Ελλάδα

Με ένταση άρχισε ο διάλογος για τις συλλογικές συμβάσεις

ÁÈÇÍÁ - ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁ ÔÏÕ ÐÁÌÅ ÓÔÏ ÕÐ. ÅÑÃÁÓÉÁÓ (EUROKINISSI/ÊÙÓÔÁÓ ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ)

Μικρή ένταση επικράτησε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας κατά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων με αντικείμενο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
Η συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και λίγη ώρα μετά μια ομάδα στελεχών του ΠΑΜΕ, δεκάδες μέλη του οποίου πραγματοποιούν ως αυτήν την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, ανέβηκε στο κτίριο όπου πραγματοποιούνταν η τριμερής συνάντηση, για να παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του κοινωνικού διαλόγου.
Η περίπου δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, η οποία είχε λάβει την άδεια να επιδώσει το ψήφισμα μπήκαν στην αίθουσα, όπου διεξάγεται η τριμερής διέκοψαν τη διαδικασία και έκαναν λόγο για «προσχηματικό διάλογο», ενώ υποστήριξαν ότι εάν ο υπουργός Εργασίας ήθελε να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να το κάνει καταθέτοντας άμεσα στη Βουλή.
«Έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζονται στους κοινωνικούς εταίρους τα νομοσχέδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Εμείς εμμένουμε στον διάλογο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αποφάσιζαν μονομερώς. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη. Κάποια σωματεία θεώρησαν ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να παρέμβουν με αυτό τον τρόπο. Τους δεχτήκαμε. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτός ο τρόπος βοηθάει στην προσπάθειά μας ή δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια παρέμβαση» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη λήξη του επεισοδίου.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΕΒ ΕΣΕΕ ΓΣΕΒΕΕ ΣΕΤΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να θέσει τις βασικές νομοθετικές αλλαγές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτερου μισθού, στην προ του μνημονίου κατάσταση.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προβλέπει την ολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια, την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ, ενώ εισάγει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.
Ο κ. Σκουρλέτης έχει προαναγγείλει την αύξηση εντός του έτους των κατώτατων αμοιβών στα 650 ευρώ μεικτά με νομοθετική παρέμβαση και την επαναφορά στα 751 ευρώ έως το 2016, έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, η κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει μειωμένη αμοιβή για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Τα συνδικάτα ζητούν την άμεση επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ μεικτά.
Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικοί φορείς υποστηρίζουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, διαφοροποιούνται όμως στο θέμα του κατώτερου μισθού. Συμφωνούν στην αύξηση των κατώτερων αμοιβών, ζητούν, όμως, η επαναφορά να γίνει σταδιακά και ύστερα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ζητήσει να διατηρηθούν οι χαμηλότερες αμοιβές για τους νέους, σαν κίνητρο για προσλήψεις ή σε περίπτωση εξίσωσης να παραμείνουν στα προηγούμενα επίπεδα οι εργοδοτικές εισφορές.

ÁÈÇÍÁ - ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁ ÔÏÕ ÐÁÌÅ ÓÔÏ ÕÐ. ÅÑÃÁÓÉÁÓ (EUROKINISSI/ÊÙÓÔÁÓ ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ)

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το