Τοπικά

Με φυματίωση 40 ασθενείς στην Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού – «Χτυπά» νέους που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες

Στους 40 περίπου ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται με φυματίωση στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Πρόκειται για μια νόσηση που είναι ιάσιμη, ενώ η νοσηλεία των ασθενών διαρκεί περίπου 15 μέρες.
Για το προφίλ των ασθενών με φυματίωση μιλά ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Λάρισας κ. Κώστας Γουργουλιάνης
Νέοι ενήλικες που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες αλλά και ηλικιωμένοι που δεν τρώνε και δεν απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι συνήθως τα άτομα που νοσούν από τη φυματίωση, μια νόσο που πλέον είναι ιάσιμη λόγω της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης.
Στην πνευμονολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύονται κάθε χρόνο 40 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη φυματίωση. Στα παλιότερα χρόνια αυτοί οι ασθενείς ίσως να είχαν φύγει από τη ζωή ή να ταλαιπωρούνταν για πολύ καιρό σε κάποιο σανατόριο. Τώρα, όμως νοσηλεύονται για δεκαπέντε περίπου μέρες στο Νοσοκομείο, μέχρι να αντιμετωπιστεί ο ιός και να μην είναι μεταδοτικός, και μετά αποχωρούν για το σπίτι τους.
«Κάθε χρόνο νοσηλεύουμε στην πνευμονολογική κλινική 40 ασθενείς με φυματίωση. Πρόκειται για μια νόσηση που είναι πλέον ιάσιμη. Αντιμετωπίζονται τα περιστατικά τις περισσότερες φορές εκτός νοσοκομείων. Η νοσηλεία τους διαρκεί περίπου δεκαπέντε μέρες
Η φυματίωση έμοιαζε πολύ με τον κορονοϊό στην αρχική του μορφή, αφού και στις δύο περιπτώσεις είχαμε μια οξεία εισβολής της λοίμωξης του αναπνευστικού» ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.
Και πρόσθεσε πως «οι ασθενείς από φυματίωση αδυνατίζουν, χάνουν κιλά, μπορεί να κάνουν αιμόπτυση, ενώ έχουν πυρετό που σέρνεται για μερικές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες κάποιες φορές. Ένα χαρακτηριστικό ορισμένων ασθενών είναι οι δύσκολες συνθήκες εργασίας αυτών των ανθρώπων. Δουλεύουν πολύ και σε δύσκολα περιβάλλοντα. Γι’ αυτό και η φυματίωση εμφανίζεται είτε σε νέους ενήλικες που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες είτε σε ηλικιωμένους που δεν τρώνε καλά, που είναι χωρίς φροντίδα στα χωριά τους, γιατί τα παιδιά τους μπορεί να δουλεύουν πολύ μακριά για να μπορούν να τους προσέχουν.
Εμείς συνήθως νοσηλεύουμε τους ασθενείς για δεκαπέντε μέρες και τους παρακολουθούμε, αν για παράδειγμα τα φάρμακα που τους δίνουμε, τούς προκαλούν κάποιες βλάβες στον οργανισμό τους. Η θεραπεία με τα χάπια διαρκεί περίπου έξι μήνες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το