Οικονομία

Mετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, τώρα ο… λόγος στους θεσμούς

Στους εκπροσώπους των θεσμών περνάει από σήμερα η «σκυτάλη». Η ελληνική πλευρά, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο δηλαδή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ξεδίπλωσε το Σαββατοκύριακο τις προθέσεις της ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019 και τώρα οι θεσμοί είναι αυτοί που θα πρέπει να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τα τρία βασικά ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά και τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

1. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τη διανομή ποσού άνω του 1 δις. ευρώ μέσα στο 2018 προκειμένου να επιστραφούν τα αναδρομικά στους ένστολους, και στους καθηγητές και ενδεχομένως να καταβληθεί και ένα έκτακτο μέρισμα.

2. Το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διατηρηθεί στο 3,5% χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, χωρίς να εφαρμοστούν τα αντίμετρα αλλά με το να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού (σ.σ μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για κύρια ασφάλιση, πρώτο πακέτο μείωσης του ΕΝΦΙΑ, μείωση συντελεστή επιχειρήσεων στο 28% κλπ).

3. Η αναστολή της περικοπής των συντάξεων δεν θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ούτε συνιστά αθέτηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, θα συναντηθούν με τους υπουργούς της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας τουλάχιστον δύο φορές μέχρι την Παρασκευή και θα παραλάβουν τα οικονομικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ελληνική πλευρά και για να τεκμηριώσει την πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για κοστολογήσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ, δεν είχε ακόμη οριστεί ο τόπος των συναντήσεων με την ελληνική πλευρά να επιμένει να μην επαναληφθούν οι συναντήσεις στο Χίλτον αλλά και την πλευρά των δανειστών να εκφράζει αντιρρήσεις για το υπουργείο Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, αφού λυθεί το χωροταξικό, οι συζητήσεις επί πέντε ημέρες θα επικεντρωθούν στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα καθώς την 1η Οκτωβρίου –ανήμερα του Eurogroup- θα πρέπει να κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μέσα στον Οκτώβριο, οι θεσμοί θα συντάξουν την έκθεσή τους με τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Ελλάδα. Στις 16 Οκτωβρίου, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στην Κομισιόν ενώ η έκθεση των δανειστών, θα συζητηθεί στο Eurogroup πιθανότατα τον Νοέμβριο.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το