Θ Plus, Υγεία

Μεταλλάξεις: Προστατεύουν ή όχι οι υφασμάτινες μάσκες – Τι απαντούν οι ειδικοί

«Ναι» στις χειρουργικές μάσκες προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού λένε ευρωπαϊκές χώρες. Τελευταία η Αυστρία λέει ούτε υφασμάτινη, ούτε χειρουργική αλλά υποχρεωτική η μάσκα τύπου FFP2 (με φίλτρα αέρα), ενώ όσοι δεν φορούν τη συγκεκριμένη μάσκα, θα πληρώνουν πρόστιμο 25 ευρώ.

Πριν από την Αυστρία, η Γερμανία κατέστησε υποχρεωτικό για τα άτομα που μπαίνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ να φορούν μάσκες ιατρικού τύπου: δηλαδή, είτε N95, την αντίστοιχη κινεζική ή ευρωπαϊκή KN95 ή FFP2, ή χειρουργική μάσκα. Είχαν προηγηθεί οι αυστηρότεροι κανονισμοί που επέβαλε η Βαυαρία, η οποία απαίτησε μάσκες αντίστοιχες των N95 στα καταστήματα και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο Μάρκος Σόντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας είχε δηλώσει, μάλιστα, ότι η απόφαση για χρήση ιατρικών μασκών ήταν «πολύ απλή». «Εάν ο κορονοϊός γίνει πιο επικίνδυνος, η μάσκα πρέπει να βελτιωθεί», είχε αναφέρει ο Σόντερ για να προσθέσει ότι πιστεύει πως είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας στις δημόσιες μεταφορές, στο λιανεμπόριο και τους εργασιακούς χώρους.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η νέα μετάλλαξη που οδήγησε σε αυτή την «τεράστια αύξηση» στις λοιμώξεις στη Βρετανία και την Ιρλανδία είναι ο λόγος πίσω από τη θέσπιση των αυστηρότερων μέτρων για τις μάσκες.

Στις χώρες που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών είχε προστεθεί την περασμένη βδομάδα και η Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες να φορούν χειρουργικές μάσκες, επειδή προσφέρουν καλύτερη προστασία από τη μετάδοση κορονοϊού σε σχέση με τις υφασμάτινες, είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. «Η πρόταση που κάνω στον γαλλικό λαό είναι να μη χρησιμοποιείτε πλέον υφασμάτινες μάσκες», δήλωσε ο Βεράν στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Διαφωνεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τις χειρουργικές μάσκες
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως φαίνεται πως δεν συμφωνεί. Οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος, είχε ανακοινώσει στις 22 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δεν προβλέπει να προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του.

«Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε.

Σε προηγούμενες οδηγίες του, ο ΠΟΥ έχει συστήσει οι υφασμάτινες μάσκες να έχουν τριπλή στρώση, ενώ έχει εκτιμήσει την αποτελεσματικότητά τους μεταξύ 28-80% ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος και τις στρώσεις του.

Τι λένε για τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές μάσκες οι Ελληνες ειδικοί
Για τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές μάσκες – μετά τις αντιδράσεις στην Ευρώπη – μίλησαν και Ελληνες ειδικοί. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χειρουργικές μάσκες προστατεύουν καλύτερα από τις υφασμάτινες. Στη φάση που βρισκόμαστε έως τώρα η υφασμάτινη είναι επαρκής. Αν, όμως, διαπιστώσουμε ότι λόγω της μετάλλαξης πρέπει να αλλάξουν θα ειπωθεί. Έως τώρα είναι αποτελεσματική», ανέφερε το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, μιλώντας στο OPEN TV ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Πιο κοντά στην επίσημη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Δεν έχω καταλάβει να έχει αλλάξει κάτι με τις μάσκες. Αυτές που έχουν βαλβίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Ναι μεν προφυλάσσεται αυτός που τη φοράει, αλλά μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, να έχουμε μια μάσκα που να προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό», τόνισε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο Mega.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται όμως και ο λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος. «Από αρχής η επιτροπή είχε δώσει τις προδιαγραφές, υπό την προϋπόθεση ότι τις χρησιμοποιούμε σωστά. Όταν νοτίζουν πρέπει να αλλάζουν, να πλένονται και να σιδερώνονται για την επαναχρησιμοποίηση τους», δήλωσε στον ΣΚΑΪ για τις υφασμάτινες μάσκες.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, διευκρίνισε ποιες μάσκες πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες για να είναι πλήρως προστατευμένοι. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες, αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή από τον γιατρό και το αντίστροφο, είναι οι καταλληλότερες δυνατές», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος, ερωτηθείς για το ποιες μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούμε κατά της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού.

Στη συνέχεια διευκρίνισε, μιλώντας στο Mega, ότι υπάρχουν μάσκες «υψηλής προστασίας» που προτιμούν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν τα χαρακτηριστικά FFP2 ή FFP3 ή ΚΝ95 και ΚΝ99 και «κρατούν το 95-99% των μικρών σωματιδίων».
Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν οι χειρουργικές μάσκες που συγκρατούν το 50% και υπάρχουν και οι υφασμάτινες που όταν είναι στεγνές συγκρατούν μικρότερο ποσοστό, αλλά πάλι συγκρατούν.

«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική. Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας ακόμα καλύτερα», σημείωσε.

Σε αντίθετη περίπτωση προέτρεψε οι πολίτες να έχουν 3-4 υφασμάτινες μάσκες να τις πλένουν και όταν νοτίζουν να αντικαθίστανται. Παρακάλεσε μάλιστα να μην αγοράζουμε μάσκες με βαλβίδα. «Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις μάσκες στον κορονοϊό, είναι μάσκες επαγγελματικές για την σκόνη».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το