Τοπικά

Μειώθηκαν κατά 50% οι μαθητές στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου- Το πρωί στη δουλειά και το απόγευμα στο σχολείο

Το 50% του μαθητικού του δυναμικού έχασε σε έναν χρόνο το Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου, καθώς οι φιλοξενούμενοι αλλοδαποί στις δύο δομές στη Μακρινίτσα και την Παιδόπολη Αγριάς, οι οποίοι ενίσχυαν σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των φοιτούντων, παρακολουθούν από φέτος, μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μαθήματα σε σχολεία σε πρωινό ωράριο.

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά οι μαθητές στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου ανέρχονται στους 50, ενώ πέρυσι άγγιζαν τους 120. Με αυτό τον αριθμό η προοπτική του σχολείου δεν είναι και η πιο εύκολη, ενώ δεν αποκλείεται από του χρόνου οι καθηγητές να έχουν στο σχολείο και μειωμένο ωράριο, αφού λόγω του μικρού αριθμού των τμημάτων δεν θα είναι εύκολο να συμπληρώνουν εκεί το διδακτικό ωράριο. Στο Γυμνάσιο διδάσκουν φέτος οκτώ καθηγητές.
Από τους 50 ενήλικες μαθητές, οι μισοί περίπου είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι κατάγονται από την Αλβανία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Νιγηρία και άλλες χώρες. Επίσης υπάρχουν και Ρομά μαθητές που έχουν ως κίνητρο τη λήψη του οικονομικού επιδόματος.
Ουσιαστικά το σχολείο παραμένει πολυεθνικό, αποτελούμενο πλέον αποκλειστικά από ενήλικες που θέλουν να λάβουν το απολυτήριο Γυμνασίου, οι μεν Έλληνες, γιατί το χρειάζονται ως ένα επαγγελματικό διαβατήριο, οι δε αλλοδαποί, επειδή θέλουν μέσω της εκμάθησης της γλώσσας και της γραφής να ενταχθούν πιο δυναμικά και αρμονικά στην ελληνική κοινωνία.
Βέβαια η τάση μείωσης των Ελλήνων μαθητών στο Εσπερινό Γυμνάσιο είχε διαφανεί εδώ και δέκα χρόνια, καθώς μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και της δημιουργίας του θεσμού του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας αφενός περιορίστηκε η δεξαμενή των ενδιαφερομένων, αφετέρου οι ενήλικες που δεν είχαν λάβει απολυτήριο Γυμνασίου, έχουν και μια δεύτερη επιλογή για να φοιτήσουν και να το αποκτήσουν.
Σταδιακά λοιπόν ενισχύθηκε η παρουσία των αλλοδαπών μαθητών και το Γυμνάσιο αποτέλεσε γι’ αυτούς ένα σταθερό θεμέλιο για την ευρύτερη μόρφωση και κοινωνικοποίησή τους.
Ενδεικτικά πέρυσι από τους 120 μαθητές που φοιτούσαν, το 80% ήταν αλλοδαποί. «Από φέτος τα πράγματα άλλαξαν, γιατί οι φιλοξενούμενοι στις δομές της Άρσις και του Ερυθρού Σταυρού, στη Μακρινίτσα και την Παιδόπολη Αγριάς αντίστοιχα και οι οποίοι ανέρχονται στους 60, φοιτούν πλέον σε πρωινά σχολεία» επισήμανε ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου κ. Γιώργος Χάρλας και συμπλήρωσε πως «στη φετινή χρονιά το μαθητικό δυναμικό του σχολείου ανέρχεται στα 50 άτομα, υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη μείωση από πέρυσι».

Το πρωί δουλειά,
το απόγευμα σχολείο
Ο διευθυντής πρόσθεσε πως «το σχολείο συνεχίζει να προσφέρει πλούσια γνώση και μόρφωση στους μαθητές με τους καθηγητές να έχουν ιδιαίτερο ζήλο για διδασκαλία. Επίσης και οι μαθητές που το πρωί είναι εργαζόμενοι, δείχνουν μεγάλη δίψα για μάθηση. Έχουμε αλλοδαπούς μαθητές από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Νιγηρία που το πρωί εργάζονται σε βιοτεχνίες, σε μικρές επιχειρήσεις, τους βλέπουμε στα φανάρια να καθαρίζουν τα τζάμια και το βράδυ έρχονται στο Γυμνάσιο για να μάθουν και να γράφουν τα ελληνικά. Είναι ενήλικες και ζουν σε διάφορα διαμερίσματα είτε μόνοι είτε συνήθως με άλλους ομοεθνείς. Είναι αξιέπαινη η προσπάθειά τους για να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το