«Παρά το αντίξοο νομοθετικό πλαίσιο, ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να συνεχίσει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων, σχετικά με την άμετρη και πιθανώς αυθαίρετη εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος», επισημαίνουν τα στελέχη της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο», με αφορμή τις αντιδράσεις κατοίκων στο Καραγάτς για κεραία κινητής τηλεφωνίας. «Είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να κάνει έστω το ελάχιστο», υπογραμμίζουν και επικρίνουν τη στάση αντιδημάρχου που παρέπεμψε τους κατοίκους στην πολεοδομία, καθώς αγνοούσε το νομικό καθεστώς.
Όπως ειδικότερα επισημαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της κίνησης «Μαζί για τον Βόλο», μια ολόκληρη γειτονία στο Καραγατς είναι και δικαίως αυτές τις ημέρες στο πόδι εξαιτίας εργασιών εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που «ξεφύτρωσε» στην περιοχή από το πουθενά. Οι πολίτες εύλογο είναι να είναι καχύποπτοι όταν χωρίς να φαίνεται πως και σε τι συνθήκες από το πουθενά μέσα στην καρδιά μιας συνοικίας, όπου υπάρχουν σχολεία, φροντιστήρια, πάρκα και γενικά χώροι συνάθροισης παιδιών, εμφανίζεται σε ταράτσα κτηρίου κεραία κινητής τηλεφωνίας.
Είναι βέβαια γνωστό, συνεχίζουν τα στελέχη της δημοτικής κίνησης, πως δυστυχώς με νομοθετικές διατάξεις των τελευταίων ετών (4053/2012) τροποποιήθηκε το νομοθετικό καθεστώς για την εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο πιο ευνοϊκό για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που δυσχεραίνει την προσπάθεια των Δήμων. Με τις διατάξεις αυτές επιβραβεύονται οι «παράνομες» εγκαταστάσεις, χορηγείται «ασυλία» στις εταιρείες και δυσχεραίνεται σημαντικά η προσπάθειά της Τ.Α. για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.
«Παρόλα το αντίξοο νομοθετικό πλαίσιο, ο Δήμος Βόλου θα έπρεπε να συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων, σχετικά με την άμετρη και πιθανώς αυθαίρετη εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν:
«Έτσι λοιπόν ο Δήμος Βόλου στο κομμάτι που του αναλογεί πρέπει να πράξει τα δέοντα. Δεν αρμόζει σε αντιδήμαρχο να λέει απευθυνθείτε στην πολεοδομία λες και αυτή δεν ανήκει στον Δήμο αλλά κυρίως αγνοεί το νομικό καθεστώς. Είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να κάνει έστω το ελάχιστο. Για να είμαστε ειλικρινείς σε προηγούμενες δημοτικές αρχές οι έλεγχοι ήταν αρκετοί, τα πρόστιμα πολλά και πολλές αυθαίρετες κατασκευές αποτράπηκαν ή ξηλώθηκαν. Το ίδιο περιμένουμε άμεσα και από την τωρινή Δημοτική Αρχή στο κομμάτι που της αναλογεί δηλ. των πιθανών πολεοδομικών παραβάσεων και που ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζονται ως παραβάσεις σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του Δήμου μας περί εγκατάστασης σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Διότι πρέπει να θυμίσουμε πως με αποκλειστική ευθύνη της αποσύρθηκε στην 12η Τακτική Συνεδρίαση της 22ας Μαΐου του 2017 ανάλογη πρόταση της Υπηρεσίας περί τροποποίησής του έτσι ώστε να αναλαμβάνει , αν φυσικά θέλει, την πραγματική ευθύνη που της αναλογεί η πολιτική ηγεσία του Δήμου (δηλαδή η Δημοτική Αρχή αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο) κι όχι να πετάει το μπαλάκι στην Υπηρεσία της Πολεοδομίας (ΥΔΟΜ), που στο κάτω κάτω δεν είναι δουλειά της να σύρεται στα Δικαστήρια από Εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για άκρως πολιτικές αποφάσεις όπως οι συγκεκριμένες. Τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με την ΕΕΤΤ (εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων) οφείλει να τα κάνει η ΚΕΔΕ που με την σειρά της θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δει επιτέλους με άλλο μάτι το συγκεκριμένο θέμα και να σταματήσει η διαχρονικά ευνοϊκή μεταχείριση σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αλλά και σ’ αυτό πάλι η Δημοτική Αρχή είναι απούσα αφού το προεκλογικό της σύνθημα για το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι προς όφελος των Δημοτών μεταλλάχθηκε σε χάϊδεμα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών συνεταίρων της. Δηλαδή της ομάδας πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ. Και όχι μόνον».