Παραπολιτικά

Μελαγχολικές συγκρίσεις

Δέκα τέσσερις πόλεις ανταγωνίστηκαν για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Τρεις πέρασαν την προεπιλογή και οι υπόλοιπες αποκλείστηκαν, ανάμεσα σε αυτές και ο Βόλος. Όλες οι πόλεις που αποκλείστηκαν αναγνώρισαν με αξιοπρέπεια το αποτέλεσμα, που άλλωστε δεν αμφισβητείται αφού προέκυψε από 12 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και συγχάρηκαν τις τρεις πόλεις που προκρίθηκαν. Εκτός του Δήμου Βόλου, που ανακάλυψε και πάλι υπονομευτές και ραδιούργους που φθονούν την πόλη μας και τον «θίασο» που τη διοικεί. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, παραθέτουμε τις δηλώσεις των δημάρχων Πειραιά, Λάρισας, Ιωαννίνων, Τρίπολης και Λέσβου μετά το αρνητικό για τις πόλεις τους αποτέλεσμα της προεπιλογής:

Τι δήλωσαν οι δήμαρχοι που “έχασαν”

Με αφορμή την ανακοίνωση των πόλεων που περιλαμβάνονται στη βραχεία λίστα προεπιλογής για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πειραιά, η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τα σημαντικά προβλήματα τα οποία είχε να αντιμετωπίσει που απαιτούσαν άμεση λύση,  από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα και υλοποιώντας τη συγκεκριμένη προεκλογική της δέσμευση, ξεκίνησε τις διαδικασίες προκειμένου ο Πειραιάς να είναι υποψήφια πόλη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι δεν βρήκαμε καμία προετοιμασία για την κατάρτιση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας,  καταθέσαμε μια ανταγωνιστική πρόταση, προϊόν συλλογικής εργασίας και διαβούλευσης, με τους φορείς και με τους πολίτες του Πειραιά.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε αποτελεί -ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα-παρακαταθήκη για τον Δήμο Πειραιά και θα αξιοποιηθεί το αμέσως προσεχές  διάστημα,  με βασικό άξονα τη χάραξη της στρατηγικής για την ανάπτυξη του πολιτισμού της πόλης μας, προς όφελος των δημοτών και του Πειραιά.

Στηρίζουμε τις πόλεις που συνεχίζουν την προσπάθεια».

 Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης τόνισε: «Ήμουν και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο φάκελος της υποψηφιότητας της Λάρισας ήταν συγκροτημένος, άρτιος και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Όμως, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε διαφορετικά.

Είμαι πεπεισμένος ότι το ταξίδι όχι μόνο άξιζε αλλά αφήνει πολύ σημαντικά οφέλη για την πόλη. Η Λάρισα, μέσα από τη διαδικασία της υποψηφιότητας απέκτησε στρατηγική για τον πολιτισμό και πολιτιστικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, ενώ η συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων και των φορέων της πόλης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της υποψηφιότητας ήταν πρωτόγνωρη.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συντελεστές της προσπάθειας, τους δημοτικούς συμβούλους, τα στελέχη του Γραφείου Υποψηφιότητας, τους χιλιάδες πολίτες του Δήμου μας που στήριξαν ένθερμα την προσπάθεια και εργάστηκαν μαζί μας για την επιτυχία της.

Σύντομα ο φάκελος της υποψηφιότητας, όπως και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν προκειμένου οι Λαρισαίοι να διαπιστώσουν την ποιότητα της πρότασης που κατέθεσε η πόλη μας.

Η προσπάθεια που καταβάλαμε πλούτισε τις ιδέες μας και μας πεισμώνει να εργαστούμε ακόμα περισσότερο με στόχο η Λάρισα να κάνει άλμα στο μέλλον και στον πολιτισμό».

Η πρώτη δήλωση του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, είναι η εξής:

«Για πρώτη φορά τα Γιάννενα και η Ήπειρος, με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση, δώσαμε ενωμένοι μια μάχη, σε μια ευρωπαϊκή διαγωνιστική διαδικασία αυτού του βεληνεκούς.  Δεν πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αν και το παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις.  Η εμπειρία που αποκομίσαμε και κυρίως η δουλειά που έγινε, δεν θα πάει χαμένη, γιατί αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον».

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση δεν μας χαροποιεί μια και η προσπάθεια της πόλης μας ήταν το αποτέλεσμα ενός μεγάλου διάλογου και δουλειάς με όλους τους φορείς του πολιτισμού και τους πολίτες της πόλης. Δεσμεύομαι πως τα συμπεράσματα των ομάδων εργασίας,  των ανοικτών διαβουλεύσεων με τους πολίτες και οι επαφές της Οργανωτικής Επιτροπής θα αποτελέσουν  τη βάση για τη σχεδίαση της πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης μας με εργαλείο την Επιτροπή Μακροχρόνιας Στρατηγικής για τον Πολιτισμό που δημιουργήσαμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή».

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόνισε: «Έγινε γνωστό ότι, η Μυτιλήνη δεν θα συμμετάσχει στον τελικό κύκλο αξιολόγησης για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Σίγουρα, αποτελεί μια εξέλιξη που δεν μας ικανοποιεί, αφού όπως φάνηκε οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη που είχαν σχέση με το μεταναστευτικό, άφησαν ασυγκίνητη την Ευρωπαϊκή επιτροπή αξιολόγησης, ως προς ένα από τα βασικά μας όπλα, στη μάχη της διεκδίκησης, που ήταν η ανθρώπινη στάση της κοινωνίας μας, η αλληλεγγύη και η διαχείριση του προσφυγικού από τη Δημοτική Αρχή και το Λεσβιακό λαό συνολικά. Όμως, αγωνιστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο, με όλες μας τις δυνάμεις και διαθέτοντας τα λιγότερα χρήματα από όλες τις συνυποψήφιες πόλεις, για μια θέση ανάμεσα στις τρείς πόλεις, που θα διεκδικήσουν τον τίτλο.  Σχεδιάσαμε δράσεις που έχουν ως στόχο την προβολή πλεονεκτημάτων του νησιού μας και εκπονήσαμε μελέτες για αναπλάσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με στόχο να βελτιώσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να ξεφύγουμε από τη μετριότητα και τη μιζέρια. Υποσχόμαστε ότι και χωρίς το μπόνους του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας, θα υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας, γιατί ο τόπος μας το αξίζει.   Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους πίστεψαν σ’ αυτή την προσπάθεια και βοήθησαν σε όλες της φάσης διεκδίκησης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας και δεν επηρεάστηκαν από κανενός είδους σειρήνες ηττοπάθειας ή σκοπιμότητας.    Συγχαίρουμε την Καλαμάτα, την Ρόδο και την Ελευσίνα για την επιτυχία τους δηλώνοντας πως θα συνεργαστούμε μαζί τους για κοινές δράσεις, που θα βελτιώσουν περαιτέρω το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το