Τοπικά

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Φυτόκου

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε προχθές στον προαύλειο χώρο του Αγίου Ανδρέα Φυτόκου με τη συμμετοχή να είναι αρκετά μεγάλη και να μαζεύονται 20 φιάλες αίματος. Την αιμοδοσία διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη» με τον Αγροτικό Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Φυτόκου Μαγνησίας.
Ο κ. Παναγιώτης Μαστροπαναγιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φυτόκου Μαγνησίας, τόνισε ότι η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά με τον Σύλλογο να ευαισθητοποιείται σε τέτοιες δράσεις και να παίρνει μέρος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει τράπεζα αίματος και κάθε χρόνο αυξάνονται οι μονάδες για να προσθέσει: «Με αυτόν τον τρόπο συμβάλουμε και εμείς από την πλευρά μας για τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Αυτό που μας χαροποιεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι νέοι σε ηλικία άνθρωποι αιμοδοτούν. Στις σκέψεις είναι να συνεχιστεί η εθελοντική αιμοδοσία δύο φορές τον χρόνο, κάτι που μας δίνει αυτό το δικαίωμα η συμμετοχή».
Από την πλευρά του ο κ. Ιγνάτιος Γελαγώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη», επισήμανε ότι «προσπαθούμε να αυξήσουμε τις μονάδες αίματος, επειδή λόγω των εορτών περάσαμε μία δύσκολη περίοδο. Πάντα στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αλλά και το καλοκαίρι υπάρχει μία στενότητα σε αίμα» για να προσθέσει ότι πλέον οι αιμοδοσίες γίνονται ενόψει του καλοκαιριού, ενώ η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών άρχισαν να επισκέπτονται και τα νησιά των Β. Σποράδων.

Οι ανάγκες ετησίως στον Νομό Μαγνησίας είναι 10.000-11.000 μονάδες αίματος, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γελαγώτη ο Βολιώτης δύσκολα αιμοδοτεί και αυτό οφείλεται στην ψυχολογική επιβάρυνση λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα οικονομικά.
Ενεργοί αιμοδότες στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών είναι περίπου 2.500 άτομα, τα οποία δίνουν αίμα τακτικά.

«Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσουμε τη νεολαία να δώσει αίμα και για αυτό έχουμε προτείνει στο υπουργείο Παιδείας να εντάξει στα σχολεία το μάθημα του εθελοντισμού και κατ’ επέκταση της αιμοδοσίας. Επίσης εστιάζουμε την προσοχή μας στους αιμοδότες που είναι περιστασιακοί, δηλαδή αυτοί που δίνουν αίμα μία στο τόσο και όταν τους ειδοποιήσει ένας γείτονας, ένας φίλος ή ένας συγγενής. Προσπαθούμε αυτούς τους αιμοδότες να τους κάνουμε τακτικούς» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η προσφορά σε αίμα μεταφράζεται σε βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών ασθενών, αλλά και ελπίδα σε όσους περιμένουν μια φιάλη για να σωθεί η ζωή τους.
Να αναφερθεί ότι η κινητή μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου βρέθηκε για τις ανάγκες της εθελοντικής αιμοδοσίας στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Φυτόκου με την ιατρό κ. Στέλλα Μπέργιου και τη νοσηλεύτρια κ. Αριστέα Χατζηγαλανού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το