Τοπικά

Mείωση ενεργειακού κόστους στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου

 

Στην αυτοματοποίηση των αιθουσών με στόχο τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, όπως στην ηλεκτροδότηση, προβαίνει το σχολικό συγκρότημα Φυτόκου, μέσω του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας.
Τα σχολεία φέτος προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας η οποία πλέον μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία κοστίζει ιδιαίτερα.
Ο διευθυντής του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας και ενεργειακός υπεύθυνος του σχολικού συγκροτήματος Φυτόκου κ. Γιάννης Μπερέτας τόνισε πως «η βασική μας υποχρέωση ως ενεργειακοί υπεύθυνοι είναι να βρούμε ένα τρόπο ώστε η κατανάλωση που θα πραγματοποιηθεί το 2023 να είναι κατά 10% μικρότερη σε σχέση με πέρυσι. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ξεκινήσει κάποιες δράσεις».


Το σχολικό συγκρότημα διαθέτει 22 αίθουσες διδασκαλίας. «Μέχρι στιγμής έχουμε αντικαταστήσει σε έξι αίθουσες τις λάμπες φθορίου τοποθετώντας λάμπες led. Στόχος είναι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να γίνει το ίδιο και σε άλλες πέντε αίθουσες, ώστε οι μισές του σχολικού του συγκροτήματος να διαθέτουν λάμπες led. Έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος πετυχαίνοντας το 10% που είναι και ο στόχος του Δήμου» τόνισε ο κ. Μπερέτας και πρόσθεσε πως «επίσης έχουμε περιορίσει σε κοινόχρηστους χώρους τη λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων. Έτσι εκεί που δούλευαν πέντε φωτιστικά, δουλεύουν τώρα τρία. Η πιο σημαντική δράση, όμως είναι αυτή που έχουμε ξεκινήσει τώρα και θα φέρει αποτελέσματα του χρόνου».
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπερέτας επισήμανε πως «θα αυτοματοποιήσουμε τον τρόπο λειτουργίας των αιθουσών διδασκαλίας. Δηλαδή θα τοποθετηθεί σε κάθε γραφείο των διευθυντών των σχολείων μια οθόνη αφής και από εκεί θα μπορεί το κάθε σχολείο να ελέγχει το άναμμα και το σβήσιμο της κάθε αίθουσας του σχολικού συγκροτήματος. Έτσι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να είναι το βράδυ αναμμένα τα φώτα των αιθουσών στον πρώτο και δεύτερο όροφο, ασχέτως αν δεν γίνεται μάθημα στον έναν από τους δύο ορόφους. Με την οθόνη αφής στο γραφείο ο διευθυντής ή ο γραμματέας θα ελέγχουν και θα μπορούν να σβήνουν τα φώτα, αν είναι ανοικτά».
Και συμπλήρωσε πως «ήδη έχουμε προχωρήσει στην αγορά των πρώτων υλικών για να αυτοματοποιήσουμε τις αίθουσες διδασκαλίας.
Σε δεύτερη φάση θα τοποθετηθεί σε κάθε αίθουσα και ανιχνευτής παρουσίας, ώστε τα φώτα μόνα τους να σβήνουν από τη στιγμή που δεν παρατηρείται εντός κάποια δραστηριότητα. Ο κάθε ανιχνευτής παρουσίας κοστίζει γύρω στα 100 ευρώ και θα πρέπει να μπει σε 22 αίθουσες. Επίσης η οθόνη αφής κοστίζει γύρω στα 250 ευρώ, ενώ η κατασκευή του όλου εξοπλισμού θα γίνει από εμάς. Επίσης στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων έχουμε την τεχνογνωσία με τους μαθητές να κάνουμε την τοποθέτηση των υλικών και να τα προγραμματίσουμε να λειτουργούν σε ένα συνολικό σύστημα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το