Τοπικά

Μεγαλώνει η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων – Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την προμήθειά τους

Μακραίνει η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πρέπει να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ανάρτησε πριν μερικές ημέρες κατάλογο με 643 επιπλέον ΜYΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) με προτεινόμενες τιμές πώλησης. Έτσι στα ήδη 1.350 περίπου μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έρχονται να προστεθούν άλλα 650 περίπου και συνολικά να φτάσουν τα 2.000.

Συνεπώς το Κράτος γλιτώνει την υποχρέωση της αποζημίωσης στους ασθενείς και όλο το βάρος πέφτει στους καταναλωτές.
Ο κατάλογος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, περιλαμβάνει φάρμακα, με τιμές μεταξύ 0,13 ευρώ και 164 ευρώ. Τα 268 έχουν τιμή κάτω από 5 ευρώ, τα 258 έχουν τιμή από 5 ώς 10 ευρώ και 104 φάρμακα έχουν τιμή από 10 έως 25 ευρώ. Από 25 έως 164 ευρώ κοστίζουν μόλις εννέα σκευάσματα.
Μεταξύ αυτών είναι διάφορα φάρμακα, όπως παυσίπονα, σκευάσματα για τον έρπη, το πεπτικό, αποχρεμπτικά, καραμέλες για τον λαιμό, αλοιφές κατά της ακμής, αντιβηχικά, τεχνητά δάκρυα, αντισηπτικά, αντιγριπικά, βιταμίνες, οξυζενέ και βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το θέμα της διεύρυνσης της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ συζητήθηκε και στη γενική συνέλευση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε πως «στη γενική συνέλευση μας ανακοινώθηκε ότι και άλλα φάρμακα που τώρα συνταγογραφούνται, θα ενταχθούν στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ. Και, όπως γίνεται συνήθως μετά από λίγες εβδομάδες οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα λάβουν από τον ΕΟΦ τη λίστα με τα νέα ΜΗΣΥΦΑ. Έτσι οι καταναλωτές θα πληρώνουν από την τσέπη τους για όλο και περισσότερα φάρμακα. Δυστυχώς πρόκειται για μνημονιακές δεσμεύσεις όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, προκειμένου να μην συνταγογραφούνται από τους γιατρούς διάφορα φάρμακα και έτσι οι καταναλωτές να πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους. Και είναι θλιβερό, γιατί ενώ σε ό,τι αφορά στη δημόσια δαπάνη αυτή μειώνεται, αλλά για τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων και ασφαλισμένων αυτές αυξάνονται συνεχώς».

Επίσης το θέμα της ενημέρωσης του πληθυσμού για την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά της γρίπης συζητήθηκε στη γενική συνέλευση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, όπου και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν διάφορες ενημερωτικές δράσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το