Ελλάδα

Με 154 «ναι» επί της αρχής πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

ÂÏÕËÇ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÏËÏÌÅËÅÉÁÓ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ ÃÉÁ ÔÉÓ ÐÑÏÃÑÁÌÌÁÔÉÊÅÓ ÄÇËÙÓÅÉÓ ÔÇÓ ÊÕÂÅÑÍÇÓÇÓ(EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Με 154 «ναι» επί της αρχής πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχεδίου με τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την δόση ύψους 2 δισ. ευρώ.

Κατά την ψηφοφορία, που ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, διαφοροποιήθηκε ο Νικολόπουλος καταψηφίζοντας πέντε άρθρα.

Σφοδρή σύγκρουση για το πολυνομοσχέδιο
Την σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών επιφύλασσε η τελική κοινοβουλευτική ευθεία για το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την δόση ύψους 2 δισ. ευρώ.

Λίγο πριν την ψήφιση των μέτρων, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για όλα τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να υπερασπιστεί τους δύο υπουργούς του με τα προβληματικά «πόθεν έσχες», σπεύδοντας να εκδώσει ανακοίνωση αθώωσής του με αποτέλεσμα ο κ. Μεϊμάρακης να τον χαρακτηρίσει «Δικαστή» και να τον καταγγείλει για παρέμβαση στο θεσμικό έργο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφει την πρώτη του απώλεια με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκο Νικολόπουλο να προαναγγέλλει την καταψήφιση οκτώ μέτρων. Στην πράξη ο κ. Νικολόπουλος θα τηρήσει την ίδια στάση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς οι διατάξεις με τις οποίες διαφωνούν είναι κοινές και αφορούν στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, το «πετσόκομμα» της ρύθμισης των 100 δόσεων, την μείωση των συντάξεων κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι ΝΔ, ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι έχουν καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο επί επτά άρθρων, που αναμένεται να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.

Νωρίτερα, σφοδρή σύγκρουση για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε τον δικών του επιλογών και κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για το PSI, ενώ ο δεύτερος του επισήμανε να «μην φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετείς».

Πάντως, τόσο η συνεδρίαση της Πέμπτης όσο και της Παρασκευής γίνονται υπό την βαριά σκιά που έχει σηκώσει η υπόθεση των «πόθεν έσχες» και του ξεχασμένου ενός εκατομμυρίου ευρώ του Γιώργου Σταθάκη. Σκιά που επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από το περιεχόμενο του πορίσματος της «επιτροπής των σοφών» που προαναγγέλλει περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις αλλά και στον νέο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Σκληρή αντιπαράθεση για τα «πόθεν έσχες»
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δώσει πλήρη κάλυψη στους δύο υπουργούς του για την υπόθεση των πόθεν έσχες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει διαφθορά.

Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που το προηγούμενο διάστημα άσκησαν έντονη κριτική και αμφισβήτησαν το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης, είπε πως «η ένδεια επιχειρημάτων καταλήγει σε επανάληψη σκανδαλολογίας».

«Εσχάτως ανακαλύψατε διεφθαρμένους υπουργούς χωρίς όμως να υπάρχει πραγματικό στοιχείο που να στοιχειοθετηθεί διαφθορά. Στο σπίτι κρεμασμένου μη ψάχνεις για σχοινί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, όπως αναφέρουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα δημιουργεί προβληματισμό για το αν αποτελεί απόπειρα παρέμβασης στην αρμόδια επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής που θα συνεδριάσει σχετικώς την ερχόμενη εβδομάδα.

«Την κριτική και τον έλεγχο τον δεχόμαστε. Όμως πρέπει να είναι στοιχειοθετημένα πρώτου πάρουν αποφάσεις τα τηλεδικαστήρια», είπε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τις μετοχές του στενού του συνεργάτη και υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη αλλά και την ομολογία του Γιώργου Σταθάκη ότι ξέχασε να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ. «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και θα λειτουργήσουν οι κανόνες. Κανείς στο απυρόβλητο. Είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε πολιτικός, επιχειρηματίας», σημείωσε για να προσθέσει: «Ούτε αν είναι υπουργός υπουργός -αν υπάρχουν στοιχεία, να μιλάμε με στοιχεία όχι με εικασίες- και να έχετε υπόψη σας το εξής: Μην με προκαλείτε».

Αναφορικά με την υπόθεση Σταθάκη υποστήριξε ότι «δημιουργήθηκε θέμα γιατί ως νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε ατελή δήλωση που διόρθωσε με συμπληρωματική την ίδια χρονιά και το έβαλε το ποσό και τις επόμενες χρονιές».

Ωστόσο, όπως ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η συμπληρωματική δήλωση δεν έγινε το 2012 αλλά τρία χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2015. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε δε ότι «ας μιλήσουμε για άλλους που δεν έχουν φορολογηθεί. Αυτά έχουν φορολογηθεί (σ.σ. του κ. Σταθάκη). Να μιλήσουμε για το 1 εκατ ευρώ του κ. Τσουκάτου».

«Που πήγαν αυτά τα χρήματα;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε: «Στο σπίτι κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».

Η αναφορές του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη που απάντησε λέγοντας: «ο κ. Τσίπρας εξέδωσε απόφαση: Όλοι είναι αθώοι. Που το κατάλαβε και γιατί;» για να προσθέσει: «Είδε τι λείπει από τα πόθεν έσχες; Και αν το ξέρει πως έβγαλε απόφαση; Αυτός είναι η Δικαιοσύνη; Εμείς πιστεύουμε στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη με έντιμους δικαστές. Αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα. Δεν θα μας τρομοκρατήσετε. Συμψηφισμοί δεν υπάρχουν. Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί. Η ΝΔ έχει καθαρό πρόσωπο και δεν φοβάται όποια έρευνα και αν γίνει. Μην προσπαθείτε δήθεν να μας τρομάξετε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το