Ελλάδα

Μαξίμου: Πρόοδος αλλά και διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις

Μαξίμου

“Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται σε καλό κλίμα και αναγνωρίζεται – και από τις δύο πλευρές – ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Απαντώντας σε “διάφορα δημοσιεύματα που επιμένουν να παρουσιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είτε είναι «απροετοίμαστη» είτε ότι «υπάρχουν τριβές» μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας”, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι “αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα”.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες και προσθέτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες.

Η διαβούλευση πάντως συνεχίζεται επί του κειμένου των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαιώνουν οι κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι στη λίστα αυτή δεν υπάρχουν υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που μεταφέρουν τα βάρη από τα συνήθη υποζύγια στους έχοντες και κατέχοντες.

Σχετικά με την δημοσιεύματα για την λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ανταποκρίνονται σε αρκετές περιπτώσεις σε σημεία της λίστας που έχει στείλει η Κυβέρνηση στο Brussels Group, ωστόσο, διευκρινίζουν, “δεν εκφράζουν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, αφού υπάρχουν σημαντικά περισσότερες και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση”.

Πιθανό Euroworking Group πριν από το Πάσχα των Καθολικών

Θετικό σημάδι που δείχνει τη βούληση και τη σοβαρότητα όλων των πλευρών να διαβουλευθούν με εποικοδομητικό τρόπο, συνιστά το γεγονός ότι οι συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων διεξήχθησαν όλο το σαββατοκύριακο και συνεχίζονται και σήμερα, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και βρίσκονται σε εξέλιξη από την προηγούμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Brussels Group, αλλά, όπως σημείωσε, «δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία και για τον λόγο αυτόν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων». Στόχος όλων αυτών των διαβουλεύσεων είναι να διασφαλιστεί ότι αυτός ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστος και ολοκληρωμένος, δήλωσε ο κ. Σχοινάς. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) θα συζητήσει το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη συνεδρίασή της, προκειμένου να διερευνηθεί ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος. Ανέφερε, επίσης, ότι ενδέχεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης πριν από το Πάσχα των καθολικών και άλλη μία συνεδρίαση, η οποία είναι ήδη προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι αρμόδιο όργανο για την εκταμίευση των δόσεων είναι το Eurogroup, σε συνέχεια προπαρασκευαστικών συζητήσεων στο επίπεδο Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το