Άρθρα

Με ποιες παρεμβάσεις εξοικονομούμε ενεργειακό κόστος στις κατοικίες

 

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
Πολιτικού Μηχανικού – κατασκευαστή
PKK CONSTRUCTIONS

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το μεγάλο ζητούμενο για πολλά νοικοκυριά που πιέζονται από το υψηλό κόστος.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να πετύχουμε την πολυπόθητη εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους; Ποιες παρεμβάσεις απαιτούνται; Ο χειμώνας έχει σχεδόν φτάσει και σε πολλά νοικοκυριά έχει ανοίξει ήδη ο διακόπτης της παροχής θέρμανσης.
Η ανάγκη για κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης γίνεται όλο και πιο επιτακτική.
Για να γίνει εφικτή η αποτελεσματική μείωση των καταναλώσεων ενός κτηρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν τόσο παθητικά όσο και ενεργητικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ανάλογα με την περίπτωση και τις δυνατότητες που υπάρχουν είναι δυνατή η εφαρμογή όλων των κατωτέρω συστημάτων ή μέρους αυτών.

Παθητικά συστήματα
1. Θερμομόνωση του κτηριακού περιβλήματος (οροφής ή δώματος – δαπέδου – τοίχων). Στα δώματα τοποθετείται συνδυαστικά και η υγρομόνωση.
2. Τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων υψηλής απόδοσης.
3. Τοποθέτηση ενεργειακών υαλοπινάκων, σε συνδυασμό με τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων υψηλής απόδοσης ή ανεξάρτητα, εφόσον τα υφιστάμενα κουφώματα το επιτρέπουν.
4. Βελτίωση της αεροστεγανότητας με την τοποθέτηση αεροφρακτών στα κουφώματα και αντικατάσταση του υφιστάμενου τζακιού με ενεργειακό εξωτερικής τροφοδοσίας αέρα.
5. Τοποθέτηση στοιχείων σκίασης, εξωτερικός σκιασμός, εξωτερικές περσίδες αλουμινίου. Οι εξωτερικές περσίδες αλουμινίου, οι οποίες ρυθμίζονται καθ’ ύψος, συνδυάζουν τέλεια την εξωτερική σκίαση με τον μοντέρνο σχεδιασμό, αποτελούν τη νέα τάση των συστημάτων σκίασης.
6. «Πράσινα» δώματα. Όπου είναι δυνατόν αποτελούν μια πολύ καλή λύση σε συνδυασμό με πολύ καλή θερμομόνωση. Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας τόσο σε συνθήκες καλοκαιριού όσο και σε χειμώνα. Επίσης συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου.
7. Αερισμός. Ο φυσικός αερισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά το θερμικό φορτίο που δέχεται ένα κτήριο και να δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον απαλλαγμένο από υγρασία και οσμές.
8. Φυσικός φωτισμός. Εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο εσωτερικό ενός κτηρίου. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό μέσω των ανοιγμάτων, το επιτυγχάνουμε με ειδικές εφαρμογές (π.χ. φωτοσωλήνες).
9. «Πράσινα» υλικά. Υλικά που απαιτούν λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή τους ή άλλα που μπορούν να ανακυκλωθούν μετά τη χρήση τους. Δεν εκπέμπουν επιβλαβή σωματίδια στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.
10. Επαναχρησιμοποίηση του νερού. Μπορούμε να ανακυκλώσουμε το νερό που καταναλώνουμε και να το επαναχρησιμοποιήσουμε (πότισμα, νερό για λεκάνες κ.λ.π.). Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε μείωση της κατανάλωσης έως και 40%.

Ενεργητικά συστήματα
1. Ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός με χρήση λαμπτήρων οικονομίας ( LED) και όπου είναι εφικτό με φωτοσωλήνες.
2. Θερμικά ηλιακά για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Επίσης, σε κτήρια πολύ καλά θερμομονωμένα μπορούν να συμβάλουν στην υποβοήθηση του συστήματος θέρμανσης με κατάλληλη μελέτη (ηλιοθερμία).
3. Συστήματα αυτοματισμών – Domotics για τον αποτελεσματικό έλεγχο, τη σωστή λειτουργία των συστημάτων, αυξημένη ασφάλεια αλλά και άνεση στα σπίτια και στους χώρους εργασίας μας (συστήματα αντιστάθμισης, θερμοστατικοί διακόπτες κ.λπ.).
4. Οικιακές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Με τη σύνδεσή τους στο κεντρικό σύστημα ζεστού νερού χρήσης – ΖΝΧ βελτιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η αποδοτικότητά τους (πλυντήρια ρούχων – πιάτων).
5.Τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής.
6. Αποδοτικά συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Με την ύπαρξη δικτύων φυσικού αερίου επιλέγουμε κατάλληλους καυστήρες, ή ατομικά λεβητακια συμπυκνωμάτων με βαλβίδα αντιστάθμισης, αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης (χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας λειτουργίας).
7. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Χρήση, όπου αυτό είναι εφικτό και αποδοτικό (φωτοβολταϊκών στοιχειών, γεωθερμικής αντλίας, ηλιακή, αιολική, γεωθερμία, ανεμογεννήτριες οικιακού τύπου κάθετου άξονα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για αυτοκατανάλωση κ.λ.π.).
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει ενεργειακή μελέτη από έμπειρο μηχανικό ενεργειακό επιθεωρητή ο οποίος θα πρέπει να μετρήσει με αντικειμενικά κριτήρια και στοιχεία τις πραγματικές καταναλώσεις του κτηρίου. Για την επιλογή υλικών και συστημάτων θα πρέπει να υπάρχουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά και οι κατάλληλες σημάνσεις.
Πάντα να απευθύνεστε σε αξιόπιστους ειδικούς και πάντα να διασταυρώνετε τις πληροφορίες πριν αποφασίσετε για την τελική επιλογή των εφαρμογών σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το