Τοπικά

Μετανάστες έγιναν δεκάδες γιατροί και οδοντίατροι της Μαγνησίας

Δεκάδες είναι οι γιατροί και οι οδοντίατροι από τη Μαγνησία που μέσα στα χρόνια της κρίσης έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για την αναζήτηση μιας καλύτερης εργασιακής τύχης.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων ιατρικών παραγόντων ένα 12% των γιατρών είναι άνεργοι και ένα 16% είναι υποαπασχολούμενοι.
Η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.
Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των γιατρών, στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με το χαμηλότερο ποσοστό, κάτω του 2%, να βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

 

Πιο αναλυτικά το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, δεύτερη έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό γύρω στο 17%, στην τρίτη θέση, με ποσοστά λίγο πάνω του 15% κατατάσσεται η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη.
Σε άλλες περιοχές ο αριθμός των γιατρών είναι σημαντικά μικρότερος, μόλις 3% στη Στερεά Ελλάδα όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%.
Η κρίση με την μείωση των διορισμών στο ΕΣΥ, τον μεγάλο περιορισμό των ιατρικών επισκέψεων στους ιδιώτες, έχει οδηγήσει αρκετούς νέους γιατρούς αλλά και κάποιους που ήδη δραστηριοποιούνταν έχοντας είτε ανοίξει κάποιο ιατρείο είτε, εργαστεί ως επικουρικοί, αγροτικοί γιατροί, να φύγουν για το εξωτερικό.
Εκεί οι περισσότεροι εργάζονται σε Νοσοκομεία και Κλινικές με ικανοποιητικές απολαβές. Μάλιστα οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη δημοφιλία και προσφέρουν τις περισσότερες ευκαιρίες για εύρεση εργασίας είναι οι σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία αλλά και η Αγγλία.

«Μάστιγα» η ανεργία

Και οδοντίατροι κυρίως νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν μια εργασία. Το μεγάλο κόστος του ιατρικού εξοπλισμού σε συνδυασμό με τη μείωση της επισκεψιμότητας, δημιουργούν συνθήκες υψηλού ρίσκου για την έναρξη ενός οδοντιατρείου που οι περισσότεροι νέοι οδοντίατροι θέλουν να αποφύγουν.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κατερίνα Κλάρα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου δέκα νέοι οδοντίατροι από τη Μαγνησία δεν άνοιξαν καν κάποιο οδοντιατρείο στην περιοχή μας και μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Επίσης άλλοι πέντε οδοντίατροι που ήδη δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην Μαγνησία έφυγαν για το εξωτερικό βρίσκοντας εκεί εργασία. Πάντως παλιότερα δίναμε και δέκα άδειες το χρόνο για νέα οδοντιατρεία, ενώ τώρα δεν δώσαμε πάνω από πέντε άδειες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «τουλάχιστον δεκαπέντε γιατροί που εργάζονταν στη Μαγνησία, αναγκάστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης να αναζητήσουν μια καλύτερη εργασία και οικονομική κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχουν, όμως και άλλες περιπτώσεις γιατρών που είτε τελείωσαν την ειδικότητα και αμέσως έφυγαν στο εξωτερικό είτε ολοκλήρωσαν την ειδικότητα στο εξωτερικό και εργάζονται εκεί. Αν προσθέσουμε και αυτές τις τελευταίες δύο κατηγορίες, τότε οι γιατροί από το νομό που έχουν μεταναστεύσει, ξεπερνούν τους 30-40».
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το