Τοπικά

Με υποθαλάσσιο αγωγό σχεδιάζει να λύσει το υδροδοτικό πρόβλημα στο νησί των Τρικέρων ο Δήμος Ν. Πηλίου

Το πρώτο βήμα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει επί δεκαετίες το νησί των Τρικέρων, θα κάνει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου με την κατασκευή χερσαίου και στη συνέχεια υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης. Το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να γίνει η δημοπράτηση για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης που αφορά σε πρώτη φάση στο χερσαίο τμήμα του αγωγού, μαζί με το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Νεοχώρι, με συνολικό προϋπολογισμό 85.000 ευρώ. Να αναφερθεί ότι για την εκπόνηση των δυο μελετών ο Δήμος θα δαπανήσει επιπλέον 49.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ.

Για το θέμα της προκήρυξης σύνταξης των δυο μελετών ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή, σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Αθήνα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) κ. Σπ. Σπυρίδων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου κ. Γ. Καλόγηρος.
«Συζητήσαμε το θέμα της χρηματοδότησης των μελετών και ως Δήμος Νοτίου Πηλίου ζητήσαμε τη στήριξη της ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που καταθέτουμε για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ανέφερε ο κ. Μιτζικός και προσέθεσε: «Ο κ. Σπυρίδων άκουσε με προσοχή τα προβλήματα της περιοχής και τις ανάγκες στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και δεσμεύτηκε για τη συνδρομή του στην επίλυσή τους. Παράλληλα, τον ενημερώσαμε για τις δυο μελέτες που πρόκειται να δημοπρατηθούν για την εκπόνησή τους και αφορούν δυο σημαντικά έργα, που θα δώσουν οριστική λύση στα υδροδοτικά προβλήματα στο νησί των Τρικέρων και το Νεοχώρι» προσέθεσε.

Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023 και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης, ενώ αφορά στην κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος.
Να αναφερθεί ότι η πρώτη μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 74.000 ευρώ αφορά στην κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού, που θα υδροδοτήσει το νησί των Τρικέρων, αφού στον σχεδιασμό του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι να ακολουθήσει η κατασκευή και υποθαλάσσιου αγωγού.
Επί δεκαετίες η μεταφορά του νερού για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του νησιού των Τρικέρων γίνεται με υδροφόρες που μεταφέρουν ρυμουλκά, τα οποία σε περίπτωση κακοκαιρίας αδυνατούν να «πιάσουν» λιμάνι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το