Τοπικά

Μαθητολόγιο του 1889 στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου (photos)

Ένα μαθητολόγιο του 1889 είναι το παλαιότερο αρχείο που φυλάσσεται στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου. Το σχολείο προχώρησε στη διαμόρφωση και διάσωση του αρχείου του, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ώστε κάποια παλιά αρχεία, που έχουν και μια ιδιαίτερη αξία, να αξιοποιηθούν από τον φορέα.

Μέσα από το μαθητολόγιο βλέπει κανείς και παλιά επαγγέλματα που ασκούσαν οι γονείς των μαθητών και τα οποία χάθηκαν στον χρόνο. Υαλοπώλης, βυρσοδέψης, αγωγιάτης, σοφέρ, τηλεφωνητής, κυτιοποιός, καπνεργάτης, γαλακτοπώλης, ήταν μερικά από τα επαγγέλματα των γονέων, ενώ αρκετοί είναι οι κτηματίες. Μάλιστα στο μαθητολόγιο συναντήσαμε και τη λέξη «μυλωθρός» που σημαίνει μυλωνάς.

Τρεις καθηγήτριες, η υποδιευθύντρια και φιλόλογος κ. Κατερίνα Κατσούδα, η κ. κοινωνιολόγος κ. Καλλιόπη Γαλάνη και η μαθηματικός κ. Μαίρη Πλιάτσικα ανέλαβαν τη διαμόρφωση, τακτοποίηση και ταξινόμηση των 130 και πλέον αρχείων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μαθητολόγια, τίτλοι σπουδών, ενδεικτικά, βιβλία με μετεγγραφές, μισθολογικά μητρώα, βιβλία εισιτήριων εξετάσεων, πρωτόκολλα αλληλογραφίας, ειδικοί έλεγχοι.

«Το πιο παλιό αρχείο είναι ένα μαθητολόγιο του 1889 και αναφέρεται στο Ελληνικό Σχολείο Άνω Βόλου. Επίσης άλλα αρχεία είναι το μαθητολόγιο της Ανωτέρας Σχολής Θηλέων και του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου. Όλα αυτά τα αρχεία δείχνουν τη δράση και την εξέλιξη της εκπαίδευσης στον τόπο μας, ενώ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με πληροφορίες, στοιχεία για τους μαθητές, τους βαθμούς τους, τα επαγγέλματα των γονέων» ανέφερε η κ. Κατσούδα.


Τα περισσότερα επαγγέλματα ήταν από τεχνίτες, ενώ ελάχιστα αναφέρονταν σε εκπαιδευτικούς και άλλους επιστήμονες.
Επίσης αρκετοί μαθητές εκείνα τα χρόνια ήταν ορφανοί και αυτό καταγραφόταν στο μαθητολόγιο.

«Τα αρχεία, αφού τα ξεχωρίσαμε ανάλογα με το είδος τους, τα έχουμε καταχωρίσει με χρονολογική σειρά. Μάλιστα απευθυνθήκαμε και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αφού μπορεί να ενδιαφέρονται για κάποια από τα δικά μας αρχεία και να τα αξιοποιήσουν. Άλλωστε αυτό το υλικό θα πρέπει να προστατευθεί ακόμη καλύτερα και να μη χαθεί».
Ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Βόλου κ. Παναγιώτης Μανδράκης επισήμανε πως «τα 132 αρχεία που έχουμε συγκεντρώσει στο σχολείο, μπορούν να αποτελέσουν και ένα πλούσιο ερευνητικό υλικό ιδιαίτερης αξίας για όποιον θέλει να μελετήσει διάφορες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πτυχές του παρελθόντος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το