Ελλάδα

Μαζεύουν τα δίχτυα του θανάτου και κάνουν υψηλή ραπτική

ΟΙ ΔΥΤΕΣ που συμμετείχαν στην πρόσφατη καταδυτική αποστολή που διεξήχθη στις 11 Απριλίου στη Μακρόνησο καθαρίζουν από τα δίχτυα το ναυαγισμένο πλοίο «PORTUGAL»
ΟΙ ΔΥΤΕΣ που συμμετείχαν στην πρόσφατη καταδυτική αποστολή που διεξήχθη στις 11 Απριλίου στη Μακρόνησο καθαρίζουν από τα δίχτυα το ναυαγισμένο πλοίο «PORTUGAL»

Ανασύρουν εγκαταλελειμμένα δίχτυα «φαντάσματα» από τα βάθη της θάλασσας προστατεύοντας χιλιάδες ζώα από την παγίδευση και τον βασανιστικό θάνατο και εν συνεχεία τα μετατρέπουν -μέσω ενός ειδικού εργοστασίου ανακύκλωσης- σε οικολογικό νήμα το οποίο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ένδυσης.

Ηδη από το 2015 μέχρι και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί από διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, από βραχώδη σημεία ή ακόμη και από ναυάγια, τουλάχιστον 22 τόνοι με άχρηστα δίχτυα.
Ολα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της δράσης «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα», που υλοποιείται στην Ελλάδα από την περιβαλλοντική ΜΚΟ MEDASSET, η οποία αποτελεί κομμάτι της κοινοπραξίας περιβαλλοντικών οργανώσεων και εταιρειών που απλώνεται σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Βρετανία και Ολλανδία) που «τρέχουν» το ίδιο project. Τα οφέλη για το οικοσύστημα είναι τεράστια, αναφέρει στο «Εθνος» η διευθύντρια της MEDASSET, Γεωργία Τρισμπιώτη. «Απομακρύνοντας τα δίχτυα που αποτελούν θανάσιμες παγίδες για τις χελώνες και τα υπόλοιπα θαλάσσια είδη, όπως δελφίνια, φώκιες, καβούρια κ.ά., συμβάλλουμε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ταυτόχρονα φροντίζουμε αυτός ο τεράστιος όγκος να μην καταλήξει σε χωματερές αλλά να ανακυκλωθεί και να μετατραπεί σε κάτι χρήσιμο, όπως το ECONYL (οικολογικό νήμα)».
Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν καταδυτικές αποστολές στην Κάλυμνο, στο Τολό, στη Μακρόνησο και στην Κάρυστο από εξειδικευμένους δύτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την υποστήριξη και τη συνδρομή των τοπικών αλιευτικών συλλόγων που υποδεικνύουν στα μέλη της οργάνωσης τα σημεία όπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα δίχτυα καθώς και ναυάγια.
Ανακύκλωση στη Σλοβενία
Αλλωστε και οι ίδιοι οι αλιείς έχουν συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό από άχρηστα δίχτυα, ενώ καθοριστικός είναι και ο ρόλος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται με τις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς δίνουν τα δίχτυα που δεν χρησιμοποιούν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ανακύκλωσης.
dixtia 2
«Αφού συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος διχτυών, μεταφέρονται σε ειδικό εργοστάσιο στη Σλοβενία και εκεί μετατρέπονται σε πρώτης ποιότητας οικολογικό νήμα. Στο εξωτερικό μάλιστα φτιάχνονται αρκετά προϊόντα από αυτό το υλικό, ενώ μέσα από την ιστοσελίδα της οργάνωσης, όσοι επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν αντί μικρής δωρεάς κάλτσες οι οποίες έχουν φτιαχτεί από αυτό το υλικό», σημειώνει η κ. Τρισμπιώτη.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Ντεφιλέ με υφάσματα από ECONYL
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της MEDASSET δεν σταματάει στην ανάσυρση των διχτυών και τη μετατροπή τους σε οικολογικό νήμα. Σε συνεργασία με το ιδιωτικό κολέγιο ΑΚΤΟ, σπουδαστές και απόφοιτοι δημιούργησαν και θα παρουσιάσουν την ερχόμενη εβδομάδα σε ειδική εκδήλωση μοναδικές δημιουργίες για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν υφάσματα από νήμα ECONYL, δηλαδή νήμα από δίχτυα. Τέσσερις γυναίκες που έχουν διακριθεί στον τομέα της οικολογίας, της μόδας, της τέχνης και της επιχειρηματικότητας θα επιλέξουν την ερχόμενη Τρίτη τους τρεις καλύτερους σχεδιαστές. Τον ρόλο του πέμπτου κριτή έχει αναλάβει το κοινό, το οποίο από τις 5 Μαΐου ψηφίζει ώστε να αναδειχθούν οι καλύτερες δημιουργίες.
dixtia 3
ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Αποστολές σε Κυκλάδες, Κεφαλονιά
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ οι δύτες που συνεργάζονται με την περιβαλλοντική οργάνωση θα πραγματοποιήσουν καταδυτικές αποστολές σε νησιά των Κυκλάδων και στην Κεφαλονιά. Οπως αναφέρει η κ. Τρισμπιώτη, «υπάρχει προετοιμασία για αυτές τις αποστολές, καθώς εκτός από το τεχνικό κομμάτι πρέπει να έχει προηγηθεί συνεργασία και συνεννόηση με τους τοπικούς αλιευτικούς συλλόγους». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε συνεργασία με αλιευτικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, έχουν δημιουργηθεί πέντε σταθμοί συγκέντρωσης διχτυών σε Κέρκυρα, Μικρολίμανο, Πέραμα, Αλιμο και Αστακό.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το