Ελλάδα

Μένει – φεύγει ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με το βλέμμα στα γκάλοπ

frontistiria
Σε αντικείμενο προεκλογικής διαμάχης έχει εξελιχθεί το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η τελική έκβαση του οποίου εκτιμάται από τα κομματικά επιτελεία ότι θα επηρεάσει σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Εως αργά χθες το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες ότι η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν θέμα ωρών, αν και από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωναν κάτι τέτοιο.
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ότι σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μέτρο.
Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση νευρικής κρίσης έχουν περιέλθει χιλιάδες γονείς αλλά και ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων και ΙΕΚ, μετά τις παλινωδίες σχετικά με το αν θα ισχύσει ή όχι ο συντελεστής ΦΠΑ 23% στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Εκπρόσωποι της ιδιωτικής εκπαίδευσης μιλώντας χθες στο «Εθνος» περιέγραψαν με μελανά χρώματα την επόμενη ημέρα για ιδιωτικά σχολεία, κολέγια και φροντιστήρια:

«Υπάρχει τεράστια μείωση επισκέψεων και ενδιαφέροντος στα κολέγια από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι αδιανόητο να προχωρούν σε αύξηση κατά 23% σε ένα προϊόν που αφορά εκπαιδευτικές υπηρεσίες», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Βασίλειος Δασκαλάκης.

pinakas

Προσθέτει πως οι εγγραφές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι κατά 50% ενώ αναφορικά με το αν θα μπορέσουν τα κολέγια να απορροφήσουν ένα μέρος του ΦΠΑ, είπε πως το ποσοστό θα κυμανθεί μεταξύ 3% έως 5% και το υπόλοιπο θα καλυφθεί μέσω των διδάκτρων, μειώσεων μισθών στους καθηγητές και απολύσεις.
Ισοδύναμα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης υπογράμμισε ότι «εμείς εμμένουμε στο πάγωμα του ΦΠΑ για δύο μήνες και η επόμενη κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο βρίσκοντας ισοδύναμα». Οσον αφορά την απορρόφηση του ΦΠΑ από τα σχολεία, είπε πως δεν μπορεί να ξεπεράσει το 2%.
Στα φροντιστήρια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος Γιάννης Βαφειαδάκης ανέφερε ότι οι γονείς είναι «παγωμένοι» με την επιβολή ΦΠΑ καθώς οι περισσότεροι ανήκουν σε οικογένειες μη προνομιούχων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα περισσότερα φροντιστήρια θα καταφέρουν να απορροφήσουν τον μισό ΦΠΑ.
Πάντως, εκτός από τις μειώσεις εγγραφών αλλά και τις πιθανές απολύσεις προσωπικού στην ιδιωτική εκπαίδευση υπήρξε -όπως είχε γράψει χθες το «Εθνος»- και το πρώτο «λουκέτο» σε ιδιωτικό σχολείο.
Πρόκειται για το Μιχαλοπούλειο Εκπαιδευτήριο που έκλεισε ύστερα από 84 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ως αποτέλεσμα της διαρροής μαθητών. «Εξήντα οικογένειες εκπαιδευτικών και των υπολοίπων εργαζομένων του σχολείου μένουν στον δρόμο, αντιμέτωπες με τις δραματικές συνέπειες της ανεργίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας.
Η Ομοσπονδία άλλωστε είχε προειδοποιήσει το προηγούμενο διάστημα τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι η επιβολή ΦΠΑ «θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τον μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα».

Πηγή www.ethnos.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το