Τοπικά

Μελέτη για ανακαίνιση του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου

Την ανακαίνιση του σχολικού συγκροτήματος του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου θέλει ο Δήμος Βόλου που ενέκρινε τον φάκελο μελέτης του έργου, προκειμένου να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το εκτιμώμενο κόστος της μελέτης υπολογίζεται σε 375.474,91 ευρώ.
Το οικόπεδο εμβαδού 1.312,76 τ.µ. βρίσκεται επί των οδών Δεληγιώργη – Γεωργίου Καρτάλη, στο Ο.Τ. 618, που περικλείεται από τις οδούς Δεληγιώργη, Γεωργίου Καρτάλη, Ιωάννου Καρτάλη, Ανθίµου Γαζή. Εντός του οικοπέδου υπάρχουν τέσσερα κτίρια, τα δύο στεγάζουν σχολικές αίθουσες και τα γραφεία των εκπαιδευτικών, το τρίτο στεγάζει τους χώρους W.C. και το τέταρτο το κυλικείο. Η επέμβαση στα υφιστάμενα κτίρια αφορά µόνο εργασίες ανακαίνισης, αποκατάστασης και στατικής ενίσχυσης αν απαιτηθεί, καθώς και ενεργειακής αναβάθμισης. Οι όποιες εργασίες θα φέρουν τη σύμφωνη έγκριση των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται στην αδειοδότηση του έργου (π.χ. Υπηρεσία Νεωτέρων Μνηµείων, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κ.τ.λ.).
Το κτίριο 1 αφορά στο εμβληµατικό διώροφο κτίριο µε υπόγειο, συνολικού εμβαδού 714,36 τ.µ. που βρίσκεται στο μέσον του οικοπέδου. ∆εν έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ωστόσο αποτελεί κτίριο ενδιαφέροντος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Κατά την επέμβαση θα υπάρξει συντήρηση και προστασία όλων των στοιχείων που βοηθούν στην αναγνώριση της αρχιτεκτονικής μορφής, όπως τα κουφώματα, τα ανοίγματα, τα υλικά του δαπέδου, τα διακοσμητικά στοιχεία και των υπολοίπων ιδιαίτερων μορφολογικών στοιχείων. Θα αφαιρεθούν παλαιότερες επεμβάσεις που αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου, όπως η σφράγιση των ανοιγμάτων και όλες οι επεμβάσεις θα είναι αναστρέψιμες. Επίσης θα εξασφαλιστεί η προσπέλαση των ατόμων µε ειδικές ανάγκες, σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία.
Η μελέτη αρχικά θα αποτελείται από επεμβάσεις δομικής αποκατάστασης. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των κτιρίων, κρίνεται απαραίτητο να γίνουν ορισμένες ερευνητικές εργασίες, οι οποίες θα αναδείξουν πιθανές φθορές που δεν γίνονται αντιληπτές. Τέτοιες είναι, εκτός της γεωτεχνικής μελέτης που είναι μέρος της παρούσας σύμβασης, τομές σε διάφορα σημεία του εδάφους, για να γίνει έλεγχος τόσο του βάθους των θεμελίων, όσο και της κατάστασης διατήρησής τους. Επίσης θα γίνει έλεγχος του φέροντος οργανισμού, έλεγχος στέγης και δώματος. Θα εξεταστεί η στατικότητα, εάν έχουν προσβληθεί από μύκητες ή ξυλοφάγα έντομα, καθώς και βλάβες λόγω υγρασίας.

Πρόταση χρηματοδότησης θα υποβάλει ο Δήμος Βόλου και για τη μελέτη για το 13ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, με το κόστος να ανέρχεται σε 158.681,8 ευρώ.
Το 13ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, που λειτουργεί σήμερα σε φιλοξενούμενο χώρο, διαθέτει µία και μοναδική αίθουσα, η οποία λειτουργεί συγχρόνως ως αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο διδασκόντων, αίθουσα σίτισης και αποθηκευτικός χώρος. Το οικόπεδο, στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το κτίριο, βρίσκεται επί των οδών Κάδμου και Θράκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το