Ελλάδα

Μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ – Ανησυχία για τη διασπορά στη χώρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση αλλά και στην επιστημονική κοινότητα εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, η οποία, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά – όπως η Κρήτη και η Μύκονος – στα οποία ήδη είναι γνωστή η διασπορά.

Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ σήμερα Δευτέρα αναμένεται μαζί με την ανακοίνωση των ημερήσιων κρουσμάτων να προχωρήσει και στην ανακοίνωση της διασποράς των μεταλλαγμένων νωρίτερα, αντί για την Πέμπτη που γίνεται συνήθως η ενημέρωση.

Τζανάκης: Κατά 95% επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη
Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, περιέγραψε τα δυο σενάρια – το ευμενές και το χειρότερο- τα οποία αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.

Κατά την εκτίμηση του υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια για την πορεία του ιού στη χώρα μας:
-Το πρώτο είναι το ευμενές, όπως το χαρακτήρισε, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντά στα 3 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο . Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό η αυξηθούν
-Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές, αφορά τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4,5 χιλιάδων με μέγιστο τα 6,5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αλλά όπως ανέφερε «δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθεί ο αριθμός».

«Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτυλίσσονται το πολύ έως τις 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί». Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων τόνισε τα εξής: «Τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε. Μπορεί να ήταν και δέκα χιλιάδες αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ. Όμως για να φτάσουμε στον αριθμό των 10 χιλιάδων κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8 με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ», είπε στον ΣΚΑΪ. Για τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, υπολογίζει ότι υπάρχουν γύρω στις 60 χιλιάδες.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη κατά 95%
Αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη κατά 95%, όπου οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν τετραπλασιαστεί ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το «Σωτηρία». Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς στο νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας.

Τέλος, εξήγησε ότι ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων . «Το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες ,αρχίζει να φαίνεται 2-3 εβδομάδες μετά στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους. Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπειες της έξαρσης στα κρούσματα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το