Τοπικά

Μαθητές έπαιξαν goal ball βιώνοντας την αναπηρία

 

 

Στο γνωστό παραολυμπιακό άθλημα για τα άτομα με αναπηρία όρασης, το goal ball, συμμετείχαν χθες μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας και του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας. Η επίδειξη αγώνα goal ball με την συμμετοχή μελών του σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Ιωνίας
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με την Μητρόπολη Δημητριάδος και τους συλλόγους «Μάγνητες Τυφλοί» και «Α.Σ. Αργοναύτες» που συμμετέχουν στο Άτυπο Δίκτυο Φορέων Υγείας Μαγνησίας διοργάνωσαν χθες αθλητικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία η οποία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992 και εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη στις 3 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Έτσι αρχικά χθες οι μαθητές έπαιξαν goal ball, ενώ ακολούθησε επίδειξη αγώνα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο με την συμμετοχή των μελών του «Α.Σ. ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» και μαθητές από τα 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου.
Το Γκόλμπολ είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακό άθλημα. Πρόκειται για ομαδικό άθλημα, στο οποίο συμμετέχουν μόνο τυφλοί αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση. Για να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή, όλοι οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να καλύπτουν τα μάτια τους με οπτικά σκίαστρα, τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο του φωτός και ελέγχονται από τους διαιτητές πριν από την έναρξη του αγώνα.
Ο διευθυντής του 2ου γυμνασίου Νέας Ιωνίας κ. Σωτήρης Ρετσινάς ανέφερε πως «με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας συμμετείχε σε μια δράση που συνδιοργανώθηκε με το γραφείο φυσικής αγωγής και τους «Μάγνητες Τυφλούς» στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας. Οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παίξουν το παραολυμπιακό άθλημα για άτομα με αναπηρία όρασης goal ball και να βιώσουν πώς τα άτομα αυτά παίζουν, κινούνται και ενεργούν στο χώρο. Όλα τα παιδιά συμπέραναν ότι δεν θα πρέπει τα άτομα με αναπηρία όρασης να μένουν στο σπίτι και οι πολίτες να βοηθήσουν, ώστε να ελευθερωθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν και να είναι απρόσκοπτη η κίνησή τους.
Μαθητές που συμμετείχαν στην επίδειξη αγώνα goal ball ενθουσιάστηκαν αλλά και ευαισθητοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο για την ανάγκη στήριξης των ατόμων με αναπηρία.
Η μαθήτρια της Β’ τάξης Αντιγόνη ανέφερε πως «ήταν πολύ όμορφο το συναίσθημα. Θα ήθελα να το ξανακάνω. Ήταν λίγο δύσκολο να παίζεις, καθώς φορούσα μάσκα. Πάντως ήταν πολύ ενδιαφέρον που έπαιξα και μπήκα στη θέση ενός ανθρώπου με αναπηρία όρασης».
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Β’ τάξης Δήμητρα ανέφερε πως ήταν πολύ όμορφα. Κατάλαβα πώς είναι παίζεις ένα άθλημα έχοντας αναπηρία όρασης. Το παιχνίδι διήρκεσε περίπου μία ώρα. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους».
Παίρνοντας τον λόγο ο μαθητής της Β’ τάξης Σπύρος είπε ότι «ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία την οποία θα ήθελα να ζήσω ξανά. Νιώσαμε έστω και για λίγο πώς είναι να ζεις με αναπηρία όρασης αλλά και πώς μπορείς να κάνεις πιο όμορφη της ζωή σου μέσα από διάφορες δράσεις».

 

Share
Ετικέτες: goal ballμαθητές

Πρόσφατα άρθρα

Ομόνοια: Αυστραλός ΥouΤuber την εξερευνά τη νύχτα και μένει άφωνος – «Ο χειρότερος δρόμος που έχω περπατήσει»

Σοκαριστικές εικόνες από την περιπλάνηση ενός Αυστραλού YouTuber στην Ομόνοια τη νύχτα περιλαμβάνει ένα 17λεπτο…

5 Δεκεμβρίου 2023

Θανατηφόρο τροχαίο με νεκρό 23χρονο οδηγό μοτοσικλέτας

Θανατηφόρο τροχαίο έλαβε χώρα στην Κρήτη το βράδυ της Δευτέρας και πιο συγκεκριμένα λίγο πριν…

5 Δεκεμβρίου 2023

Τρομακτική έκρηξη σε σπίτι από πυρά υπόπτου κατά αστυνομικών – Δείτε το βίντεο

Τρομακτική έκρηξη σημειώθηκε σε σπίτι στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών τη στιγμή που αστυνομικοί επιχειρούσαν…

5 Δεκεμβρίου 2023

Με ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια και €50.000 πρόστιμο απειλείται ο κακοποιητής του Όλιβερ

Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ βρίσκεται…

5 Δεκεμβρίου 2023

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Επί ποδός θα βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενόψει της…

5 Δεκεμβρίου 2023

700.000.000 ευρώ το κόστος πλημμυρών στη Θεσσαλία – 7.417 σπίτια, επιχειρήσεις, Ι.Χ με ασφαλισμένες ζημιές

  Στα 7.415 ανέρχονται τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και τα φωτοβολταικά πάρκα τα…

5 Δεκεμβρίου 2023