Τοπικά

Με ολφακομετρία θα εντοπιστεί η δυσοσμία στον αέρα του Βόλου- Πρόγραμμα Περιφέρειας -ΑΠΘ- Ποια είναι η μέθοδος

Με τη μέθοδο της ολφακομετρίας θα προσδιοριστούν οι οσμές καμένου πλαστικού και άλλων χημικών ενώσεων στον αέρα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Βόλου και η καθηγήτρια κ. Κ. Σαμαρά του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος -Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ που παρουσίασε την μελέτη στη Δυτική Θεσσαλονίκη με εντολή του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, θα αναλάβει και την περίπτωση του Βόλου. Για την εφαρμογή της μεθόδου θα υπάρξει συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία,αλλά το ΑΠΘ θα αναλάβει να ορίσει τους δειγματολήπτες και τις αναλύσεις αερίων σε βιομηχανικές μονάδες. Σε ανακοινώσεις προχώρησε σήμερα ο Κώστας Αγοραστός στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα

Η ύπαρξη οσμής ή δυσοσμίας θεωρείται σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα σύμφωνα με την καθηγήτρια. Οσμές μπορεί να εκλύονται στον αέρα από διάφορες πηγές (βιομηχανική δραστηριότητα, επεξεργασία ιλύος αστικών αποβλήτων, αγροτικές/κτηνοτροφικές εργασίες, κ.ά.).Η γειτνίαση με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και φάρμες, συνήθεις πηγές δυσοσμίας, οδηγεί συχνά σε παράπονα κατοίκων, σύμφωνα με την ίδια και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα και με το επιστημονικό προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας τονίστηκε πως η  παρακολούθηση των νομοθετημένων ρύπων δεν δείχνει το πρόβλημα γιατί οι συμβατικοί ρύποι δεν μυρίζουν.

Τι είναι η ολφακομετρία και πως χρησιμοποιήθηκε

Το ολφακτόμετρο αποτελείται κυρίως από ένα σύστημα αραίωσης του αερίου δείγματος που φέρει την οσμή με καθαρό αέρα. Το αραιωμένο δείγμα παρουσιάζεται στους αποτιμητές αυξάνοντας διαδοχικά τον συντελεστή αραίωσης. Η συγκέντρωση της οσμής που γίνεται αντιληπτή από το 50% των αποτιμητών καλείται Κατώφλιο Οσμής.Οι αποτιμητές εκπαιδεύονται κατάλληλα ώστε η αισθητηριακή τους απόκριση να είναι σταθερή.Η ολφακτομετρία δεν δίνει πληροφορίες για τη χημική σύσταση της οσμής. H δυναμική ολφακτομετρία είναι πρότυπη Ευρωπαϊκή μέθοδος (DIN EN 13725, 2003) κατάλληλη για τη μέτρηση της συγκέντρωσης της οσμής καθαρών ουσιών και γνωστών ή άγνωστων μιγμάτων αερίων.Η συγκέντρωση της οσμής εκφράζεται σε Μονάδες Οσμής ανά κυβικό μέτρο (ou/m3).1 ou = οσμή 123 μg n-βουτανόλης που εξατμίζεται σε 1 m3.

Στην δική της μελέτη αναφέρεται πως οι χημικές ενώσεις που διεγείρουν την όσφρηση μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά συμπτώματα και δευτερογενείς επιδράσεις όπως ναυτία, πονοκέφαλο, αϋπνία, δυσφορία και ψυχολογικό στρες. Πολύ ισχυρές οσμές μπορούν να προκαλέσουν ρινικό ερεθισμό, και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή άσθμα.

Οι θειούχες ενώσεις έχουν ένα δυνητικό ρόλο στην ατμοσφαιρική χημεία με δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως όξινη απόθεση και μεταβολές στη ροή του θείου στην ατμόσφαιρα. Επίσης υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία γιατί καταγράφεται πτώση της αξίας των ακινήτων κοντά σε πηγές δυσοσμίας.

Δυσάρεστη ή ευχάριστη, η οσμή επάγεται με την εισπνοή πτητικών αερίων .Οι χημικές ενώσεις που μεταφέρονται με τον εισπνεόμενο αέρα παγιδεύονται και διαλύονται στο οσφρητικό επιθήλιο, όπου διεγείρουν μία ηλεκτρική απόκριση στα οσφρητικά νεύρα. Το οσφρητικό σήμα έτσι μεταφέρεται στον εγκέφαλο, όπου η τελικά αντιλαμβανόμενη οσμή προκύπτει από μία σειρά υπολογισμών των νεύρων. Οι οσμές αναγνωρίζονται χάρη στο «φαινόμενο μνήμης» που έχουν όλα τα θηλαστικά από προηγούμενες μυρωδιές, έτσι η αντίληψη μίας οσμής είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική.

Χημικές κατηγορίες οσμών
500 χημικές ενώσεις στον αέρα : Ενώσεις που περιέχουν θείο (σουλφίδια, μερκαπτάνες, κ.ά.) Ενώσεις που περιέχουν άζωτο (αμμωνία και πτητικές αμίνες)Αρωματικές ενώσεις (ινδόλες και φαινόλες)Πτητικά λιπαρά οξέα ευθείας και διακλαδισμένης αλυσίδας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το