Τοπικά

Μαθήτριες και καθηγητές του 4ου ΓΕΛ Βόλου στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρόσκληση του Στέλιου Κούλογλου

Στο Ευρωκοινοβούλιο βρέθηκαν για τέσσερις ημέρες τρεις μαθήτριες και δύο καθηγητές του 4ου ΓΕΛ Βόλου προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κούλογλου. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη δομή και λειτουργία του σημαντικού αυτού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνομίλησαν με ευρωβουλευτές και συναντήθηκαν με έναν από τους σημαντικότερους γελοιογράφους της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, τρεις μαθήτριες, οι Ραφαέλα Καλοφορίδη, Ειρήνη Κάλφα, και Καλλιόπη Δώσσα και δύο καθηγητές του 4ου Λυκείου Βόλου, ο καθηγητής κ. Γιώργος Στραπάτσας και ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Ιωαννίδης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ευρωκοινοβούλιο από τις 19 μέχρι 22 Φεβρουαρίου. Η εμπειρία κατά την επίσκεψη είχε όντως ξεχωριστό χαρακτήρα. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου, ενημερώθηκαν από μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας και τον ίδιο τον ευρωβουλευτή για την σύνθεση της Ευρωβουλής τη λειτουργία των επιτροπών και τα σημαίνοντα θέματα για τα οποία λαμβάνονται αποφάσεις στην παρούσα συγκυρία. Στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων που οργανώνει ο ευρωβουλευτής, είχαν την ευκαιρία να παραστούν σε δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις. Η πρώτη αφορούσε μια έκθεση γελοιογραφίας με παρόντες τους κορυφαίους παγκοσμίως σκιτσογράφους, τον Jean Plantu, από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, και τον Pier Kroll από το Βελγική Le Soir. Κατά τη συζήτηση έγινε θετική αναφορά στην παρουσία του σχολείου και προτάθηκε από τον κ. Κούλογλου στον J. Plantu μια ανάλογη δράση ενημέρωσης των μαθητών, με την έλευση του στον Βόλο (λειτουργεί σχετικό δίκτυο ενημέρωσης με δικιά του πρωτοβουλία στη χώρα του), για την ανησυχητική εξάπλωση των κακώς εννοούμενων αστεϊσμών στο διαδίκτυο. Τη δεύτερη μέρα με ιδιαίτερη προβολή και παρουσία ευρωβουλευτών διεξήχθη μια ανάλογη εκδήλωση στα πλαίσια της πρότασης αδελφοποίησης δυο μαρτυρικών χωριών, του Κομμένου Άρτας και του Λίντιτσε της Τσεχίας που οι κάτοικοι τους σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος, που ήταν υπεύθυνος για την παρουσίαση της πρότασης από την ελληνική πλευρά, δεσμεύτηκε μετά την εκδήλωση ότι θα παραστεί στο σχολείο την επόμενη σχολική επέτειο για να εξιστορήσει τα γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο εκείνη.

Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε: «Το κυριότερο στην επίσκεψη αυτή πέρα από την ενημέρωση και την εξοικείωση με το χώρο και την πόλη που φιλοξενεί γύρω στους εβδομήντα χιλιάδες διπλωματικούς εργαζόμενους, ήταν ο προβληματισμός, οι συζητήσεις όπως και το πνεύμα εξοικείωσης που αποτέλεσε αφορμή και για μελλοντικές εκδηλώσεις του σχολείου. Υπήρχαν 50 σχεδόν καλεσμένοι από την Ελλάδα και πολλοί ξένοι, για τις εκδηλώσεις που μετείχαμε. Η συσχέτιση μαζί τους όπως και με τους άλλους συντελεστές ήταν για μας και τα παιδιά ουσιαστική αφορμή για μια άλλη θέαση του πώς λειτουργεί η ευρωπαϊκή σύγκλιση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το