Κόσμος

Μέρκελ: Με την Ελλάδα συμφωνήσαμε ήδη άμεση επαναπροώθηση προσφύγων

Η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας για το προσφυγικό, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία θα επιδιώξει να συνάψει αντίστοιχες και με άλλες χώρες, κάτι που έχει αναλάβει ο Χορστ Ζεεχόφερ.
«Με την Ελλάδα έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα (ενν. της Γερμανίας)», είπε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο. Αντίστοιχα, πρόσθεσε, θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών.
Στην ομιλία της, η καγκελάριος υπερασπίστηκε τη συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξε με το CSU, για τη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου. «Πρέπει να επιβληθεί το δίκαιο και η τάξη σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις», τόνισε, ενώ επισήμανε επανειλημμένα τη σημασία του μεταναστευτικού για την Ευρώπη. «Το μεταναστευτικό θα συμβάλει αποφασιστικά στο εάν η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει, καθώς τα συμφέροντα των κρατών-μελών διαφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζονται νομικά αποδεκτές, αλληλέγγυες απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ανθρώπους (…). Πρέπει να μπει περισσότερη τάξη σε όλα τα είδη μετανάστευσης, για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι επιβάλλονται το δίκαιο και η τάξη» υπογράμμισε η Μέρκελ και επανέλαβε τη θέση της υπερ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της Αφρικής, πάντα, όμως, σε συνεννόηση με τους ηγέτες αυτών των χωρών.
Από την πλευρά της όμως, η αρχηγός του SPD, Αντρέα Νάλες, απέρριψε την προοπτική κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου, αλλά και όσα συμφωνήθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ωστόσο, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, αναφερόμενη στο γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαπραγματεύονται και πάλι για θέματα ουσίας.

Για 48 ώρες στα κέντρα
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στο ARD, η Μέρκελ ανέφερε ότι θα εξετάζονται εντός 48 ωρών οι αιτήσεις ασύλου στα κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες. «Αυτό ορίζει το Σύνταγμα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το