Κατηγορίες: Τοπικά

Μεγάλη ζήτηση διαμερισμάτων από φοιτητές στο Βόλο “Θ”

Μεγάλη είναι η προσφορά, αλλά και η ζήτηση ενοικιαζομένων διαμερισμάτων για νέους φοιτητές στο Βόλο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν πλέον αν έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μπορεί σήμερα να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές της χώρας, ωστόσο η ζήτηση διαμερισμάτων έχει κορυφωθεί εδώ και ημέρες, όπως σημειώνουν κτηματομεσίτες του Βόλου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, εφόσον η ζήτηση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, σε δεκαπέντε ημέρες περίπου, στα μέσα Σεπτεμβρίου δηλαδή πάνω-κάτω, αναμένεται να έχουν εξαντληθεί τα προς ενοικίαση διαμερίσματα, με τα δυάρια να αποτελούν τα πρώτα σε ζήτηση.
Ήδη η είσοδος του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επί της οδού Ιάσονος έχει γεμίσει με αγγελτήρια ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, που σαν ταπετσαρία έχουν τοιχοκολληθεί…
Η ανεύρεση ενός διαμερίσματος για το νέο φοιτητή και την οικογένειά του αποτελεί «πονοκέφαλο», καθώς πρέπει αυτό να συνδυάζει πολλές παραμέτρους. Να είναι κοντά στην Σχολή του φοιτητή, να είναι ευάερο και ευήλιο, να είναι φθηνό μέσα στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, να είναι σχετικά καινούργιο.
Άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό των μηνιαίων φοιτητικών δαπανών αφορά στην ενοικίαση κατοικίας. Ωστόσο, το επίπεδο του ενοικίου είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή. Η περίοδος της έντονης κινητικότητας από τους φοιτητές ξεκινά μετά τις 15 Αυγούστου, κορυφώνεται την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ακριβώς λόγω της μεγάλης ζήτησης οι τιμές παραμένουν σταθερές και δεν αναμένεται να πέσουν, ειδικά στα «καλά» διαμερίσματα, πρώτης ζήτησης.
«Η ζήτηση για ένα μήνα βρίσκεται στο πικ» επισημαίνει στη «Θ» ο κτηματομεσίτης Γιάννης Καραγιάννης.
Πολλοί αναζητούν διαμερίσματα μέσω του διαδικτύου, αλλά δεν πρέπει να βιαστούν.
Όμως, εφόσον έχουν βρει το κατάλληλο ακίνητο, να καταλήξουν, καθώς μπορεί να το χάσουν από άλλον ενδιαφερόμενο. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Όμως μπορούν να απευθυνθούν και σε επαγγελματίες κτηματομεσίτες.

Οι τιμές
Οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή, από 150 μέχρι 220 ευρώ. Στη Ν. Ιωνία π.χ. η γκαρσονιέρα ενοικιάζεται προς 150 ευρώ και στο κέντρο 220, ανάλογα με την παλαιότητα. Τα δυάρια ενοικιάζονται από 250 μέχρι 320 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και την παλαιότητα. «Το δυάρι είναι το πιο ακριβό διαμέρισμα, γιατί έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από φοιτητές, στρατιωτικούς, μοναχικά άτομα κ.ά.» αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, που θεωρεί ότι οι τιμές των ενοικίων για τα δυάρια είναι «τσιμπημένες» μέχρι και 50 ευρώ…
Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να προσέξετε πριν ενοικιάσετε ένα διαμέρισμα τα εξής:
* Μπορείτε να κοιτάξετε για σπίτια τα οποία βρίσκονται πιο μακριά από τη σχολή σας, αλλά έχουν καλή συγκοινωνία και προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο.

* Δεν χρειάζεται να «πιάσετε» το πρώτο σπίτι που θα δείτε. Ψάξτε οργανωμένα, δείτε αρκετά διαμερίσματα και στη συνέχεια καταλήξτε. Η διαδικασία θα σας προσφέρει εμπειρία και καλύτερες διαπραγματευτικές ικανότητες.

* Διαπραγματευτείτε το ποσό του μισθώματος, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης.

* Ενημερωθείτε από την αρχή για τις επιπλέον δαπάνες (π.χ. κοινόχρηστα).

* Δεν υπάρχουν «χαμένες» ευκαιρίες. Αν το ενοίκιο σας φαίνεται υπερβολικά υψηλό, κοιτάξτε αλλού.

* Να ελέγχετε την κατάσταση του διαμερίσματος, πριν προχωρήσετε σε ενοικίαση, για τυχόν φθορές και ελλείψεις. Με το φως της ημέρας όλα φαίνονται καλύτερα.

* Βρείτε συγκάτοικο. Με αυτόν τον τρόπο θα μοιραστείτε τα έξοδα, τα οποία θα είναι αναλογικά φθηνότερα σε σχέση με τα έξοδα ενός μικρού διαμερίσματος, πέρα από την εμπειρία της συγκατοίκησης.

* Μην βασίζεστε στα λόγια. Να υπογράφετε πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή πληρεξούσιό του.

* Να μην προκαταβάλετε ούτε ένα ευρώ σε δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών. Να απευθύνεστε σε κτηματομεσίτες για εύρεση κατοικίας, οι οποίοι εξοφλούνται μετά το πέρας του συμβολαίου μίσθωσης.

Αναφορικά με την ζήτηση μεγαλυτέρων διαμερισμάτων εκτός αυτών για φοιτητές, ο κ. Καραγιάννης σημειώνει ότι κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο δεν γίνονται πράξεις, παρά ελάχιστες. Οι ενδιαφερόμενοι ζητούν ενημέρωση για τη διαδικασία του ελέγχου κεφαλαίων και στην αναζήτηση αγοράς κατοικίας τούς ωθεί ο φόβος για την τύχη των χρημάτων που τυχόν έχουν στην τράπεζα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πολυετής προγραμματισμός προσλήψεων στον Δήμο Σκοπέλου την περίοδο 2025 – 2028

Σε πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων την περίοδο 2025 - 2028 προχώρησε κι ενέκρινε κατά πλειοψηφία σε…

24 Μαρτίου 2024

«Έξυπνα» ηλιακά παγκάκια σε κεντρικά σημεία του Αλμυρού

«Έξυπνα» ηλιακά παγκάκια για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων και δωρεάν ίντερνετ θα έχουν τη…

24 Μαρτίου 2024

5,8 εκ. ευρώ για μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάσταση υποδομών – Πρόταση χρηματοδότησης από Δ. Βόλου μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

Από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βόλου που συνεδριάζει την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα ληφθεί…

24 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 24/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 Απόλλων Π.-Ολυμπιακός -Ζ-…

24 Μαρτίου 2024

Τουρισμός για Όλους: Πού θα κάνετε την αίτηση

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024» Τουρισμός για…

24 Μαρτίου 2024

Ιστορίες με τις λέξεις – Νη- όπως νηστεία

της Αντιγόνης Σδρόλια Λίγοι αναγνωρίζουν το πρόθημα νη-. Πρόκειται για λόγιο αχώριστο μόριο, πρόθημα αρχαίων…

24 Μαρτίου 2024