμία απολύτως δυνατότητα πρόσβασης.
Κατόπιν επιτόπιας αυτοψίας, καταγραφής και αποτίμησης των υφιστάμενων γεωμετρικών δεδομένων και κυκλοφοριακών μεγεθών, στελέχη της υπηρεσίας διαπίστωσαν ότι υπάρχει ζήτημα. Θεωρούν ότι με την κατασκευή και απόδοση σε λειτουργία του νέου κυκλικού κόμβου στο ύψος του Δημαρχείου, παρέχεται πλέον η δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης της κυκλοφορίας στην περιοχή.
Όπως φαίνεται και στο απόσπασμα χάρτη που ακολουθεί, για τους κινούμενους επί της οδού Δημητριάδος, μεταξύ των οδών Κοραή & Ξενοφώντος / Μακρυνίτσης (άνοδοι), μεσολαβεί απόσταση δέκα οικοδομικών τετράγωνων, χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης προς τις οδούς 28ης Οκτωβρίου / Γ. Καρτάλη, καθώς και προς τον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τον όμορο βρεφονηπιακό σταθμό.

Τόσο η οδός Αθανασίου Διάκου, όσο και η οδός 54ου Συντάγματος ΕΛ.ΑΣ. είναι κάθοδοι, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι ενδιάμεσοι οδοί, είτε λόγω των τμηματικών πεζοδρομήσεων, είτε λόγω της υφιστάμενης γεωμετρικής διαμόρφωσης, δεν διασφαλίζουν την διασύνδεση των παράλληλων οδών Γ. Καρτάλη – 28ης Οκτωβρίου – Δημητριάδος.
Η υφιστάμενη κατάσταση της οδού 54ου Συντάγματος ΕΛ.ΑΣ. (τμήμα από Γ. Καρτάλη έως Δημητριάδος) φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν:

Προκειμένου να διεξάγεται με καλύτερο τρόπο η κίνηση των οχημάτων, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βόλου προτείνει:
– Την αλλαγή κατεύθυνσης (αντιδρόμηση) τμήματος της οδού 54ου Συντάγματος ΕΛ.ΑΣ. από Δημητριάδος έως Γ. Καρτάλη με κατεύθυνση από την πρώτη προς τη δεύτερη.
Η προτεινόμενη ρύθμιση σε συνδυασμό με τις νέες κυκλοφοριακές δυνατότητες που παρέχει ο νέος κυκλικός κόμβος στην περιοχή του Δημαρχείου, θα λειτουργήσει και υπέρ της ασφάλειας, καθώς τα οχήματα που κινούνται στα δύο  ρεύματα που «εκβάλλουν» από τον κόμβο και συνεχίζουν προς τη δυτική πλευρά της οδού Δημητριάδος, δεν χρειάζεται πλέον να διασταυρώνονται υπό συνθήκες περιορισμένης ορατότητας με τα οχήματα που κινούταν από την οδό 54ου Συντάγματος ΕΛ.ΑΣ. προς την οδό Δημητριάδος, όπως φαίνεται και στην εικόνα που ακολουθεί.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση θα εξυπηρετούνται ακόμη καλύτερα και οι οδηγοί που θέλουν να προσεγγίσουν την συνοικία Μεταμορφώσεως προερχόμενοι είτε από τη Νέα Ιωνία είτε από την δυτική πλευρά της πόλης μέσω της οδού Λαμπράκη, καθώς η δυνατότητα ασφαλούς αναστροφής που προσφέρει ο νέος κυκλικός κόμβος στην περιοχή του Δημαρχείου, θα τους παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη συνοικία μέσω της οδού 54ου Συντάγματος ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να απαιτείται πλέον περαιτέρω κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση της οδού Ιάσονος.
Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση της λειτουργίας της οδού Αθανασίου Διάκου ως καθόδου με απευθείας πρόσβαση στην οδό Δημητριάδος, προ της ανατολικής εισόδου στον νέο κυκλικό κόμβο, λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά και απροβλημάτιστα, καθώς οι οδηγοί έχουν από εκεί την δυνατότητα να κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση (2ας Νοεμβρίου / Νέα Ιωνία / Λαμπράκη / Ιάσονος). Αντιθέτως για εκείνους που μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούν την οδό 54ου Συντάγματος ΕΛ.ΑΣ. δεν υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα, καθώς υποχρεωτικά θα πρέπει να στρίψουν δεξιά επί
της οδού Δημητριάδος και μόνο με κατεύθυνση την οδό 2ας Νοεμβρίου προς Νέα Ιωνία. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το