Τοπικά

Μεγάλη αύξηση της βίας κατά παιδιών

 

Μεγάλη αύξηση εμφανίζουν μετά την πανδημία τα περιστατικά βίας στα παιδιά και τους εφήβους στη Μαγνησία, όπως καταγράφονται στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου. Την ίδια στιγμή για τα παιδιά ελλοχεύουν και οι κίνδυνοι από το διαδίκτυο.
Σημαντικά μηνύματα για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών αναδείχτηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Αχίλλειο» και διοργανώθηκε από τους Συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων των 3ου, 6ου, 8ου, 20ου Δημοτικών Βόλου, του 1ου Δημοτικού Αγριάς και της Εισαγγελίας Ανηλίκων Βόλου.
Η αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου συνεχάρη τους φορείς για τη διοργάνωση της εκδήλωσης που σχετίζεται με ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Είναι καιρός να ανοίξουμε τη βεντάλια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον ψηφιακό κόσμο. Τα παιδιά μας ζουν σε έναν καινούργιο κόσμο, όπου δεν νιώθουν τόσο ασφαλή. Πρέπει να βρεθούν τρόποι όχι για να περιορίσουμε, αλλά να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μια πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο χωρίς θύματα» είπε.

Διάσταση μεταξύ γονέων
και εκπαιδευτικών
Η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Μαρία-Σοφία Βαΐτση αναφέρθηκε στις ποικίλες μορφές βίας κατά των παιδιών, στα αίτια εκδήλωσής της, αλλά και στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως η παιδική κακοποίηση, που εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, είναι η κακοποίηση του παιδιού μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Καθημερινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου αντιμετωπίζει τουλάχιστον δύο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Ακόμη αναφέρθηκε και στον ενδοσχολικό εκφοβισμό, μια μορφή κακοποίησης παιδιού που είναι εξίσου σοβαρή και διαρκώς διογκούμενη. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά πως η παιδική κακοποίηση έχει λάβει σήμερα τη μορφή ενός ακήρυχτου πολέμου με «θύτες» και «θύματα».
Η αντιεισαγγελέας αναφέρθηκε και στη στάση γονέων και εκπαιδευτικών αναδεικνύοντας μια ενδιαφέρουσα διάσταση. Συγκεκριμένα τόνισε πως υπάρχουν γονείς αφενός, εκπαιδευτικοί αφετέρου, που συναισθανόμενοι την ευθύνη τους απέναντι στο παιδί, θέτουν την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή του ως προτεραιότητα, παραμερίζουν το «εγώ» τους και συνεργάζονται αρμονικά και εποικοδομητικά, επιτυγχάνοντας να διαπαιδαγωγήσουν και να παραδώσουν τα παιδιά και τους μαθητές τους στην κοινωνία του μέλλοντος, ως εφήβους και μετέπειτα πολίτες, με ηθικές αξίες και παιδεία. «Μόνο, που στο γραφείο μου δεν φτάνουν αυτές οι περιπτώσεις γονέων και εκπαιδευτικών (και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, καθώς δεν υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές, ώστε να απευθυνθούν στον εισαγγελέα για τη διευθέτησή τους). Αντιθέτως, το τηλέφωνο της Εισαγγελίας καλούν εκπαιδευτικοί που αναζητούν τρόπο νομικής, και όχι μόνο, αντιμετώπισης των «δύστροπων» γονέων και των «ατίθασων» μαθητών τους, και το κατώφλι της Εισαγγελίας διαβαίνουν γονείς με μηνύσεις στο χέρι, συνοδευόμενοι από τους νομικούς τους παραστάτες, στρεφόμενοι κατά εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων. Ομολογουμένως, αυτού του τύπου τις συμπεριφορές τις συναντώ κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση… όμως, τη Δευτεροβάθμια θα τη διαδεχθεί σύντομα η Πρωτοβάθμια… και καλό είναι να προλαμβάνουμε δυσάρεστες καταστάσεις και στα πολύ πρώιμα στάδια του Δημοτικού Σχολείου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βαΐτση και πρόσθεσε: «Αυτή η ανεπίτρεπτη διάσταση μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών και η απαράδεκτη διάρρηξη των σχέσεών τους, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «θυματοποιεί» τελικά το ίδιο το παιδί! Είναι επιτακτική ανάγκη για την ασφάλεια του παιδιού και την υγιή και ομαλή ψυχο-κοινωνική ανάπτυξή του, μεταξύ των γονέων του και του δασκάλου να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού, ώστε να μπορούν από κοινού να προλάβουν την εκδήλωση φαινομένων παιδικής κακοποίησης και, αν χρειαστεί, να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά».

Βία σε παιδιά από δύο ετών
Η ψυχολόγος στο Παιδιοψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου κ. Πηνελόπη Αβαγιανού ανέφερε πως «από την πανδημία και μετά, παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση στα περιστατικά σωματικής, σεξουαλικής βίας, αλλά και παραμέλησης στα παιδιά. Οι ηλικίες των παιδιών που δέχονται τη βία ξεκινούν από τις πολύ μικρές, όπως 2 ετών, και φτάνουν μέχρι και την εφηβεία. Τα ποσοστά κακοποίησης είναι πολύ πιο αυξημένα στις οικογένειες χαμηλού κοινωνικού και οικονομικού στάτους, σε οικογένειες, όπου οι ίδιοι οι γονείς αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα ή είναι χρήστες».
Ερωτηθείσα για τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά από τη βία, είπε πως εξαρτάται από τις περιπτώσεις,. Τα συμπτώματα διαφοροποιούνται και βάσει ηλικίας, φύλου και συνθηκών. Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να δέχονται τη βία για χρόνια και να εμφανίσουν τα συμπτώματα αρκετό καιρό μετά. Αλλά τα πιο συνήθη συμπτώματα, είναι να κλείνονται τα παιδιά στον εαυτό τους, ή να αντιδρούν με μια επιθετικότητα ή να εμφανίσουν διαταραχές ύπνου καθώς και άλλες ψυχικές διαταραχές».
Η κ. Αβαγιανού ανέφερε πως στα περιστατικά που φτάνουν στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης, γίνεται αξιολόγηση από τους ειδικούς που στη συνέχεια αποστέλλουν τις εισηγήσεις τους στην Εισαγγελία. «Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ καλύτερο να στηρίξουμε τις οικογένειες, παρά να πάνε τα παιδιά στο ίδρυμα. Επίσης μπορεί να υπάρξουν και κάποιοι συγγενείς που να ζητήσουν την επιμέλεια του παιδιού. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», εξήγησε.
Η ίδια πρόσθεσε πως «οι αιτίες της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας σχετίζονται με τις συνθήκες του εγκλεισμού μέσα στην πανδημία και της οικονομικής δυσκολίας».
Ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, κ. Βασίλης Μπακαλιάνος μίλησε μεταξύ άλλων για τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου.
«Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι στο διαδίκτυο. Ο γονέας θα πρέπει να ελέγχει καθημερινά το κινητό ή όποια άλλη συσκευή έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί οποιοδήποτε παιδί να είναι μόνο του στο υπνοδωμάτιο ή σε κάποιο άλλο χώρο με ένα κινητό τηλέφωνο που δεν ελέγχεται. Βέβαια από γονείς που εργάζονται και οι δύο, μπαίνει το ερώτημα πώς θα προστατεύσουν το παιδί τους από το κινητό; Αλλά και εδώ υπάρχουν τρόποι προστασίας», σημείωσε ο κ. Μπακαλιάνος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το