Τοπικά

Μαθητές του ΓΕΛ Αγριάς σε ευρωπαϊκή συνάντηση σχολείων για την αξία των μαθηματικών

DSCN2984

Στην Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας ταξίδεψαν τρεις μαθητές της Α΄τάξης του ΓΕΛ Αγριάς Βόλου, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς του σχολείου, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus +, με τίτλο: “Math around us”. Πρόκειται για τους Δημήτρη Μηλιόρδο, Αικατερίνη Ζαφειρίου και Χριστίνα Μπαμπαλή, που συνοδεύονταν από την Αναστασία Κουμούτση, συντονίστρια του προγράμματος, και Βασιλική Παπαγιαννακοπούλου, μαθηματικό.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτός από την Ελλάδα, συμμετέχουν σχολεία από: Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία, Δανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής και αφορά τα σχολικά έτη 2015-2016 και 2016-2017.
Στόχοι του προγράμματος είναι η αύξηση των κινήτρων των μαθητών σχετικά με την ενασχόληση και μελέτη των μαθηματικών, η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες καθώς και η ανάπτυξη των γλωσσικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Ο κυριότερος ωστόσο στόχος, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του προγράμματος, είναι να αναδείξει τη διασύνδεση των μαθηματικών με άλλα αντικείμενα όπως τις επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία), τις τέχνες, τη μουσική, τη γεωγραφία, την πληροφορική, το περιβάλλον.
Η επίσκεψη στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε από 26 έως 30 Οκτωβρίου 2015.Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του ενταγμένου στο πρόγραμμα σχολείου της Ρουμανίας «Colegiul Tehnic Ana Aslan». Μαθητές και καθηγητές παρακολουθούσαν, σε καθημερινή βάση, εργαστηριακά μαθήματα βιολογίας, χημείας και φυσικής στο σχολείο, αφού το θέμα της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν η εφαρμογή των μαθηματικών στις φυσικές επιστήμες. Επιπλέον παρασκεύασαν ο καθένας το δικό του προσωπικό «άρωμα».
Σημαντική στην βιομηχανία καλλυντικών είναι η βιομηχανία «Gerovital», στις εγκαταστάσεις της οποίας μετέβησαν οι επισκέπτες και ξεναγήθηκαν στους διάφορους χώρους της γραμμής παραγωγής των προϊόντων της.

DSCN2943
Μοναδικό στο είδος του, σ’ όλη την Ευρώπη, είναι το «Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Μοριακής τεχνολογίας και ισοτόπων», όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις εφαρμογές της επιστήμης της βιομοριακής φυσικής και των μεθόδων της φασματομετρίας μάζας και της χρωματογραφίας.
Ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, που θεωρείται ένα από τα κυριότερα βιομηχανικά, επιστημονικά και πολιτιστικά κέντρα της Τρανσυλβανίας, της οποίας και αποτελεί παραδοσιακή πρωτεύουσα. Επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ορθόδοξο ναό, την Όπερα, καθώς επίσης και την γοτθικού τύπου εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ.
Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο αλατωρυχείο «Salina Turda» που βρίσκεται στο Durgău-Valea Sarata. Το συγκεκριμένο αλατωρυχείο χαρακτηρίστηκε ως το πιο όμορφο υπόγειο στον κόσμο και κατατάσσεται μεταξύ των 22 πιο εντυπωσιακών τουριστικών προορισμών στον κόσμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το