Τοπικά

Με 14 τμήματα στον Βόλο το Πανεπιστήμιο – Σε διαβούλευση και χωρίς αλλαγές το νομοσχέδιο από το υπουργείο

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με την πρότασή του για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε χθες προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη συνένωση του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος με τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Το Πανεπιστήμιο θα έχει 35 τμήματα εκ των οποίων τα 17 θα είναι καινούρια. Στον Βόλο παραμένει η έδρα της Γεωπονικής σχολής, ενώ η έδρα της οικονομικής σχολής, όταν αυτή ιδρυθεί θα είναι στη Λάρισα. Ο Βόλος αντί για 12 θα έχει 14 τμήματα.

Το υπουργείο δεν έκανε δεκτή την πρόταση του Πανεπιστημίου για ίδρυση σχολής τουρισμού ή ψυχολογίας στον Βόλο.
Η Σύγκλητος θα συνεδριάσει Τετάρτη στις 5 το απόγευμα, ενώ το υπουργείο Παιδείας δίνει προθεσμία για τη διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 09:00.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύονται οι εξής Σχολές: α) Τεχνολογίας, με έδρα την πόλη της Λάρισας, β) Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, με έδρα την πόλη της Λάρισας. 2. Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετονομάζεται σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύονται τα εξής Τμήματα τα οποίαν θα δέχονται φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020: α) Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών με έδρα την πόλη του Βόλου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, β) Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών με έδρα την πόλη του Βόλου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, γ) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την πόλη της Λάρισας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, δ) Διοίκησης Επιχειρήσεων, με έδρα την πόλη της Λάρισας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, ε) Αγροτεχνολογίας, με έδρα την πόλη της Λάρισας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, στ) Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής με έδρα την πόλη της Λάρισας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, ζ) Νοσηλευτικής με έδρα την πόλη της Λάρισας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας, η) Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας με έδρα την πόλη της Καρδίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας, θ) Φυσικοθεραπείας με έδρα την πόλη της Λαμίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας, ι) Ενέργειας και Περιβάλλοντος με έδρα την πόλη της Λάρισας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας, ια) Ψηφιακών Συστημάτων με έδρα την πόλη της Λάρισας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας, ιβ) Επιστήμης Τροφίμων με έδρα την πόλη της Καρδίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, ιγ) Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, με έδρα την πόλη της Καρδίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας, ιδ) Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα την πόλη των Τρικάλων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας, ιε) Φυσικής με έδρα την πόλη της Λαμίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών, ιστ) Μαθηματικών με έδρα την πόλη της Λαμίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών, ιζ) Γενικό, με έδρα την πόλη της Λάρισας, ιη) Γενικό, με έδρα την πόλη της Λαμίας.

Τα Γενικά Τμήματα καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν απονέμουν πτυχία πρώτου κύκλου σπουδών, αλλά παρέχουν τη δυνατότητα εκπόνησης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και διδακτορικής διατριβής.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) (Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ») ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα τον Βόλο.
Επίσης δημιουργείται το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Λάρισας.
Η αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου δήλωσε πως το νομοσχέδιο κινείται γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και δεν έγιναν δεκτά και τα 19 σημεία που πρότεινε η Σύγκλητος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το