Κόσμος

Μετάλλαξη: Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους στη Μεγάλη Βρετανία – 7ημερη καραντίνα στην Ελλάδα

Mεγάλη ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού, που εξαπλώνεται ραγδαία στη Μεγάλη Βρετανία, έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακόπτουν τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων προς τη Βρετανία ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδριάζει εκτάκτως ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, το απόγευμα της Κυριακής ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι όλοι οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από το Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, θα τίθενται σε καραντίνα 7 ημερών εξαιτίας της μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αναστέλλει η Ολλανδία με στόχο να επιβραδύνει το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα στη νότια Αγγλία και το Λονδίνο τις τελευταίες ημέρες. Η απαγόρευση ισχύει από την Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότερες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία ακυρώνουν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, ενώ και οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το ίδιο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Στη Δανία και την Αυστραλία εντοπίστηκε το ίδιο στέλεχος, ενώ παραλλαγές του εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική, στην Ολλανδία και άλλες χώρες.

Παράλληλα, σε απαγόρευση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες προχωρά και η Τουρκία, μετά τον εντοπισμό καινούργιου, ακόμη πιο μολυσματικού στελέχους του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Κατόπιν οδηγιών του προέδρου (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα μέσω Twitter.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Τουρκία ανερχόταν ως χθες Κυριακή σε 18.097 νεκρούς (+246 θάνατοι σε 24 ώρες) επί συνόλου 2.024.601 μολύνσεων (+20.316 σε 24 ώρες).

Μαζικές μετακινήσεις των Βρετανών για να προλάβουν το lockdown

Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο, με τον πρωθυπουργό Τζόνσον να τονίζει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως το εμβόλιο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε αυτό το νέο στέλεχος». Με το που ανακοινώθηκε το νέο lockdown, στο Λονδίνο, εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί κατέκλυσαν αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς για να προλάβουν να φτάσουν στα σπίτια τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων, πριν μπουν σε ισχύ οι αυστηροί περιορισμοί, που δεν θα τους το επιτρέπουν. Την ίδια ώρα οι αρχές τις χώρες τους ζητούν να σταματήσουν. «Πρόκειται για εντελώς ανεύθυνη συμπεριφορά. Ο Αρχίατρος ήταν απολύτως σαφής, πως όσοι ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν, θα πρέπει να το ακυρώσουν», σημείωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.

Το αδιαχώρητο επικρατεί και στα καταστήματα με τον κόσμο να συνωστίζεται για να προλάβει να κάνει τα τελευταία του ψώνια πριν κατεβάσουν ρολά τα μαγαζιά. «Θα έπρεπε να το έχουν θέσει υπό έλεγχο. Μόλις λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, αποφασίζουν νέα μέτρα, είναι τρελό. Δεν το χειρίστηκαν καθόλου καλά», σημειώνει κάτοικος του Λονδίνου.

Σε καραντίνα 7 ημερών όσοι ταξιδεύουν από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα
Νέα έκτακτα μέτρα για αφίξεις των ταξιδιωτών από τη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, εξαιτίας του νέου στελέχους κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα και συνιστά μετάλλαξη, η οποία, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον μεταδίδεται με ταχύτερους ρυθμούς. Αναλυτικά:

Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.
Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα ήταν υποχρεωτικός και παραμένει για τις υπόλοιπες διεθνείς αφίξεις ο τριήμερος προληπτικός περιορισμός σε όλους τους επιβάτες από το εξωτερικό, ενώ από αύριο ορίζεται σε επτά ημέρες για τους αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/. Παράλληλα όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Συντονισμός ΕΕ για τον αποκλεισμό της Μεγάλης Βρετανίας – Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο
Το βράδυ της Κυριακής, ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την εξέταση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη νέα μετάλλαξη του κορoνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία και τα σχετικά μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη – μέλη για τις μετακινήσεις από και προς τη χώρα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι των κρατών μελών από τις πρωτεύουσες των 27 χωρών της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και ενημέρωσαν για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν τις επόμενες ώρες, όπως η απαγόρευση πτήσης, η εισαγωγή τεστ PCR ως προϋπόθεση εισόδου, η καραντίνα και άλλα.

Επίσης, η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου συγκάλεσε εκτάκτως για τις 11:00 τοπική ώρα Βρυξελλών το πρωί της Δευτέρας, την επιτροπή του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, την IPCR, με αντικείμενο το συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ της απόκρισης των κρατών μελών στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κοινοτική πηγή επεσήμανε ότι οι συζητήσεις των κρατών μελών για το θέμα θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα, σε αυτή την επιτροπή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το