Τοπικά

Μείωση στην κατανάλωση αλλά και τις τιμές των ψαριών – Προβληματισμένοι οι αλιείς της Μαγνησίας 

Για μείωση της ζήτησης ψαριών από τους καταναλωτές κάνει λόγο ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Αλιέων κ. Χρήστος Ξηραδάκης τονίζοντας πως οι τιμές βαίνουν επίσης μειούμενες.
Οι αλιείς ήλπιζαν, μήπως στην περίοδο της Σαρακοστής που ήδη διανύουμε, να μπορέσουν να ανακάμψουν κάπως οι πωλήσεις, καθώς ο κόσμος επιλέγει τα νηστίσιμα είδη, όπως είναι τα καλαμαράκια, τα χταπόδια, ωστόσο ο κορωνοϊός ήρθε για να πλήξει περαιτέρω τον κλάδο.

Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε πως «γενικά η αγορά είναι πεσμένη αυτή την περίοδο. Βέβαια ψάρι υπάρχει στην αγορά για πολλά είδη. Αυτό, όμως που διαπιστώνουμε, είναι η μείωση της κατανάλωσης. Ο κόσμος μπορεί να αγαπάει το ψάρι, να το θέλει στη διατροφή του, όμως λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής δυσκολίας δεν κάνει τις αγορές του παρελθόντος. Ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμη περισσότερο».
Παραδοσιακά οι καταναλωτές μεταβαίνουν και στα καΐκια που πιάνουν στην προβλήτα του λιμανιού και κάνουν τις αγορές γνωρίζοντας ότι θα έχουν το φρέσκο ψάρι στο πιάτο τους.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, λίγοι είναι οι πολίτες που μεταβαίνουν στο λιμάνι για να αγοράσουν ψάρια απευθείας από τα καΐκια, ενώ και στα ιχθυοπωλεία η κίνηση δεν είναι υψηλή. Μάλιστα κάποιοι αλιείς επέλεξαν να μη βγουν καν ανοικτά του Παγασητικού για άντληση αλιευμάτων.
«Επειδή η αγοραστική κίνηση είναι περιορισμένη, πολλοί αλιείς το σκέφτονται να βγουν με τα καΐκια τους για να ψαρέψουν» είπε ο κ. Ξηραδάκης και συμπλήρωσε πως «κάποιοι αλιείς και ιχθυοπωλεία βλέποντας την περιορισμένη κίνηση προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους κάνοντας και κατ’ οίκον διανομή».

Ο κ. Ξηραδάκης ανέφερε πως λόγω της μείωσης της κατανάλωσης έχουν μειωθεί και οι τιμές των ιχθυοαποθεμάτων.
Όπως αναφέρουν αλιείς, «η τιμή του χταποδιού βρίσκεται αυτή την περίοδο στα δέκα με δώδεκα ευρώ το κιλό, ενώ παλιότερα ήταν λίγο μεγαλύτερη. Επίσης η τιμή στο ένα κιλό στις σουπιές διαμορφώνεται μεταξύ 8-10 ευρώ ανάλογα με τη μέρα και την επάρκεια. Επίσης στα καλαμαράκια το ένα κιλό κυμαίνεται μεταξύ 18-20 ευρώ».
«Υπάρχουν και άλλα είδη ψαριών που μειώνονται οι τιμές λόγω του περιορισμού της ζήτησης» είπε ο κ. Ξηραδάκης και πρόσθεσε πως η τιμή στο ένα κιλό μπακαλιάρου διαμορφώνεται στα δέκα ευρώ, ενώ αντίστοιχα η τιμή στο ένα κιλό κουτσομούρα στα δώδεκα ευρώ. Πριν λίγα χρόνια η τιμή στο ένα κιλό μπακαλιάρο ήταν γύρω στα δώδεκα-δεκατέσσερα ευρώ».
Οι αλιείς έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το